Connect with us

Pregled

Glasovanje za glavnog tajnika UN-a: Vesna Pusić ima najgori rezultat

Objavljeno

on

U Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda u četvrtak je iza zatvorenih vrata održano prvo, tajno glasanje o kandidatima za novog glavnog tajnika UN-a, među kojima je i bivša hrvatska šefica diplomacije Vesna Pusić.

[ad id=”93788″]

Prema izvješću agencije AFP, koja se poziva na neimenovane diplomate, u vodstvu je bivši portugalski ministar vanjskih poslova Antonio Guterres, dok je drugoplasirani Danilo Türk, nekadašnji slovenski predsjednik i bivši pomoćnik glavnog tajnika UN-a Kofija Annana.

Na glasovanju svaka članica Vijeća sigurnosti mogla se izjasniti za jednu od triju ponuđenih opcija kojom se ocjenjivala svaka pojedina kandidatura: ‘ohrabruje’, ‘ne ohrabruje’ i ‘nema mišljenje’.

Svrha ovog sustava glasanja je da se kandidat sam povuče ako od stalne članice dobije ‘ne ohrabruje’, s obzirom da to ukazuje na mogućnost ulaganja veta.

Jutarnji list iz diplomatskih izvora bliskih UN-u doznaje da je vodeći kandidat dobio 12 ‘ohrabrujućih’ mišljenja uz tri članice koje su se izjasnile s ‘nema mišljenje’.

Vesna Pusić, kako doznaje Jutarnji, dobila je tek dva ‘ohrabrujuća’ (favorable) i 11 ‘obeshrabrujućih’ (discouraging) mišljenja, uz dva glasa ‘bez mišljenja’ (no opinion).
 Riječ je o najgorem rezultatu, s tim da zasad nije poznato je li koji od ostalih kandidata dobio jednak broj obeshrabrujućih mišljenja, piše Jutarnji list.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari