Connect with us

Istaknuto

19. kolovoza 1991. – Operacija Labrador i Opera

Objavljeno

-

U noći s 18. na 19. kolovoza 1991. u središtu Zagreba u 4 sata i 50 minuta odjeknula je jaka eksplozija u zgradi Židovske općine, a deset minuta poslije i druga eksplozija na židovskom dijelu zagrebačkoga groblja Mirogoj.

Teroristička bomba oštetila je pritom urede i molitvenu dvoranu Židovske općine, a druga je znatno oštetila židovski dio groblja. Vlada Republike Hrvatske i predsjednik Franjo Tuđman izrazili su žaljenje i oštro osudili ovaj barbarski čin, a u Zagrebu je održan veliki skup hrvatsko-židovskog prijateljstva.

No iako su srpski mediji optuživali da su eksplozije bile rezultat hrvatskog antisemitizma, odnosno obnove zloglasne NDH, istina je bila sasvim drukčija.

Naime, eksploziv su postavili pripadnici jugoslavenske Službe državne bezbednosti. To je na suđenju srbijanskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću na Haškom tribunalu potvrdio i bivši operativac Kontraobavještajne službe JNA, major Mustafa Čandić, posvjedočivši da je teroristički napad izveden u sklopu operacije Labrador, piše HRT

Bio je to tek početak specijalnoga rata protiv Hrvatske koji se provodio u operaciji kodnog naziva OPERA što je bila kratica za: Operativnu grupu za propagandni rad.

Grupa je u sklopu vojne obavještajne službe djelovala iz Odelenja bezbednosti Ratnog Vazduhoplovstva u Beogradu. Brojila je oko dvadesetak novinara, snimatelja i tehničara koji su plasirali lažne vijesti o stanju u Hrvatskoj.

Najpoznatiji uradci te skupine bile su tv snimke stradalih Hrvata s područja Slavonije koji su prikazani kao srpske žrtve hrvatskih zločina ili pak obrade snimanih razgovora između službenog Zagreba i obrane Vukovara s kojima se manipuliralo da Zagreb ne želi pomoći Vukovaru.

Jugoslavenske obavještajne službe uspjele su unijeti veliku pomutnju u javni prostor, ali na kraju nisu ostvarile cilj jer hrvatski narod ostao je jedinstven i obranio je svoju slobodu i samostalnost.

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari