Connect with us

Kultura

174. obljetnica utemeljenja franjevačkog samostana na Širokom Brijegu

Objavljeno

-

Foto: gospin-brig.info

174. obljetnica utemeljenja franjevačkog samostana na Širokom Brijegu – 23. srpnja 1846. – 23. srpnja 2020.

O 174. obljetnici utemeljenja našeg samostana na Širokom Brijegu, pod okrilje Uznesenja Gospina, u četvrtak 23. srpnja 2020. godine na Širokom Brijegu spominjući se bremenitih i časnih početaka uspostave naše Provincije i gradnje prvog samostana postavljena je kod glavnog ulaza u franjevački samostan nova ploča s tekstom koji odjekuje u srcima svih nas: Odcipljeni od Bosne brez kruha i krova bogati samo nadom u Boga ovi samostan sa crkvom iz temelja dne 23. srpnja 1846. pod okriljem Uznešenja Gospina na nebo franjevci hercegovački podigoše.

Poznato je da su partizani nakon što su ubili naše fratre, te ih spalili i zatrpali u ratnom skloništu u samostanskom vrtu htjeli zatrti i spomen na njihovo postojanje, te su devastirali fratarske objekte i pljačkali imovinu.

To je bilo jezovito, dugo i temeljito smišljeno uništavanje i pljačkanje koje je završilo tek u proljeće 1947. godine. Uništene i spaljene knjižnice, arhivi, matice, dobro opremljene gimnazijske zbirke. Koliko temeljito je bilo uništavanje govori i to da je s kamene ploče ponad glavnih samostanskih vrata iz vremena utemeljenja otučen uklesani natpis.

U duhu obnove naše franjevačke baštine na Širokom Brijegu ploča postavljena na vidno mjesto ispod one uništene daje, ne samo informaciju, nego i poduku da ustrajemo u obnovi i revitalizaciji naših franjevačkih institucija na Brigu.

Svečanost ovoga svojih dolaskom su uveličali i naša mlađa braća fra Marko, fra Džoni, fra Tomislav i fra Antonio, koji će boraviti u samostanu na Brigu, piše gospin-brig.info

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari