Connect with us

Povijesnice

20. OBLJETNICA II. GARDIJSKE BRIGADE

Published

on

[pullquote_left]Jedna od elitnih postrojbi HVO-a sudjelovala u desecima pobjedničkih operacija oslobađanja[/pullquote_left]

Ciganske livade, Korićina, Glamoč, Čemernica, Jajce, Ugar…, neka su od brojnih mjesta koja su tijekom Domovinskog rata uspješno oslobodili pripadnici II. gardijske brigade Hrvatskoga vijeća obrane pri čemu su poginula njezina 163 pripadnika. U spomen na te slavne dane i brojne zajedničke operacije jučer su se u Mostaru okupili bivši pripadnici II. gardijske brigade HVO-a, Specijalne policije MUP-a Herceg Bosne, Hrvatske vojske i brojni drugi uzvanici. Obljetnica utemeljenja II. gardijske brigade jučer je obilježena polaganjem vijenaca ispred spomen-kapele sv. Ivana Krstitelja u vojarni Stanislava Baje Kraljevića koja ime nosi po jednome od prvih poginulih pripadnika postrojba HVO-a što su oslobodile područje oko Mostara, svetom misom koju je predvodio vojni biskup msgr. Tomo Vukšić i svečanom akademijom.

2gardijskaSkup posvećen poginulima Na temelju zapovijedi pokojnog predsjednika Herceg Bosne Mate Bobana, 29. prosinca 1993. godine osnovana je II. gardijska brigada HVO-a u čiji sastav su ušle Kažnjenička bojna, Lakojurišna bojna, Hrvatska legija časti, 60. gardijsko-desantna bojna “Ludvig Pavlović”, a nešto kasnije i Postrojba za posebne namjene Gavran 2. Od tada do kraja rata prošli su, kao jedna od najelitnijih postrojba sva teška ratišta. Bivši zapovjednik II. gardijske motorizirane brigade general Stanko Baja Sopta se u govoru prisjetio svojih pokojnih suboraca. – Obljetnicu posvećujem poginulim braniteljima jer je zahvaljujući njima osvanula zora slobode – rekao je general Sopta na svečanoj akademiji koju je organizirala I. pješačka pukovnija Oružanih snaga BiH koja je praktično sljednica II. gardijske brigade. Pri tome se na poseban način zahvalio pripadnicima Hrvatske vojske, među kojima je bio i general Rahim Ademi koji je svojedobno bio u stožeru Hrvatskih snaga koje su vodile završne operacije u zapadnoj Bosni kazavši da su uvijek ostali međusobno povezani.

Sopta je istaknuo kako je osnivanje HVO-a i II. gardijske brigade imalo puno opravdanje jer su zahvaljujući tome Hrvati ostali i opstali na svojim povijesnim ognjištima. “Kada je Vukovar pao, osnovali smo Herceg Bosnu da bi se obranili. Bilo je to vrijeme biti ili ne biti. Iz tog ozračja nikla je i II. gardijska brigada”, dodao je. Jajce, Banja Luka… II. gardijska brigada sudjelovala je u desecima velikih vojnih operacija počevši od obrane Uskoplja i pokušaja rasterećenja Hrvata u središnjoj Bosni u sklopu operacije “Tvigi”, “Cincara” u kojemu je oslobođen Kupres, “Zime”, “Vrila”, “Skoka 1” i “Skoka 2”, “Ljeta” i “Oluje” u kojoj je II. gardijska osvojila Vitorog i stigla na granicu s Hrvatskom, do operacija u kojima je oslobođeno Jajce, te se u jesen 1995. stiglo na sama vrata Banje Luke. – Ova postrojba je u teškom vremenu branila i obranila svoj narod. Kroz nju su prošli ljudi koji su za svoje ideale i svoj narod bili spremni dati sve što su imali pa i svoje živote – kazao je brigadir Slaven Galić, zapovjednik Prve pješačke gardijske pukovnije OS BiH. Brigadni general Ivica Jerkić, zamjenik zapovjednika Operativnog zapovjedništva Oružanih snaga BiH, u svom je govoru naglasio kako je Druga gardijska brigada HVO bila elitna postrojba koja nikada nije naređivala ili provodila zločine. – Uspjesi koje je Druga gardijska brigada postigla u sklopu hrvatskih snaga doprinijeli su potpisivanju mirovnog sporazuma i završetku rata na ovim prostorima – kazao je brigadni general Ivica Jerkić. On je pohvalio djelovanje Prve pješačke gardijske pukovnije Oružanih snaga BiH, u čijem sastavu aktivno djeluje stotinjak bivših pripadnika Druge gardijske brigade HVO-a. Danas ova postrojba nastavlja baštiniti tekovine Hrvatskoga vijeća obrane, pronositi istinu o proteklome ratu u kojemu su Hrvati uspjeli obraniti i svoje pravo na BiH.

Zoran Krešić/vl

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari