Pratite nas

Nebuloze

Bakir Izetbegović: Ne dolaze u obzir nikakvi novi entiteti, nikakve federalizacije, nikakve etničke podjele

Objavljeno

na

Član Predsjedništva BiH i predsjednik SDA Bakir Izetbegović u intervjuu za Faktor kaže da odnose u Predsjedništvu BiH treba pokušati sačuvati na razini korektne komunikacije, bez obzira na izazove i različita gledanja.

Politika je stvar interesa, a ne emocija. Moj interes je stabilnost, vladavina zakona, uklanjanje svake vrste diskriminacije. Ivanić pokušava preuzeti na sebe svu odgovornost za sudjelovanje pripadnika Trećeg pješadijskog puka Oružanih snaga BiH na obilježavanju “dana RS-a” u Banjoj Luci 9. siječnja, jer smatra da kao član kolektivne vrhovne komande ne može za to odgovarati. Na taj način, međutim, neće uspjeti od odgovornosti zaštititi, odnosno amnestirati pojedince u lancu zapovjedanja u Ministarstvu obrane i Oružanim snagama koji su postupili po njegovom zahtjevu, tvrdi Izetbegović.

– Ministarstvo obrane i Zajednički stožer Oružanih snaga nisu smjeli postupiti po tom zahtjevu, jer je sudjelovanje bilo kojeg pripadnika Oružanih snaga u bilo kojem dijelu programa obilježavanja “dana RS-a” 9. siječnja, pa čak i ako je samo u svrhu odavanja počasti Ivaniću, predstavljalo kršenje Zakona o obrani BiH. Istraga koja je pokrenuta unutar Ministarstva obrane i Oružanih snaga, a koja treba biti završena do 2. veljače, utvrdit će odgovornost pojedinaca u lancu zapovjedanja u Ministarstvu obrane i Oružanim snagama za kršenje zakona i propisa prilikom postupanja po Ivanićevom zahtjevu, naglasio je Izetbegović.

Kada je u pitanju spremnosti predsjednika RS Milorada Dodika da ide do rušenja Daytonskog mirovnog sporazuma, a time i mira u BiH, Izetbegović ne vjeruje da će takve spremnosti biti.

– Dodik će prijetiti i praviti probleme kako bi podigao cijenu svoje kooperativnosti, a zatim će zatražiti ono za što je ustvari životno zainteresiran. A to je uklanjanje stranih sudaca iz Ustavnog suda BiH i prijenos nadležnosti Suda BiH za organizirani kriminal i korpuciju na entitetske sudove. Time bi zaštitio sebe od neugodnih istraga Tužiteljstva BiH i omogućio u budućnosti, kada ne bude OHR-a i Bonskih ovlasti, pokušaj podjele BiH, kaže Izetbegović.

– Dodik stalno pravi probleme državi BiH, pa se stvara dojam da njemu i entitetu Republika Srpska ta država baš i ne treba. A nije tako. Ako bude usporavao i onemogućavao napredak BiH na putu ka članstvu u EU, slaba ekonomija RS-a će trpjeti gore posljedice od Federacije, smatra Izetbegović.

– Ako pokuša rušiti državu BiH, prvi će biti na udaru, ne samo međunarodne zajednice i institucija države, već i na udaru svih onih problema koji nastaju s platnim prometom, putovnicama, registarskim tablicama, kretanjem ljudi, roba i kapitala, dakle svim onim za što je isključivo nadležna država, a ne neki nepriznati, odmetnuti entitet, navodi Izetbegović.

Komentirajući Dodikovu izjavu da „RS sanja ujedinjenje sa Srbijom“ te izjavu Tomislava Nikolića da se slaže s onim što Dodik govori, Izetbegović kaže da će se Dodik, a s njim i Nikolić, morati pomiriti sa zajedničkom realnošću.

– Entitet Republika Srpska nema niti moralnih, niti povijesnih, niti pravnih argumenata za otcjepljenje od BiH. Može to pokušati ostvariti samo novim ciklusom nasilja, a tad je pitanje kako bi se to završilo, navodi Izetbegović.

Na upit jesu li dužnosnici HDZ-a BiH dostavili SDA svoj prijedlog tih izmjena, Izetbegović navodi da nisu, ali se nada da hožće uskoro.

– Nadam se da će dostaviti uskoro, i da će dostaviti ne samo nama nego svim parlamentarnim političkim strankama, ili barem svim članicama koalicije na državnoj razini, te taj prijedlog zatim transparentno predstaviti i bh. javnosti tvrdi Izetbegović.

– SDA kani podržati Hrvate u njihovim osnovanim zahtjevima da se iznađu mehanizmi koji će im, kao konstitutivnom narodu, osigurati da realizuju većinsku volju svog biračkog tijela. Sve preko toga i mimo toga je nerealno, i neće se dogoditi, navodi Izetbegović.

– Ne dolaze u obzir nikakvi novi entiteti, nikakve federalizacije, nikakve nove etničke podjele bilo čega, teritorije, institucija, javnih poduzeća, javnih radio-televizijskih servisa. Nikada nećemo prihvatiti bilo kakva rješenja koja produbljuju postojeće, daytonske etno-teritorijalne podjele u BiH. Nikada nećemo pristati ni na kakvo rješenje koje znači korak nazad, poručio je Izetbegović.

Dodao je, između ostalog, kako rješenje tzv. hrvatskog pitanja nije uvjet za kandidatski status.
– Ali i to se pitanje može riješiti u sklopu provedbe presude „Sejdić-Finci“ ukoliko se od strane HDZ-a ponudi realan prijedlog rješenja koji je u skladu s europskim demokratskim standardima, koji ne vodi u nove ili produbljuje postojeće etničko-teritorijalne podjele, i koji naravno može dobiti potrebnu dvotrećinsku većinu u Parlamentarnoj skupštini BiH, rekao je za Faktor Izetbegović.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Nebuloze

Izetbegović najavio tužbe protiv svih odgovornih aktera u Hrvatskoj

Objavljeno

na

Objavio

Reuters

Interes Bosne i Hercegovine je da se Hrvatska pridržava međunarodnog prava i svojih obveza, a interesi Hrvatske i Srbije ne mogu biti nikakva osnova na kojoj će se temeljiti vanjska politika Bosne i Hercegovine, izjavio je član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović ističući kako će on na tome dosljedno inzistirati, a očekuje kako će to činiti i svaki sljedeći bošnjački član državnog vrha:

“Nikada neću prihvatiti da Bosna i Hercegovina u svojim vanjskopolitičkim odlukama ‘prati’ stajališta Srbije ili Hrvatske ili bilo koje druge države po bilo kojem vanjskopolitičkom pitanju. BiH će svoju vanjsku politiku voditi samostalno i isključivo je bazirati na suverenim interesima i pravima BiH”, kazao je Izetbegović u intervjuu, kojega je u utorak objavio portal Klix, odgovarajući na pitanje o tome zbog čega je intervenirao kada je predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović nedavno prilikom posjeta Beogradu izjavio kako će BiH svoju politiku prema Kosovu usklađivati s onom koju vodi Srbija.

Istaknuo je kako je drugačiji način razmišljanja ujedno glavni razlog sukoba koje povremeno ima s hrvatskim i srpskim članom Predsjedništva BiH Draganom Čovićem i Mladenom Ivanićem.

Izetbegović je ipak pojasnio kako se u BiH treba uzeti u obzir i to što o nekim pitanjima misle susjedi, no najbitnija su stajališta Europske unije koja BiH obvezuju sukladno Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju.

Poručio je i kako je Hrvatska i Srbija “morati naučiti da odnose s BiH grade na međusobnom uvažavanju, poštivanju i reciprocitetu”.

“Desetljećima koristiti vodne resurse BiH besplatno, zadržavati ogromnu imovinu tvrtki iz BiH 22 godine nakon završetka rata, zatvarati pristup BiH otvorenom moru kršeći prava koja BiH ima prema UN Konvenciji o pravu mora, nijekati presude međunarodnog suda ustanovljenog odlukom Vijeća sigurnosti UN-a, primati u audijencije presuđene ratne zločince, očekivati da se vanjska politika BiH kreira u glavnim gradovima susjednih zemalja, daleko je to od istinskog uvažavanja i korektnih odnosa spram BiH”, kazao je Izetbegović.

Odgovarajući na pitanje o mogućim odštetnim zahtjevima logoraša iz BiH prema Hrvatskoj nakon presude Haaškog suda šestorici bivših političkih i vojnih vođa Herceg-Bosne, Izetbegović je ocijenio kako će “žrtve zločina koje su počinili sudionici udruženog zločinačkog pothvata imati priliku tužiti sve odgovorne aktere“, a država BiH u tome ih ima obvezu poduprijeti.

“S Hrvatskom ćemo o svemu otvoreno pričati, direktnije nego dosad. Uvjeren sam da na istini, ma kakva ona bila, možemo izgraditi iskrene i obostrano korisne odnose s Hrvatskom i Hrvatima općenito. Ali preduvjet za to je istinsko poštovanje BiH. Ne treba nama Hrvatska pomagati, kako kaže predsjednica Grabar-Kitarović, da se ’emancipiramo’”, kazao je Izetbegović.

Po njegovu sudu “dostatno će biti” da se hrvatski državni vrh “suoči s istinom o prošlosti, da Hrvatska izvrši povrat imovine tvrtki iz BiH koja je ostala na njenom teritoriju, da plati pravičnu naknadu BiH za korištenje naših vodnih resursa, da prizna pravo BiH na pristup otvorenom moru u skladu s UN-ovom Konvencijom o pravu mora”.

Na taj način, zaključuje Izetbegović, Hrvatska će emancipirati samu sebe umjesto da to nudi BiH.

facebook komentari

Nastavi čitati

Nebuloze

SRAMOTNE SCENE: Slavio uz zastavu ‘Delije Knin’: Ovo je za srpsku Dalmaciju!

Objavljeno

na

Objavio

Crvena zvezda u četvrtak je u Beogradu svladala Koln i tako osigurala prolazak skupine u Europskoj ligi.

Zvezda je tako ostvarila najveći europski uspjeh u posljednjih 25 godina, a jedan od “junaka” bio je vratar Milan Borjan, piše Večernji list

Nažalost, Borjan je nakon utakmice pozirao sa zastavom na kojoj piše “Delije Kinin” i promovirao velikosrpstvo.

Kad sam došao u klub, rekao sam da sam iz Knina i da sam kao čovjek rođen u tom gradu ispunio san dolaskom u Crvenu zvezdu. To je dio mene! Znam tko sam i odakle dolazim! Knin je uvijek bio zvezdaški grad, a ova pobjeda nad Kolnom bio je za cijelu srpsku Dalmaciju. Vrlo dobro znam koliko ova pobjeda znači našem narodu – ispalio je Milan Borjan za Kurir

Otkrio je i otkud mu zastava na kojoj piše “Delije Knin”. – Tu sam zastavu dobio u Londonu nakon utakmice s Arsenalom. Od tada je nosim sa sobom, a suigrači je obožavaju. Ne možemo izgubiti kada je tu zastava “Delije Knin”.

 

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari