Connect with us

Kronika

18. obljetnica genocida

Objavljeno

-

Danas se obilježava 18. obljetnica genocida koji su nad Bošnjacima u zaštićenoj zoni Srebrenice 1995. počinile snage bosanskih Srba. Uz odavanje počasti ubijenima bit će obavljen pokop posmrtnih ostataka 409 žrtava. U srpanjskim danima 1995. godine na području Srebrenice ubijeno je više od osam tisuća bošnjačkih muškaraca i dječaka. Rezolucijom Europskog parlamenta iz 2009. godine, 11. srpnja proglašen je Europskim danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici. U Federaciji BiH 11. srpnja je dan žalosti.

Povodom osamnaest godina od genocida u Srebrenici, Žene u crnom održale su jučer u centru Beograda mirovnu akciju: Nikada nećemo zaboraviti genocid u Srebrenici!

Kao i svake godine aktivistkinje i aktivisti Žena u crnom su na Trgu republike u centru Beograda istakle bijele panoe s ispisanim imenima svih 8372 srebreničke žrtve. Jednosatnim stajanjem Žene u crnom odale su počast srebreničkim žrtvama i izrazile suosjećanje s majkama i obiteljima žrtava. One su istakle transparente na kojem je pisalo “Srebrenica-nikad nećemo zaboraviti” i “Poricanje, negiranje, zaborave = genocid”.

Predsjednica NVO Žena u crnom Staša Zajović rekla je za agenciju Anadolija da akcija predstavlja preseljenje Memorijalnog centra Potočari u Beograd.

“Beograd je još uvijek grad poricanja genocida”

“Beograd je još uvijek grad poricanja genocida. Žene u crnom nastavit će s izgradnjom živog spomenika na različite načine. Na taj način izražavamo žaljenje prvenstveno zbog ubijanja ljudi, ali i zbog ubijanja simbola života. I ovim činom ponavljamo da su ubijeni u genocidu u Srebrenici ostavili neizbrisiv trag u našim životima i da ćemo njegovati pamćenje na njih”, poručila je Zajović.

Sudjelovanjem na svečanosti danas u Skupštini Srbije, gdje će predsjednik i vicepremijer Srbije Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić oficirima Škole sigurnosti dodjeljivati značke i sablje, odnosno organiziranje tog događaja na dan obilježavanja genocida u Srebrenici predsjednica Žena u crnom nazvala je ruganjem žrtvama.

“To znači koliko su promjene u Srbiji lažne i kozmetičke. Koliko to njih uopće ne zanima. Mi znamo što su oni bili devedesetih i da su se oni promijenili samo da bi obranili svoje pozicije. Nama ne mogu sipati prašinu u oči”, naglasila je Staša Zajović, podsjetivši da su Žene u crnom bile na potjernicama Srpske radikalne stranke (SRS), bivše stranke Vučića i Nikolića, kao i da im se prijetilo ubojstvima.

Žene u crnom najavile su da će danas biti na komemoraciji u Potočarima kod Srebrenice, gdje će u Memorijalnom centru biti ukopano 409 posmrtnih ostataka identificiranih žrtava genocida.

index

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas