Connect with us

Kronika

Trusina – podcijenjena hrvatska rana

Objavljeno

-

Danas se navršava 30 godina od ratnog zločina u selu Trusina kod Konjica kada su pripadnici “Armije BiH” upali u selo i ubili 22 Hrvata, od čega 18 civila te četiri zarobljena pripadnika Hrvatskog Vijeća Obrane.

General Željko Glasnović se prigodno osvrnuo na događaje u selu Trusina, u Buturović polju kod Konjica, na današnji dan 1993. godine. General Glasnović, uz dobronamjerno i krajnje nužno podsjećanje pretjerano indiferentne opće hrvatske javnosti i pogotovo politike, navodi neke netočne činjenice, piše Marko Ljubić na Facebooku.

Glasnović u objavi kaže:

“Oko osam sati ujutro na Trusinu su krenule postrojbe Armije BiH. Selo su branili pripadnici HVO-a. Okruženi vojskom Armije BiH dobili su ultimatum: “Vi ste opkoljeni, neka se pripadnici HVO-a predaju i odlože oružje, a mi selu i njima garantiramo sigurnost.
U protivnom, razaramo selo i sve u njemu – rok jedan sat.”

Točno je ovo:

Snage Armije BiH su presjekle vezu između Trusine i Kostajnice, ušle u selo uz pomoć lokalnih Muslimana, a istovremeno fingirale napad na položaj HVO-a iznad sela, gdje je bilo manje od deset pripadnika HVO-a. Akcija je pokrenuta nešto prije 7 sati. Tjekom suđenja za zločine u Trusini, objavljen je dokument iz vojnog arhiva Armije BiH s razgovorom lokalnog zapovjednika s oficirom Armije BiH, u kojemu lokalni zapovjednik pita:

“Što više čekamo, zašto ne krećemo? Jesu li ustaše ušle u Ahmiće?”.

Pripadnici Armije BiH su ušli u selo, pobili civile i pripadnike HVO-a koji su odmarali i pokušali pružiti otpor, zarobili mještane, žene i djecu.
Zatim su poslali majku jednog vojnika HVO-a na položaj iznad sela, da prenese poruku da se predaju. U protivnom će im pobiti žene i djecu.

Poruka je bila uvjerljiva, jer su tijela pobijenih ljudi ležala diljem sela. Tad su se vojnici HVO-a, čije su žene i djeca bili zarobljeni, predali.
Svi su pobijeni.

Zašto ovo ističem?

Zato jer i krajnje dobronamjerne poruke, ako ne počivaju na točnim činjenicama mogu dati bitno pogrešnu dimenziju događaju, naročito ljudima, prvenstveno žrtvama, ali i drugačiju dimenziju zločincima i zločinu. Zato treba biti jako pažljiv i potpuno siguran pri iznošenju ovakvih podataka.

Željku sam zahvalan da je kao zapovjednik HVO-a i čovjek imao i ima osjećaj za podsjećanje na strašnu epizodu hrvatske bitke za opstanak i slobodu, pogotovo u situaciji potpuno poremećenih odnosa u Hrvatskoj, gdje se posve nekritički, ali i zlonamjerno naglašavaju zločini HVO-a, do mjere zahtjeva za proglašenjem trga ahmićkih žrtava, a šutke se i bez samosvijesti prelazi preko pokolja nad Hrvatima.

Marko Ljubić/fb

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas