Connect with us

Kronika

14. rujna 1993. – Pokolj u selu Uzdol

Objavljeno

-

Radio-rama.info: 'Fotografija je uslikana 13.9.1993. godine u Dobrom Polju uoči krvavog pohoda na selo Uzdol'

Pokolj u selu Uzdol je bio ratni zločin kojeg su počinili pripadnici tzv. Armije RBiH nad tamošnjim autohtonim hrvatskim stanovništvom. Pripadnici muslimanske vojske Armije RBiH upali su u ramsko selo Uzdol u samo jutro, 14. rujna 1993. godine.

Ljudi su uglavnom ubijani puškama, i pištoljima. Mnogi su dobili metak u potiljak, neki su izbodeni noževima, kuće su spaljene, crkva i župni ured su teško stradali. Mrtva tijela djece i staraca su masakrirana, piše Radio-rama.info

U selu je ubijena 41 osoba, 29 civila i 12 vojnika HVO-a. Ujutro, isti dan su u Uzdol ušle postrojbe HVO-a i ugledale stravičnu sliku zločina. U Uzdolu je na spomen na taj zločin podignut veliki drveni križ na kojem je ugrađen još 41 mali križ i na svakom zapisano ime i prezime, dan rođenja i smrti pojedine uzdolske žrtve.

Da bi se ovaj strašni pokolj nad Hrvatima katolicima u Bosni i Hercegovini otrgnuo zaboravu, snimljen je 2014. godine dokumentarni film Uzdol 41.

18. travnja 1994. Ministarstvo unutarnjih poslova HR Herceg-Bosne podnijelo je kaznenu prijavu protiv pripadnika tzv. Armije BiH osumnjičenih za zločin nad stanovništvom u Uzdolu: generala Sefera Halilovića, Envera Buze, Zaima Here i Smaila Here. Priloženi su policijski zapisnici, izjave svjedoka, popis masakriranih osoba u Uzdolu, fotodokumentacija o mjestu zločina i mjestu masakra i zapisnici o obdukciji žrtava.

Radio Rama je došla u posjed fotografije (naslovna fotografija) koja je uslikana noć prije pokolja na Uzdolu, a koja nikada nije objavljena.

Fotografija je uslikana 13.9.1993. godine u Dobrom Polju uoči krvavog pohoda na selo Uzdol, Prema pričama jednog od sudionika feštalo se cijelu noć, pekli se janjci i pilo se, a pred polazak su im podijeljene nekakve tablete (koje su zvali jurišne).

Neki od ovih na fotografiji su direktni počinioci zločina u operaciji NERETVA 93, piše Radio-rama.info

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas