Pratite nas

BiH

Preko 2.000 djece u BiH živi i ‘radi’ na ulici

Objavljeno

na

Dječje prosjačenje predstavlja eksploataciju djece koja je raširena na našim prostorima.

Mnoge od djece koja prose za pružanje ruke na ulici nije natjerala muka već organizirani kriminal. Nažalost, u tom lancu djeca su često žrtve starijih, prisiljena da, bez obzira na vremenske uvjete osiguraju dnevnicu nadređenima, javlja Federalna.ba.

“Istraživanja UNICEF-a pokazuju da je preko 2.000 djece u BiH uključeno u život i rad ulice. Prema podacima Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice dvoje od petero djece ne pohađa školu”, ističe Aleksandra Marin-Diklić, šefica Odjela za praćenja prava djece u Instituciji Ombudsmena BiH.

U Disciplinskom centru za maloljetnike SŽ djeca i samohrane majke koji se bave prosjačenjem imaju obroke, mogu zadovoljiti higijenske potrebe, ali i dobiti stručnu pomoć zaposlenih. Dnevno ga posjećuje 12-15 djece, a u tijeku ove godine registrirali su više od 100 korisnika.

Djeca se nakon zbrinjavanja u Centru uključuju u redovito školovanje, a stručni tim nastavlja pratiti njihovo ponašanje. Centar ima pet kreveta, a broj onih koji u njemu pronalaze utočište tijekom dana je veći.

“Sva djeca koja se bave prosjačenjem ne dolaze ovdje jer se boje pitanja tko ih je naveo na prosjačenje”, kaže Ismira Hadžić, šef Službe za zbrinjavanje djece u stanju potrebe u JU Disciplinski centar za maloljetnike SŽ.

Županijski centar za socijalni rad na terenu ima mnogo posla i malo zaposlenih.

“Naši korisnici su djeca koja se bave prosjačenjem, sama ili s roditeljima, od beba do punoljetnih. Dolaze iz različitih županija”, navodi Sanela Sujoldžić, socijalna radnica u mobilnom timu za prevenciju prosjačenja u SŽ.

Prije tri godine u Sarajevu je registrirano 600 djece koja su se bavila prosjačenjem. Angažirani na rješavanju ovog problema tvrde da bi situacija bila znatno bolja da je kaznena politika stroža.
Izvršna direktorica NVO Naša djeca Sarajevo Berina Ceribašić navodi primjer iz 2011. godine kada je osoba iz Sarajeva imala 94 prekršajna naloga i preko 80.000 KM kazni, ali ništa od toga nije izvršeno.

“Oko 150 predmeta imamo na godišnjoj razini i kao institucija ne možemo biti zadovoljni poštivanjem prava djeteta u BiH i djeca nisu prioritet našim donositeljima odluka”, ističe Marin-Diklić.

Svakodnevno smo svjedoci grubog kršenja prava djece na ulici. Djeci koja se bave prosjačenjem mogu pomoći i građani, ali ne kao što su do sada naviknuli. “Apeliraem na građane da ne daju novac djeci jer produžavaju im agoniju i lanac trgovine i eksplatacija se nastavlja, već da im radije kupe nešto da pojedu i da obvezno prijavljuju slučajeve”, poručuje Ceribašić.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

BiH

BiH će biti blokirana ako se ne provede odluka Ustavnog suda

Objavljeno

na

Objavio

Vijeće Europe u ponedjeljak će razmatrati prijedlog rezolucije o Bosni i Hercegovini koji je načinjen na temelju izvješća Monitoring tima koje puno realnije oslikava stanje u ovoj zemlji nego što su to izvješća drugih institucija, od međunarodne uprave, do pojedinih veleposlanstava i misija, piše Večernji list BiH.

Najprije je Monitoring tim posve ispravno zaključio kako politička vodstva triju naroda imaju posve različit pogled na budućnost zemlje.

Tako se tvrdi kako bošnjačke stranke BiH vide kao centraliziranu s dominacijom najbrojnijeg naroda, srpske stranke, ponajprije SNSD, zagovaraju odcjepljenje entiteta od BiH, dok pak od 2013. godine hrvatske stranke sve glasnije zagovaraju uspostavu hrvatskog entiteta.

Ovako slojevita analiza Monitoring tima, s jasno seciranim stanjem, međutim, ne navodi se u završnom dokumentu prijedloga rezolucije, ali se poziva, prije svega, na provedbu brojnih presuda, od Ustavnoga suda BiH do Suda za ljudska prava u Strasbourgu.

Krši se Europska konvencija

Skupština smatra kako se hitno mora provesti odluku Ustavnog suda od 1. prosinca 2016. godine o sastavu Doma naroda Parlamenta Federacije BiH (takozvani predmet “Ljubić”) prije sljedećih općih izbora u 2018. godini, ako se to ne dogodi, postoji ozbiljan rizik da će biti blokirano formiranje vlasti, kako na razini Federacije BiH tako i na državnoj razini – navodi se u prijedlogu rezolucije i poziva vlasti Bosne i Hercegovine da usvoje izmjene koje zahtijeva provedba odluka Ustavnog suda vezano uz izborni sustav grada Mostara i sastav Doma naroda Parlamenta Federacije BiH.

Na jednak način govori se i o presudi “Sejdić i Finci” koja nije provedena gotovo devet godina. 
- Skupština primjećuje da su izbori u 2014. godini drugi put održani pod ustavnopravnim okvirom kojim se krši Europska konvencija o ljudskim pravima (ETS br. 5) nakon presude iz 2009. godine u predmetu “Sejdić i Finci”, da ponovimo, samo Srbi, Hrvati i Bošnjaci se mogu kandidirati za državno Predsjedništvo ili biti izabrani/imenovani u Dom naroda PS BiH.

Do sada nije usvojen ni jedan amandman na Ustav kojim bi se riješilo to temeljno pitanje. Skupština još jednom poziva političke aktere da preuzmu odgovornost i usvoje nužne izmjene Ustava i Izbornog zakona najkasnije u roku od šest mjeseci prije sljedećih općih izbora u listopadu 2018. godine.

Obveza boravišta vezana uz izbor tročlanoga Predsjedništva države također treba biti ukinuta u skladu s presudom Europskog suda za ljudska prava u predmetu “Pilav” – stoji u prijedlogu zaključka.

Problematično Vijeće

Europe smatra prijepornim i što Mostar nema mogućnost izabrati demokratske vlasti.

Za Skupštinu je krajnje problematično što vlasti ne uspijevaju smoći političke volje okončati situaciju u kojoj već više od osam godina građani Mostara ne mogu iskoristiti svoje pravo izabrati svoje predstavnike u Gradsko vijeće – također stoji u prijedlogu dokumenta.

Dokumentom se inzistira na ukidanju smrtne kazne u RS-u, primjeni konstitutivnosti Srba u četiri županije i općenito jačanju pravne države

 

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Presjednica poručila Hrvatima u BiH: Hrvatska je uz vas

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović kazala je u četvrtak kako je odlučila u tišini pokloniti se žrtvama ratnih zločina u Ahmićima i Križančevu selu u središnjoj Bosni jer je to, po njezinu sudu, najbolji način da se oda počast nedužno stradalima.

“Vrlo sam zadovoljna posjetom, mislim da smo u Sarajevu imali dobre, kvalitetne, iznimno otvorene razgovore i moramo nastaviti razgovarati, jer dijalog je jedini način kako se mogu riješiti bilo kakva otvorena pitanja i staviti naglasak na dobru stranu odnosa između dviju država koje su toliko orijentirane jedna na drugu”, rekla je predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović.

“Želja mi je bila saznati kako se danas živi u srednjoj Bosni i priče o napretku BiH. Vidi se napredak, ali osjetno je da ovi krajevi, kao i cijela BiH, kao i sama RH, pate od depopulacije, odlaska napose mladih ljudi. Na nama je da se stvore nova radna mjesta, da se stvore socijalni uvjeti koji su potrebni da bi ljudi ostajali ovdje, osjećali optimizam i povjerenje i da bi svoju budućnost vidjeli upravo ovdje”.

“Posjetila sam Ahmiće i Križančevo Selo. Na takva mjesta pijeteta volim odlaziti u tišini, odati počast žrtvama i razmišljati o prošlosti, ali i o budućnosti dobrih odnosa, ne samo s BiH”, rekla je predsjednica.

Hrvatima u BiH je poručila: “Hrvatska je uz vas.”

“Drago mi je da se ulaže u mnoge projekte i da će tih sredstava biti što je moguće više, to je najbolji način da se pomogne ovim ljudima da ostanu ovdje. Na taj način držim i da promičemo prijateljstvo između RH i BiH, između hrvatskog naroda i svih ostalih”, rekla je predsjednica.

“Jamac opstojnosti je sveukupno stanje, ali uz gospodarske reforme nužno je provesti i političke, koji će hrvatskom narodu omogućiti pravne mogućnosti.

Predstoji jedan prilično dugačak i naporan put u članstvo Europske unije, koji se na početku ne čini tako lakim, jer posljedice reformi u početku znaju biti pomalo i negativne, posebno za gospodarstvo i stanovništvo, ali pozitivne se osjete tek kasnije.

Ulazak BiH u članstvo EU jedan od čimbenika koji će pridonijeti ostanku Hrvata i njihovom opstanku ovdje u BiH. Dobit ćemo forum u kojem ćemo moći razgovarati o otvorenim pitanjima prije nego što oni prerastu u probleme”, rekla je Grabar Kitarović.

Na večeri je nastavljen prijateljski razgovor oko toga kako dalje s nekim otvorenim pitanjima. “Važno je da ne šaljemo jedni drugima poruke preko medija, nego da iskreno jedni s drugima razgovaramo”, rekla je predsjednica.

“Pelješki most nije nešto što je usmjereno protiv BiH, on će pomoći BiH i rasteretiti Neum, jer ne želimo da bude tranzitni centar, nego prelijepo turističko mjesto, kakvo jest”, rekla je Grabar Kitarović.

Predsjednica je nakon posjeta Vitezu otputovala u Žepče, Usoru i Derventu. U Derventi će se oko 17.30 sati sastati s predstavnicima HKD-a Napredak i razgovarati o položaju Hrvata u Entitetu RS

Kolinda Grabar-Kitarović poklonila se žrtvama Križančeva sela i Ahmića

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Komentari