Connect with us

Kronika

15.siječnja 2014. … nas koji pamtimo i sjećamo se , isto osjećamo …sve je manje … NJIH … sve više …

Objavljeno

on

Hrvati, domoljubi, dragovoljci, junaci, istinoljupci, pjesnici, poete, idealisti, romantičari …

Sjećate li se onog davnog ( a u srcu jučer bilo) … 15. siječnja 1992. … Njemačka, Vatikan …. one ushićenosti, onih zagrljaja, onog vriska iz hrvatskih domova, onih pjesama i onih punih Trgova, kada se činilo da su svi snovi ostvareni, da su sve želje ispunjenje, da je budućnost sjajna , da je hrvatsko pitanje riješeno za navijeke … a ….bio je rat, naši junaci goloruki s krunicama oko vrata protiv NJIH … snažnih, prepunih mržnje, bogatih u opremi i hrani, u svemu …MI, čak i protiv ravnodušnih..

Sjećam se mirisa tog dana i svakog detalja …

Hrvati, domoljubi, dragovoljci, junaci, istinoljupci, pjesnici, poete, idealisti, romantičari …

15.siječnja 2014. … nas koji pamtimo i sjećamo se , isto osjećamo …sve je manje … NJIH … sve više …

Hrvatska je 15. siječnja 1992. postala međunarodno priznata zemlja i uspostavila je diplomatske odnose s Njemačkom, državom koja je odigrala bitnu ulogu u priznavanju Hrvatske u svijetu založivši svoju sveukupnu političku i gospodarsku težinu kako bi pokrenula pasivnu Europu i potaknula ostalih jedanaest članica Europske zajednice da priznaju neovisnost i suverenitet RH.

Današnji dan – 15. siječnja 1992. – bit će zlatnim slovima uklesan u cijelu, četrnaeststoljetnu, povijest hrvatskog naroda na ovome prostoru, za nas svetom tlu između Mure, Drave, Dunava i Jadrana. Nakon što je proglasila svoju samostalnost i suverenost, i raskinula svoje državno-pravne veze s bivšom jugoslavenskom državnom zajednicom, Republika Hrvatska postigla je i međunarodno priznanje svoje neovisnosti, rekao je te večeri Predsjednik Franjo Tuđman u obraćanju naciji preko televizije.
Toga dana Hrvatsku su za redom priznale: Belgija, Velika Britanija, Danska, Malta, Austrija, Švicarska, Nizozemska, Mađarska, Norveška, Bugarska, Poljska, Italija, Kanada, Australija, Francuska, Finska, Švedska. To su već prije učinile Sveta Stolica, Njemačka, Island, Estonija, Litva, Latvija, Slovenija, Ukrajina i San Marino.

Zemlje koje su prednjačile u diplomatskim nastojanjima za međunarodno priznanje Hrvatske, svakako su bile Sveta Stolica i Njemačka. Vatikanska diplomacija, kao prva u svijetu, još je 3. listopada 1991. godine objavila da radi na hrvatskome međunarodnom priznanju. Njemačka je priznanjem Hrvatske još 18. prosinca 1991. godine izazvala prijekore, ali i pokrenula nezaustavljivu diplomatsku akciju među ostalim tadašnjim članicama Europske zajednice. Kada su ostale zemlje te organizacije, današnje Europske unije, priznale Zagreb, Bonn je istodobno s njim već potpisao protokol o uspostavi diplomatskih odnosa.
Sljedećih su dana europski pisani i elektronički mediji gotovo bez iznimke pozdravljali odluku svojih vlada. Izuzev njemačkih medija, koji su priznanje Hrvatske slavili i kao njemačku diplomatsku pobjedu, ostali su isticali da su političari za zakašnjenjem shvatili što se događa u tadašnjoj Jugoslaviji, kritizirajući njihovu dotadašnju neučinkovitost.

kamenjar.com

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari