Pratite nas

Povijesnice

16. rujan – Dan daruvarskih branitelja

Objavljeno

na

Rat u Daruvaru počeo je 19. srpnja kada su četnici kod Sirača u sačekuši podmuklo i bez najave ubili dvojicu, a teže ranili petoricu pripadnika bjelovarske Specijalne policije Omege. Samo dan kasnije slijedio je novi zločin u kojemu su u terorističkoj akciji život izgubila trojica daruvarskih policajaca.

– Teror se nastavljao i sljedećih dana da bi u koordiniranoj akciji, policajci srpske nacionalnosti u noći na 19. kolovoza pokušali preuzeti kontrolu na postajom u Daruvaru, ali istovremeno su napadnute sve policijske postaje između Save i Drave kako bi se Hrvatska presjekla – govori nam Ivo Gjaić (49), predsjednik Udruge hrvatske policije branitelja Daruvar ’91, pišu 24sata.hr.

Uz daruvarsku policiju napadi su iste noći izvršeni na policijske postaje u Novoj i Staroj Gradiški, Novskoj, Pakracu i Grubišnom Polju. Na svoje dojučerašnje kolege s oružjem su krenuli policajci Srbi, ali su svi ti napade odbijeni i policijske postaje su ostale pod kontrolom djelatnika odanih hrvatskim vlastima.

– U povijesti Daruvara 16. rujan 1943. godine upamćen je po zvjerstvima koja su počinili takozvani partizani kada su ušli u Grad i ubili mnoge nedužne ljude. Zapovjednik lokalnih četnika nam je najavio da će 16. rujna 1991. godine na bijelom konju ujahati u Daruvar i da zapamti taj dan koji će biti gori od onog prije gotovo pola stoljeća – priča nam Ivo Gjaić.

Prijelomna ratna akcija

Iz tri kilometra udaljene vojarne Polom, u prigradskom naselju Doljani, odmetnuti Srbi i pripadnici JNA dijelili su oružje  te se znalo da od tamo kreću svi napadi na Daruvar i okolicu, od topničkih do minobacačkih. Daruvarčani su se stoga organizirali i  odlučili blokirati vojarnu.

– Našim dragovoljcima i policajcima iz Daruvara priključili su se kolege iz Bjelovara, Kutine i Garešnice i mi smo 16. rujna u ranim jutarnjim satima krenuli u osvajanje vojarne. Oni su odgovorili minobacačkom vatrom po nedužnim građanima Daruvara. Naišli smo na snažan otpor i poslijepodne se utvrdili na novim položajima. Izgubili smo petoricu naših ljudi, a gotovo 20-tak je ranjeno. Idućeg jutra, 17. rujna, oko 4,30 sati, krenuli smo na sve ili ništa, ali smo naišli na slab otpor, jer su se srbočetničke formacije tijekom noći povukle i u vojarni Polom ostalo jr nešto ročnih vojnika, koji su se predali – govori nam Nenad Pišta Peter (49), aktivni sudionik te i ostalih akcija.

Oružjem su naoružani branitelji i okolnih mjesta

Ubrzo nakon osvajanja vojarne u Doljanima u kojoj su zatekli golema skladišta puna vojne opreme i naoružanja, avioni takozvane JNA su raketirali vojarnu i pogodili dva skladišta, ali nisu nanijeli neke velike štete.

Ta je akcija imala nekoliko presudnih značaja za obranu Hrvatske, jer je neprijatelj zaustavljen kao i njegova namjera da presječe Hrvatsku na zamišljenu liniju „Velike Srbije“ Virovitica – Pakrac – Okučani. Uz to je osvojeno i golemo skladište vojne opreme koje je po značaju i tehnici koja se tamo nalazila među najvećim vojarnama na području koje je bilo pod kontrolom tadašnje JNA.

Tim su oružjem naoružani branitelji Pakraca, Daruvara, Kutine, Garešnice i Grubišnog Polja, te su formirane jedinice Zbora narodne garde, koje su se sve uspješnije nosile s do tada daleko bolje opremljenim snagama domaćih izdajnika i okupatora. Stoga se 16. rujan slavi kao dan daruvarskih branitelja. (24sata.hr)

Što vi mislite o ovoj temi?

Povijesnice

21. kolovoza 1991. – Herojski čin pripadnika 108. brigade iz Slavonskog Broda

Objavljeno

na

Objavio

Pripadnici 108. brigade Zbora narodne garde učinili su pravi pothvat zaustavivši 21. kolovoza 1991. vlak koji je prevozio oružje JNA.

Bio je to jedan od brojnih transporta JNA iz Slovenije koji su povlačenje iz te republike iskoristili da oruđe i oružje direktno dopremaju pobunjenim hrvatskim Srbima.

Branitelji iz Slavonskog Broda rastavili su zaustavljeni vlak, pritom zaplijenivši oko 50 brdskih topova, osamdesetak minobacača većih kalibara, više desetaka protuzrakoplovnih topova, streljivo te stotinjak protuoklopnih sredstava.

Tim smjelim pothvatom i kasnijom predajom vojarni u Slavonskom Brodu osigurano je oružje za domicilnu brigadu, ali i obranu Slavonije.

108. brigada ustrojena je još 28. lipnja u okolici Slavonskog Broda, a prvi zapovjednik bio je Pero Katalinić. Zanimljivo, zbog velikog odaziva ustrojene su odmah četiri bojne, a odaziv na mobilizaciju gotovo 2000 dragovoljaca bio je viši od 80%.

Prvo borbeno djelovanje brigada je imala na području Okučana nakon što su pobunjeni Srbi napali to područje, proglasivši 12. kolovoza autonomiju. Brodska brigada uz velike žrtve ratovala je na novogradiškoj bojišnici i zatim na bosansko-posavskom bojištu.

Nakon pada Bosanskog Broda u studenom 1992. uslijedila je demobilizacija većeg dijela brigade, a postrojbi ostaje obveza nadzora državne granice snagom jedne bojne.

Velik dio boraca nastavio je ratovati u jednoj od gardijskih brigada, a od pripadnika 108. brigade ustrojene su i neke nove pričuvne brigade, još od rujna 1991., 121. i 123., kasnije 139. i 157. brigada Hrvatske vojske, piše HRT

Za slobodu Hrvatske život je položio 161 pripadnik brigade, dok je ranjeno oko 750 branitelja od njih oko 5000 koji su služili 108.-u, jednu od najboljih pričuvnih brigada Hrvatske vojske.

 

3. svibnja 1992. Slavonski Brod – masakr nad djecom u Domovinskom ratu

 

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Povijesnice

Na današnji dan 1991. snimljen legendarni spot ‘Banijska praskozorja’ (VIDEO)

Objavljeno

na

Objavio

Na današnji dan 1991. godine napravljen je legendarni spot “Banijska praskozorja” u spomen na heroja Domovinskog rata Gordana Lederera. On je kadrove iz spota snimio noseći svoju kameru Banijom rame uz rame s hrvatskim vojnicima, “Tigrovima”.

Vrijedi spomenuti da je spot osmislio i realizirao montažer Dražen Iričanin, a svjetlo dana je ugledao zahvaljujući Siniši Bulajiću i Damiru Gombaru. Svakako se sjećajući Gordana i njegovih snimaka trebamo sjetiti i njegove “desne ruke” Dražena Šimića.

Pjesma „Brothers In Arms“ („Braća po oružju“) od prvih je dana ušla u srca hrvatskih branitelja.

Ona je i spomen svim nevinim žrtvama rata, ne samo u Hrvatskoj nego i drugdje u svijetu.

Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.), u suradnji s drugim Udrugama proisteklim iz Domovinskog rata, 2017.-te dodijelila je svjetskoj glazbenoj grupi The Dire Straits – „Veliku zlatnu plaketu“, za pjesmu „Brothers In Arms“, koja je na određeni način postala i himna hrvatskih branitelja tijekom obrambenog Domovinskog rata.

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari