Pratite nas

Herceg Bosna

19. obljetnica oslobođenja Kupresa

Objavljeno

na

Povodom obilježavanja 3. studenog, 19. godišnjice oslobođenja općine Kupres i dana specijalne policije iz Domovinskog rata Hrvatske Republike Herceg Bosne, organizatori ovog obilježavanja, Općina Kupres, koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata i Udruga specijalne policije, priredili su priogodan program.

U jutarnjim satima položeni su vijenci, i upaljene svijeće  na Ogledalima, mjestu stradanja nevinih Kuprešaka u Drugom sv. ratu, a u 11 sati bit će služena sveta misa  u kupreškoj župnoj crkvi Svete Obitelji. Nakon misnoga slavlja, ponovno će se polagati vijenci i zapaliti svijeće na spomen obilježjima žrtvama hrvatskog naroda iz Domovinskog rata.

Za 13 sati najavljen je svečani pobjednički mimohod hrvatskih branitelja ulicama grada, koji će biti praćen glazbom Prvog orkestra Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Točno u 14 sati, očekuje se početak svečane akademije te dodijela priznanja najboljim natjecateljima na sportskim natjecanjima u organizaciji udruge specijalne policije. Po završetku svečane akademije u gradskom parku, održat će se i tradicionalno braniteljsko druženje s građanima.

kupreskiradio/tc

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Herceg Bosna

Marin Topić otvoreno u emisiji Agape radiopostaje MIR Međugorje

Objavljeno

na

Objavio

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Herceg Bosna

Dan sjećanja na 1529 ramskih žrtava

Objavljeno

na

Objavio

Foto: rama-prozor.info

Rama i Hrvati nisu zaboravili svoje žrtve

Kroz povijest, Rama je često doživljavala tragedije, razaranja, paljevine… Stradavale su i brojne nevine žrtve. To se posebno odnosi na početak listopada 1942. godine, kada su četnici kao talijanski saveznici u operaciji „Alfa“ u tri dana svoga divljanja na prostoru Rame pobili više od tisuću ljudi.

Nakon što se smjelo javno spominjati žrtve, posebno one četničke iz 1942. godine, ramski franjevci, zajedno s narodom započeli su s obilježavanjem Dana sjećanja na ramske žrtve kroz sve ratove. Svake godine, druge nedjelje u listopadu, crkva na Šćitu postaje mjesto molitve za sve stradale čije imena su upisana na spomen obilježju podno Ramskog križa, njih ukupno 1529., piše Rama-prozor.info.

Uz suslavlje osam svećenika, u župnoj crkvi sv. misu predvodio je i pod njom propovijedao vlč. Milan Ivančević. Nakon sv. mise, pred pločama s imenima pobijenih, zapaljene su svijeće i izrečena je molitva za pokojne – Opijelo.

Na Dan sjećanja na ramske žrtve ispred ploča s imenima zapali se bezbroj svijeća koje navečer svojim svjetlom razbijaju tamu i podsjećaju da i u tami, koliko god jaka bila, tračak svjetlosti je jači od nje.

Bez obzira na mržnju koja je prouzročila ove brojne žrtve, postoji i nada da one nisu bile uzaludne i da se one nikad neće više ponoviti. Rama i hrvatski narod u njoj nije, a niti će zaboraviti svoje žrtve, između ostalog i zbog budućnosti – Narod koji nema prošlosti, nema niti budućnosti!

Četnički pokolj u Rami listopada 1942. (opis događaja & fotografije iz tog vremena)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori
Sponzori

Komentari