Pratite nas

Razno

19. i 20. prosinca – Europeana – Dani prikupljanja uspomena iz Prvog svjetskog rata

Objavljeno

na

DubrovnikEuropeana 1914-1918 je jedinstveni europski projekt, kojim se obilježava stogodišnjica Prvog svjetskog rata, a koji omogućuje i hrvatskim građanima da direktno sudjeluju u stvaranju europske kulturne građe o tom razdoblju. Osobne priče, kao i uspomene iz Prvoga svjetskoga rata, koje su ostale skrivene tijekom 100 godina, dobivaju priliku postati globalno dostupne svima i sačuvane za buduće generacije. 19. i 20. prosinca Europeana poziva sve Dubrovčane na donošenje fotografija, pisama, dnevnika, filmova ili zvučnih zapisa u Državni arhiv u Dubrovniku u palači Sponza.

Stručnjaci iz arhiva profesionalno će digitalizirati materijale iz osobnih ostavština i zatim će ih Europeana objaviti na web stranici Europeana1914-1918, a Dubrovčani i dalje zadržavaju svoje uspomene.

Svaka osobna priča, koja možda nikada nije bila ispričana izvan obitelji, podjednako je značajna za proučavanje događaja s ratnih bojišnica i iz svakodnevice. Zbog povijesnih i društvenih okolnosti u desetljećima nakon Prvog svjetskog rata, uspomene i priče brojnih vojnika iz Hrvatske ostale su neispričane ili zaboravljene, a Europeanin projekt upravo to može promijeniti.

Europeana je organizirala više od 150 događaja prikupljanja uspomena u 15 država diljem Europe od 2011., a ove godine, uključujući Hrvatsku, organizirat će ih još pet. Europeana 1914-1918 uključuje 400.000 rijetkih dokumenata digitaliziranih u 10 nacionalnih knjižnica, 660 sati jedinstvenog filmskog materijala koje su digitalizirali audiovizualni arhivi i više od 100.000 osobnih dokumenata i memorabilija od više od 10.000 sudionika rata, koje su donijeli članovi njihovih obitelji na brojna posebna događanja diljem Europe. Glavni partner projekta u Hrvatskoj je Ministarstvo kulture.

Vrijedna obiteljska ostavština prikupljat će se i digitalizirati tijekom Dana prikupljanja uspomena koji se održavaju u pet gradova u Hrvatskoj, odnosno u Zagrebu, Osijeku, Koprivnici, Rijeci i Dubrovniku.

Oni koji ne mogu doći na Dane prikupljanja uspomena više informacija o tome kako sami mogu fotografirati, skenirati i staviti materijale na Europeanu, mogu pronaći na internetskim stranicama Europeana1914-1918.

dubrovniknet

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Razno

Predrag Peđa Mišić: Prošla je naša Domovina puno oluja, Ova je bila OLUJA SVIH OLUJA

Objavljeno

na

Objavio

Pedja Misic

Što vas toliko muči, njihova pobjeda ili vaš poraz.

Neću biti licemjer, nemam gene kamene.
Koliko vremena provodite pišući, govoreci o Thomsonu. Geni kameni pretvoreni u stihove, opisuju volju, želju, hrabrost i ustrajnost Hrvatskog naroda.

Nađite jednu riječ mržnje ja ću se posuti pepelom.
Lijepa li si ,Nemoj tudje prokleto je, to su po vama riječi fašističke

E gospodo i gospođe, Jelene, Barbare, Kreše, Aleksandri!!!

Ne vi samo mrzite, jednostavno ne volite.

Vi kao “glumice” političari, novinari, odgovorite što bi po vama trebao pjevati Hrvatski narod, Hrvati!?
“Odakle si sele???”

Putujući u Zagreb na doček naših zlatnih, očekivao sam nešto veliko, ali ono što se tamo dogodilo je uistinu veličanstveno. Toliko  pozitive, ljubavi, pažnje, nemam riječi

Toliko ljubavi na jednom mjestu

NEOPISIVO

Naravno, vi ste vidjeli što ste htjeli vidjeti.
Prošla je naša Domovina puno oluja.
Ova je bila OLUJA SVIH OLUJA

Pokušajte obuzdati vašu mrznju, gnjev, ipak vi tu živite, trećerazredni glumci, političari, novinari,..

Ali nitko vas zbog toga ne vrjeđa.

Bože dragi što je lijepo biti dio ovoga.
Prvaci smo svijeta ako zbog ničeg, onda zbog toga!

Predrag Peđa Mišić

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Razno

Hrvati u Frankfurtu unajmili cijeli stadion za gledanje finala

Objavljeno

na

Objavio

Najveći prijenos izvan RH bit će u Frankfurtu, na Comerzbank Areni koja ima kapacitet  od 50.000 gledatelja.

Hrvati i njihovi prijatelji iz njemačkog grada Frankfurta na majni organiziraju u nedjelju zajedničko gledanje finalne utakmice Svjetskog nohometnog prvenstva između Hrvatske i Francuske na ekranu veličine 40×10 metara koji će biti postavljen u Comercbank Areni čiji je kapacitet veći od 50.000 gledatelja.

Led ekran 40x10m Finale Hrvatska – Francuska

Nedjelja od 15:00h Comerzbankarena frankfurt

Ispuni li se, bilo bi to najveće praćenje utakmice izvan Hrvatske na velikom ekranu za Hrvatsku u povijesti.

Ulaz  za sve  navijače je besplatan

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari