Connect with us

Povijesnice

20.lipnja 1990. Otto von Habsburg posjetio Hrvatsku

Objavljeno

on

Tijekom povijesti malo je okrunjenih glava vladajuće dinastije Habsburg posjetilo Zagreb, glavni grad tadašnje Trojedne Kraljevine. Za razliku od prinčeva, koji su bili česti gosti u prijestolnici, samo su tri vladara došla na Grič- sin Marije Terezije Josip Drugi i carevi Franjo Drugi i Franjo Josip, piše HRT

Sljedećih 90 godina Habsburgovci se nisu pojavljivali u Hrvatskoj. Tu je praksu prekinuo nadvojvoda Otto von Habsburg, najstariji sin posljednjeg austrijskog cara Karla I. i doživotni predsjednik Paneuropske unije, koji je 20. lipnja 1990. posjetio demokratsku Hrvatsku i postao prvi Habsburg koji je to učinio poslije raspada Austro-Ugarske monarhije.

Tom je prigodom izjavio kako Hrvatsku i dalje doživljava kao svoju domovinu, i uvijek se predstavlja i kao Hrvat. ”Kada sam rođen, rođen sam i kao Hrvat”. Otto von Habsburg rođen je 1912., a prestolonasljednikom je postao 1916. poslije smrti cara Franje Josipa. Dvije godine poslije, njegov otac car Karlo I. abdicirao je nakon raspada Austro-Ugarske.

Carska je obitelj protjerana iz Austrije. Posebnim zakonom austrijska vlada ukinula je Habsburgovcima sva dotadašnja prava i oduzela svu imovinu. Sudbina progona i izbjeglištva pratit će Otta Habsburga sve do sredine šezdesetih godina kada su ukinuti antihabsburški zakoni i kada je napokon dobio austrijsku putovnicu. U međuvremenu je doktorirao sociologiju i političke znanosti te postao član Paneuropske unije, a s vremenom i njezin predsjednik.

Sedamdesetogodišnji Otto von Habsburg posjećivao je Hrvatsku u najkritičnijim trenucima Domovinskog rata, a mnogo je napravio i za njezino priznanje na međunarodnoj sceni. Imao je moralne snage ispraviti i stari habsburški grijeh: prigodom prvog posjeta Zagrebu nadvojvoda se u zagrebačkoj Katedrali iskreno pomolio pred grobnicom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana za duše pokojnih mučenika, boraca koji su željeli uspostaviti hrvatsku samostalnost. Njegov ih je predak Leopold habsburški 1671. smaknuo u Bečkom Novom Mjestu!

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Plati kavu uredništvu

EUR