Pratite nas

Hrvatska

150 pripadnika Hrvatske vojske od ranih jutarnjih sati nastavlja pomagati Zagrebu

Objavljeno

na

Foto: MORH / J. Kopi

Pripadnici Hrvatske vojske obišli su i Čučerje gdje je bio epicentar potresa, a tijekom današnjeg dana nastavljaju sanaciju centra grada Zagreba

150 pripadnika Hrvatske vojske od ranih jutarnjih sati ponovo su angažirani u pružanju pomoći Gradu Zagrebu u sanaciji posljedica snažnog potresa.

Na terenu se na području centra grada Zagreba od jutra nalaze pripadnici Hrvatske vojske, a prema riječima zamjenika zapovjednika Hrvatske kopnene vojske brigadnog generala Tihomira Kundida, u dogovoru s gradskim vlastima i njihovim prioritetima, vojska će nastaviti s raščišćavanjem ruševina iz centra metropole, priopćio je MORH

Hrvatske vojnike obišao ministar obrane i načelnik Glavnog stožera

U obilasku hrvatskih vojnika na terenu su i potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga admiral Robert Hranj koji su zahvalili Hrvatskoj vojsci i svim službama na pomoći i solidarnosti koju pružaju gradu Zagrebu.

Zamjenik zapovjednika Hrvatske kopnene vojske, brigadni general Tihomir Kundid predstavio je planove za danas istaknuvši: „Što se tiče plana za danas, 140 pripadnika HV-a spremno je za angažiranje, ovdje su nam na raspolaganju i inženjerijski strojevi.

U dogovoru s gradskim vlastima i s onime što su njihovi prioriteti, to ćemo danas i odraditi. Imamo još nekoliko točaka u samome središtu grada koje nismo jučer uspjeli sanirati jer dijelovi krovova i žbuke prijete urušavanjem svakoga trenutka. I kada danas vatrogasci saniraju, mi ćemo sanirati tih nekoliko točaka i u skladu s dogovorima, idemo dalje na lokacije“, kazao je general Kundid naglasivši kako su pripadnici Hrvatske vojske u izviđanju terena na području epicentra potresa.

„Još nemamo egzaktne pokazatelje, no kad dobijemo sve relevantne podatke mi ćemo se organizirati i sanirati što treba sanirati“, najavljuje general Kundid.

Također, 200 vojnika je u stanju pripravnosti i bit će angažirani u skladu sa zahtjevom Stožera civilne zaštite.

Kundid: Hrvatska vojska pokazala je besprijekornu organiziranost, visoku spremnost i visoku motiviranost da pomogne svome narodu

Osvrnuvši se na jučerašnji dan, general Kundid objasnio je kako se odvijalo jučerašnje raščišćavanje grada Zagreba i kazao kako je Hrvatska vojska još jednom pokazala i dokazala sve ono što ona uistinu jest.

„Hrvatska vojska je besprijekorno organizirana, visoko spremna i vrlo visoko motivirana da pomogne svome narodu kada je to najpotrebnije. Ujutro odmah u 6.30 ministar obrane i načelnik Glavnog stožera su odmah nakon potresa dali i postavili vojsku u najviši stupanj spremnosti.

Istog trenutka, 150 pripadnika koji su snage brzog odgovora uputili su se prema Zagrebu. Kada smo stigli u samo središte, spoznali smo svu dramatičnost potresa koji se dogodio. Nakon toga smo se organizirali i krenuli s raščišćavanjem ruševina,a koje su bile u samom središtu Zagreba.

Krenuli smo od samog trga i nakon toga smo se disperzirali u sve okolne ulice. Planirali smo s onim što smo vidjeli u prvim prosudbama, da će nam trebati dva dana da rasčistimo grad Zagreb. Međutim, imperativ nam je bio da je u što kraćem vremenu rasčistimo prometnice i nogostupe kako bi omogućili normalno funkcioniranje grada“ ispričao je Kundid.

Tijekom dana, podsjetio je general, došlo je do narastanja snaga tako da je tijekom jučerašnjeg dana, na terenu bilo 280 pripadnika HV-a i 10 inženjerijskih strojeva.

„Sinoć do 19 sati uspjeli smo čistiti kompletno šire središte grada Zagreba“, zaključio je.

U ovoj prigodi, general Kundid nije propustio zahvaliti svim sastavnicama sustava domovinske sigurnosti na suradnji i angažmanu te ističe:

„Nedvojbeno je kako je postojao određeni strah među građanima, ali ne i panika. No, bez obzira na sve što se događalo, moram reći kako su građani bili vrlo disciplinirani, vrlo mali broj ljudi bio je u središtu grada i to samo stanari koji ovdje i stanuju. Oni su vrlo spremno odgovarali na sve upozorbe vojske i policije i slušali svaku našu sugestiju. Bili su svjesni situacije u kojoj se nalaze i nisu se htjeli dovesti ponovo u opasnost“.

Jan Ivanjek: Tko će se sad usuditi reći da Hrvatskoj vojsci treba rezati proračun, ili da ne trebaju avioni, oprema, veće plaće

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Markotić: Utjecaj medija jedan od razloga za uspjeh u borbi protiv virusa

Objavljeno

na

Objavio

Ravnateljica zagrebačke Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić u petak je čestitala hrvatskim medijima na profesionalnom i kontroliranom prenošenju informacija građanima, što je označila bitnim razlogom za uspješnu borbu protiv koronavirusa,

Markotić je za RTL Danas izjavila kako je posao i liječnika i novinara da pomognu drugima, njezin da pomaže kao liječnik infektolog, a novinara da javnosti profesionalno prenose informacije vezane uz virus i njegovo suzbijanje.

“Vi novinari činite jednu ogromnu stvar i doista vam čestitam svima na profesionalnosti. Sigurno je je utjecaj medija jedan od razloga što smo ovako uspješni jer ste vrlo profesionalno, vrlo jasno i kontrolirano prenosili pozitivne informacije stanovništvu”, poručila je.

Zahvalila je i građanima većina kojih se u ovoj situaciji odgovorno ponaša, a da je aktualna situacija s koronavirusom u Hrvatskoj zadovoljavajuća potvrđuju, ističe, i međunarodne analize, ne samo domaće.

Vjeruje da će se u zaustavljanju širenja virusa dobro organizirati i u mjestima gdje se javljaju novi slučajevi zaraze, posebno u Dalmaciji,

Hrvatski jug bit će avangardan i u obrani od koronavirusa

“Naš jug,  Dalmacija i Dubrovnik, kroz stoljeća su bili avangardni i u kulturi, sportu, znanosti, svemu, pa smo sigurni da će biti i u obrani od koronavirusa”, istaknula je Markotić.

Uspiju li te regije i njihovi stanovnici širenje virusa držati pod kontrolom, vjeruje da bi u naredna tri tjedna Hrvatska mogla dosegnuti “plato”, a onda možda i pad broja zaraženih.

U tom slučaju, dodaje, polako i postepeno, kao što su i uvedene, moglo bi se razmišljati o “popuštanju” određenih ograničavajućih mjera,

Ako smo odmah uz Japan imamo savršene sugrađane

Markotić je izrazila zadovoljstvo što je Hrvatska, gleda li se odnos broja umrlih i zaraženih, na drugom mjestu u svijetu, odmah iza Japana.

Razloge uspješnog sprječavanja većeg širenja zaraze vidi i u tome što se brzo otkrivaju kontakti zaraženih osoba, pa se zna kako su i gdje zaražene.

“Ako smo odmah uz Japan, onda imamo savršene sugrađane”, poručila je Markotić i dodala kako se, koliko joj je poznato, za svega dvoje, troje zaraženih ne zna tko su im kontakti i gdje su zaraženi. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Hrvatska

Plenković: Ulazimo u razdoblje koje traži zajedništvo, samodisciplinu, strpljivost

Objavljeno

na

Objavio

Premijer Andrej Plenković, koji je u petak Hrvatskom saboru predstavio Vladin travanjski paket pomoći gospodarstvu, istaknuo je kako se država i društvo nalaze u razdoblju koje zahtijeva zajedništvo, odgovornost, samodisciplinu i strpljivost svih, od najmlađih do najstarijih.

“Sve što radimo, radimo da bi u hrvatskom društvu u izvanrednim okolnostima poslali poruku solidarnosti svih“, poručio je premijer zastupnicima.

Naglasio je kako će ožujak ove godine po mnogo čemu biti mjesec koji ćemo dugo pamtiti, “promijenio je tijek naših planova i postignuća, označio početak nekog ‘novog normalnog’ s kojim ćemo živjeti”.

Plenković je podsjetio kako je Vladin paket pomoći gospodarstvu iz ožujka, razrađen u 63 mjere i financijski je težak 30 milijardi kuna, bio predložen u kontekstu suzbijanja posljedica pandemije koronavirusa.

Ovaj novi dolazi ne samo u kontekstu borbe protiv koronavirusa, nego i potresa koji je pogodio Zagreb i okolicu, rekao je.

Jučer isplaćeno oko 400 milijuna kuna za pomoć gospodarstvu

Istaknuo je kako je paket mjera iz ožujka već zaživio, a Porezna uprava je jučer do 14 sati zaprimila gotovo 65 tisuća zahtijeva od kojih je 64 posto već riješeno.

Ministarstvo rada, za mjeru naknade poslodavcima za očuvanje radnih mjesta, do jučer je zaprimilo 70 tisuća zahtjeva za 420 tisuća radnika, a jučer je već isplaćeno oko 400 milijuna kuna za oko 123 tisuće radnika i 40 tisuća poslodavaca, naveo je premijer.

U provedbi su, dodao je, i mjere drugih ministarstava.

Plenković se osvrnuo i na državne rashode, ističući da svi korisnici proračuna rade na rezanju rashoda, na uštedama. Krenut ćemo u razgovore sa socijalnim partnerima u vezi situacije u kojoj se nalazimo, najavio je i poslao umirujuću poruku umirovljenicima.

U mirovine se neće dirati

“Kako god se situacija razvijala, u mirovine se neće dirati ni za ožujak, ni travanj, ni svibanj, ni lipanj, za njih ćemo uvijek naći sredstva”, poručio je.

Pohvalio je što su mjere koje njegova Vlada poduzima poduzete prije nego je jučer Europska komisija napravila istovjetne napore za cijelu EU. Naglasio je i kako bi Hrvatskoj članstvo u euro- području danas jako pomoglo.

Što se tiče financiranja predloženih mjera, rekao je da se u njih ide u koordinaciji s HNB-om, komercijalnim bankama na domaćem tržištu, a razmišlja se i o međunarodnim tržištima.

Mi ćemo s ovim paketom mjera stati iza hrvatskih radnika i gospodarstva, očekujemo i vašu potporu, rekao je zastupnicima koji će danas raspraviti zakone iz resora financija te iz turizma, a u ponedjeljak iz MUP-a i poljoprivrede.

Premijer je i danas izrazio sućut obitelji djevojčice Anamarije koja je stradala u potresu u Zagrebu.

Zahvalio je djelatnicima svih službi koji su proteklih tjedana učini maksimalne napore u očuvanju zdravlja – liječnicima, sestrama, policajcima, trgovcima… (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari