Connect with us

Povijesnice

18. svibnja 1711. rođen Josip Ruđer Bošković – katolički svećenik i jedan od najvećih umova Europe

Objavljeno

-

Na današnji dan 1711. rođen je jedan od najvećih umova Europe i znanstvenik svjetskog glasa – svećenik isusovac Josip Ruđer Bošković. Za svećenika se zaredio 1744. i preuzeo katedru matematike do 1760. Bio je pripadnik velikog reda isusovaca koji je dao brojne svjetski slavne znastvenike i humaniste.

[ad id=”93788″]

Ruđer Bošković se rano počeo baviti izračunom oblika i veličine Zemlje, pa je proveo mjerenja meridijana na različitim mjestima na Zemlji. Prema nalogu pape Ruđer je obavio mjerenja meridjanskih stupnjeva između Rima i Riminija te izradio kartu Papinske Države u razdoblju između 1750. i 1752.
Ruđer je među prvima ustanovio da je oblik Zemlje nepravilna kugla, što je potvrdio i Listing nazvavši oblik Zemlje “geoid”. Bošković je svoje djelo “Philosophiae naturalis theoria redacta ad unicam legem virium in natura existentium” završio u Beču 1758.

Bošković je i pokušao protumačiti pomrčinu Sunca i Mjeseca. Svoje je ideje izložio u spjevu “De Solis et Lunae defectibus” ili ” O pomrčinama Sunca i Mjeseca“.
Znanstveni rad Ruđera Boškovića obuhvaćao je mnoga područja, ali najvažnijim smatra se njegov doprinos shvaćanju strukture tvari. Ruđer je objasnio kako se tvar sastoji od fizičkih točaka koje su jednostavne, neprobojne, međusobno odvojene i bez ikakve strukture. Sile koje djeluju između njih i danas se prikazuju krivuljom, a koja se naziva Boškovićevom krivuljom.

Srbijanski politički vrh: „Ruđer Bosković je Srbin!“

Iako smo se od srbijanskog političkog vrha naslušali (i na svojoj koži doživjeli) svega i svačega, jedna od najskandaloznijih izjava koju je svojevremeno hrvatski politički vrh na čelu sa SDP-om i bivšim predsjednikom Josipovićem prešutio bila je baš u svezi Josipa Ruđera boškovića. Nije se ni oglasila tada odlazeća moralna vertikala društva, a danas aktualna komentatorica svega i svačega, HDZ-ova Jadranka Kosor.

Želimo Tadićevu izjavu ponovno istaći da se vidi o kolikoj se moralnoj bijedi političara radi i kolika je granica njihovog podnošenja bilo čega što dolazi iz susjedne nam Srbije

Dakle, predsjednik Boris Tadić javno je proglasio velikog Ruđera Boškovića jednim od 5 najvećih Srba svih vremena cinično govoreći:“Nadam se da se moji prijatelji iz Hrvatske neće ljutiti, ali Ruđer bošković je bio Srbin katolik!“.

Na stranu što je tu uvrstio i Nikolu Teslu, rođenog u Hrvatskoj, čovjeka koji se nikada nije osobno izjasnio kao Srbin i nikada nije stupio nogom na tlo Srbije, ali kada predsjednik ‘prijateljske Srbije’ proglasi Hrvata i katoličkog svećenika Srbinom velikog znanstvenika, a kod naših inače lajavih političara to izazove znakovitu šutnju – pitamo se o čemu se tu radi?

Istini za volju, ni inače ‘pravdoljubivi i tolerantni hrvatski mediji’ nisu se istakli vrištanjem s naslovnica ili obaranjem na predsjednika Srbije kao kada vide čovjeka u majici „Za dom spremni“ na nekoj lokalnoj zabavi u gostionici podno Velebita. Uz dužno poštovanje za ljude koji tamo žive.

A pitanje je: trebamo li mi Hrvati šutjeti kada već naši političari šute? Ili trebamo progovoriti o srbijanskim lažljivcima na vlasti u kontinuitetu do danas i hrvatskim poltronima koji savijaju glavu pred najmanjom bukom ili provokacijom koja dolazi sa ‘bliskog istoka’?

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari