Connect with us

Povijesnice

14. obljetnica tragične pogibije vatrogasaca na Kornatu

Objavljeno

on

Danas se obilježava 14 godina otkako je u gašenju požara na otoku Kornatu poginulo 12 vatrogasaca iz Šibenika, Vodica i Tisnog. Tek jedan od vatrogasaca Frano Lučić iz Tisnog preživio je tragediju

Njegovi kolege Dino Klarić, Ivan Marinović, Marinko Knežević, Gabrijel Skočić, Karlo Ševerdija, Hrvoje Strikoman, Ante Juričev Mikulin, Ivica Crvelin, Ante Crvelin, Tomislav Crvelin, Josip Lučić i Marko Stančić poginuli su.

Šestoro ih je poginulo na licu mjesta, dok su ostali prevezeni u obližnje bolnice u Zadru i Splitu, a potom u Zagreb, ali su ubrzo preminuli od posljedica teških opeklina, prenosi N1

Unatoč istragama i suđenjima još uvijek nisu posve rasvijetljene okolnosti u kojima se tragedija dogodila. Prema službenoj teoriji uzrok tragedije je takozvani eruptivni požar.

Međutim dio javnosti kao i obitelji stradalih nisu prihvatili takvo objašnjenje te i dalje smatraju da im nije do kraja otkrivena prava istina o okolnostima u kojima su stradali njihovih najmiliji.

U tragediji je došlo do niza propusta. Vatrogasci koji su išli gasiti taj požar nisu mogli ni zamisliti što će ih snaći jer su išli gasiti požar na području gdje je prevladavao samo goli kamen i nešto niskog raslinja. Nije bilo kuća, nikakvog naselja, tako da taj požar nisu doživljavali kao neku prijetnju, no na kraju je upravo taj požar odnio 12 života.

Na gašenje je poslan i maloljetni Marko Stančić, a neki od preminulih vatrogasaca nikad nisu prošli obuku za helikopterski desant.

Helikopter je imao problema pri spuštanju i, kako je svjedočio Lučić, iskrcao ih je tek iz trećeg pokušaja. Tzv. “kruška” s vodom bila im je predaleko, krenuli su uz klanac prema kruški, teško se krećući po oštrom kamenjaru.

Odjednom ih je zapljusnula vrućina i čuo se huk vatre koja je gutala sve pred sobom. Nesretni vatrogasci satima su čekali pomoć.

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković danas je izdao je zapovijed u vezi obilježavanja tragedije na Kornatu, a koja odmah stupa na snagu, objavljeno je na stranici HVZ-a.

“U svim vatrogasnim postrojbama JVP, DVD i IVP dana 30. kolovoza 2021. u 15:25 sati upaliti sirene u trajanju od 60 sekundi, za vrijeme zvučnih signala postrojiti se i odati počast stradalim kolegama, upaliti svijeće”, stoji u zapovjedi.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Plati kavu uredništvu

EUR