Connect with us

Povijesnice

12. listopad 1492. – Kristofor Kolumbo otkrio Novi svijet

Objavljeno

-

Na današnji dan 12. listopada 1492. dogodilo se jedno od najvećih otkrića u povijesti svijeta. Kolumbo i njegovi moreplovci nakon duge plovidbe oceanom ugledali su obale Novog svijeta.

[ad id=”68099″]

Kristofor Kolumbo raspolagao je s tri broda na svom prvom putovanju: Santa Maria (Sveta Marija, najveći brod), Pinta (španj. “obojena”) i Santa Clara (Sveta Klara s nadimkom Niña prema vlasniku Juanu Niñu). Iz Španjolske su doplovili prvo na Kanarske otoke, a zatim se otisnuli na zapad. Od Kanarskih otoka plovili su preko oceana svega pet tjedana dok nisu na današnji dan ugledali kopno. Prvi ga je ugledao Rodrigo de Triana, koji je stražario na Pinti, u 2 sata ujutro i odmah je probudio ostatak posade vikanjem. Pucnjem su obavijestili Kolumba. On je kasnije tvrdio da je sam ugledao svjetla na obali nekoliko sati ranije, čime si je osigurao doživotnu penziju, koju su španjolski kralj i kraljica obećali prvoj osobi koja ugleda kopno.

Otok koji su ugledali pripada otočju Bahami. Kolumbo ga je prozvao San Salvador (španj. Sveti Spasitelj), no danas nije točno poznato o kojem se otoku radilo. Otok koji se danas zove San Salvador nazvan je tako 1925. pod nedokazanom pretpostavkom da je upravo to bio prvi otkriveni otok. Domoroci koje je Kolumbo tamo zatekao bili su miroljubivi i prijateljski raspoloženi. Nisu imali učinkovitog oružja, pa je Kolumbo u svoj dnevnik zapisao da bi ih sve mogao pokoriti sa svega 50 ljudi.

Zanimljivo je da je na svoje drugo putovanje Kolumbo poveo čak 17 brodova i oko 1200 ljudi. To dokazuje da je otkriće Novog svijeta u Europi dočekano s velikim entuzijazmom. Na današnji dan slavi se u SAD-u Columbus day, a i u drugim američkim državama slave se blagdani vezani uz otkriće Amerike.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari