Connect with us

Kronika

16. obljetnica smrti Mate Bobana

Objavljeno

-

Dana 07. srpnja 2013. godine, navršava se 16 godina otkako je preminuo mr. Mate Boban, prvi predsjednik Hrvatske zajednice Herceg-Bosne i predsjednik Hrvatske Republike Herceg-Bosne.

[quote]”Nemjerljiva je zasluga ovog hrvatskog domoljuba u organiziranju hrvatskog naroda kroz Hrvatsku zajednicu Herceg-Bosnu, kao političku, kulturnu i gospodarsku organizaciju hrvatskog naroda, koja je imala za cilj omogućiti jednakopravan status hrvatskog naroda u BiH. Njegova državotvorna ideja i vizija položaja i prava hrvatskog naroda u BiH, politički je i povijesni uzor kako se hrabro i ponosno može, i treba, braniti državotvorno pravo hrvatskog naroda u BiH”[/quote], navodi se u zajedničkom priopćenju Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HR-HB Mostar i Udruge organizatora otpora HVO u BiH.

U priopćenju se navodi i citati mr. Mate Bobana “…Politička motrišta Hrvata Bosne i Hercegovine bila su i ostala jasna i nedvojbena. Bosna i Hercegovina treba i može biti, kao neovisna i međunarodno priznata te kao subjekt međunarodnog prava, uređena samo kao zajednica tri konstitutivna naroda, s jednakim pravima na Bosnu i Hercegovinu i pravom na sebe u njoj. Unutarnji ustroj može biti definiran jedino kroz potpuno i pravedno zadovoljenje političke volje sva tri naroda. Vanjske granice Bosne i Hercegovine smatramo neupitnim i nepovredivim, dočim unutarnje crte razgraničenja mogu i moraju biti predmet političkih pregovora.”

”I danas, 16 godina nakon smrti mr. Mate Bobana, ponosni što smo bili sudionici obrane hrvatskog naroda i nacionalnih interesa u BiH, uzdignute glave se sjećamo našeg predsjednika i s dubokim poštovanjem iskazujemo svoju zahvalnost za sve što je učinio za hrvatski narod u BiH”, navodi se u priopćenju Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HR-HB Mostar i Udruge organizatora otpora HVO u BiH.

bljesak

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas