Connect with us

Povijesnice

12. travnja 1961. Jurij Gagarin – prvi let čovjeka u svemir

Objavljeno

-

yuri_gagarin

Preletio je preko Sibira, Havaja, Južne Amerike, Afrike i sletio na području Rusije, i sve to u 1 sat i 48 minuta.

Današnji je dan 12. travnja velikim slovima upisan u povijest ljudskog istraživanja svemira. Tog je dana Jurij Gagarin postao prvi čovjek koji je u dospio u orbitu oko Zemlje. Svemirski brod zvao se Vostok 1 (riječ “vostok” na ruskom znači istok) i lansiran je s kozmodroma Bajkonur u današnjoj Republici Kazahstan (taj kozmodrom danas kazahstanska vlada iznajmljuje Rusiji i još uvijek se koristi).

Gagarinov let trajao je 1 sat i 48 minuta i u tom je vremenu obišao Zemlju u orbiti koja je dosegnula maksimalnu visinu od 327 kilometara. Preletio je preko Sibira, Havaja, Južne Amerike, Afrike i sletio na području Rusije, čak 280 kilometara od planiranog mjesta. Na visini od 7000 metara Gagarin je napustio letjelicu i sletio svojim padobranom.

Navodno, kad je konačno sletio, prvo je sreo jednu seljanku i njezinu kćer. Obje su bile zastrašene Gagarinovom pojavom u narančastom skafanderu. On ih je umirio riječima: “Ne bojte se, ja sam sovjetski građanin kao i vi. Spustio sam se iz svemira i moram telefonirati u Moskvu.” Inače, Amerikanci su prilično kasnili za sovjetima u toj prvoj fazi letova u svemir. Naime, prvi Amerikanac koji je uspio u orbiti obletjeti Zemlju bio je John Glenn 20. veljače 1962., dakle više od 10 mjeseci nakon Gagarina.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari