Pratite nas

Lifestyle

20 Zanimljivih činjenica o bebama

Objavljeno

na

beba4-630x310

1. Bebe mogu disati i gutati u isto vrijeme, a ovu mogućnost izgube otprilike u 7 mjesecu života.

2. Beba se rodi sa jako sofisticiranim sluhom. Ona može odrediti odakle zvuk dolazi već 10 minuta nakon što je rođena.

3. Glava novorođenčeta zauzima oko 25% ukupne težine cijelog tijela.

4. Institut Karolinska u Švedskoj je 1987. godine objavio rezultate njihove studije o “Puzanju na grudima.” Kada beba ogladni i kada se položi na majčina prsa odmah nakon rođenja, ona u roku od sat vremena može sama pronaći majčine grudi i ‘dopuzati’ do njih.

5. Bebe odmah nakon rođenja mogu prepoznati majčin miris i glas.

6. Tokom šestog mjeseca života bebe obično uduplaju svoju težinu u odnosu na onu s kojom su se rodile, a do prve godine težina će se utrostručiti. (Tokom devet mjeseci između začeća i rođenja, bebina težina se poveća za 3.000 miliona puta.)

7. Iako ne mogu govoriti, bebe i dalje mogu komunicirati fizički. Mašući, klicajući, pokazujući, i sl. Istraživanja pokazuju da će bebe koje više komuniciraju fizički bolje komunicirati i verbalno.

8. U protekle dvje decenije znanstvenici  su naučili jako mnogo o mozgu beba – a jedan zajednički zaključak do kojeg su došli je slijedeći: Roditelji mogu pomoći u razvoju mentalnih sposobnosti njihove bebe jednostavnom interakcijom s njom. Razgovarajte sa svojom bebom što je više moguće.

9. Nakon samo 12 mjeseci života, veličina bebinog mozga će se udvostručiti.

10. Studija provedena na Sveučilištu Washington u St. Louisu koja je ispitala rast dijela mozga odgovornog za pamćenje i modulacije stresa – hipokampusa – je otkrila da ovaj dio mozga bude fizički veći i razvijeniji kod beba koje stalno primaju ljubav i podršku od svojih majki.

11. Iako nitko ne zna o čemu bebe sanjaju, vjeruje se da su njihovi snovi strogo vizualni jer još uvijek nemaju kapacitet za jezik. Srećom, bebe također nemaju sposobnost za noćne more, s obzirom da većina djece nemaju stvarne strahove sve do druge ili treće godine.

12. Ako se beba naglo trgne iz sna i počne  plakati ili vrišati, ona vjerovatno ima noćni teror (noćni strah)- koji nije isto kao loš san. Noćni strahovi se ponekad događaju kada beba prelazi iz jedne u drugu fazu sna. Nitko nije posve siguran kako i zašto se ovo događa, ali najbitnije je da se beba nakon nekoliko minuta smiri, te da do jutra već zaboravi na sve.

13. Dio mozga odgovoran za pamćenje, hipokampus, već je 40 posto razvijen kod novorođenčadi, a bit će u potpunosti razvijen kada beba napuni 18 mjeseci.

14. Beba se može sjetiti kada je inače hranite već nakon prvih mjesec dana i već će tada početi očekivati bocu ili grudi u tim vremenima.

15. Tim istraživača na Institutu za Učenje i Mozak u Washingtonu je 2007. godine proveo eksperiment sa bebama starim 18 mjeseci. Došli su do otkrića da su bebe ‘natprirodno’ osjetljive na promjene raspoloženja oko njih, i da mogu prepoznati da li ih volite ili mrzite, i to čak i kada vam ne vide lice.

16. Mozak odraslih ljudi selektira  zvukove koje čuje kako bi odlučio ‘trebate li ga vi čuti ili ne’. Kod beba je to sasvim drugačije. One slušaju sve frekvencije i zvukove istovremeno i njihov mozak svjesno detektira sve i jednu.

17. U eksperimentu provedenom na University of Sheffield i University College London, skupini beba od šest i devet mjeseci starosti prikazana su dva seta slika: ljudskih i majmunskih, a svaki set je imao po jedno lice koje su vidjele ranije. Obje skupine su lako prepoznale poznato ljudsko lice među slikama, ali kad je došlo do majmuna, samo su bebe od šest mjeseci starosti mogle razlikovati jednog majmuna od drugog. Čini se da za samo 3 mjeseca bebe izgube ovu sposobnost.

18. Iako se naučnici obično usredotočuju na roditelje bebe, brojna istraživanja su pokazala da je stvarno ‘potrebno selo da se odgoji dijete’. Prema istraživanjima, čini se da se bebe najbolje razvijaju kada su u interakciji sa najmanje tri odrasle osobe.

19. Bebe se rode sa 300 kostiju, dok odrasli imaju 206. U toku odrastanja neke od kostiju se spajaju.

20. Bebe se rode sa sposobnošću  plivati i da prirodno zadržati dah. Međutim, vrlo brzo izgube taj instikt.

[ad id=”40551″]

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Komentar

Ornela Vištica: Ja sam ponosna Hercegovka

Objavljeno

na

Objavio

Glumica Ornela Vištica, članica ansambla satiričkog kazališta Kerempuh, inače rođena u Mostaru, oglasila se na Facebooku prije nekoliko dana o poprilično zanimljivoj temi.

Ornela Vištica je odlučila sa svima podijeliti zanimljiv osvrt o suvremenoj Hercegovki koji kola drušvenim mrežama već nekoliko dana.

‘Ovo mi je danas rodica poslala pa odlučih podjeliti, ne znam tko potpisuje tekst ali ima istine: Na njenom licu vidiš sve. Ne zna ti ona kriti osjećaje, niti želi. Kada je sretna, prepoznaje se ona po najglasnijem smijehu, kad je ljuta, reći će ti sve u facu.. Nema ti kod nje pretvaranja.

Ona ti jako voli voljeti, i kada zaslužiš tu ljubav, onda si najvoljeniji na svijetu.. Hercegovku ćeš prepoznati po njenom elegantnom hodu i ponosu, po karakteru.. Lažu vas kada kažu da se deremo i svađamo. Nismo, tipična Hercegovka nije svađalica s brda. Sve ono s filmova i serija, vam je laž.. Najveće dame svijeta vidjela sam ovdje. Žene koje uzdignute glave koračaju kroz život, usprkos svim problemima svijeta. Ona je borac, žena majka kraljica.

Za svoju obitelj će uraditi sve, i ništa joj nije teško.. Voli i prihvaća sve kulture svijeta. To je žena koju u istom danu možeš vidjeti u trenirci s djecom i u svečanoj haljini na najvažnijem događaju u gradu. Hercegovka je žena koja će i u 70-toj godini razmišljati o tome jesu joj djeca i unučad gladni, i dat će im zadnji komad kruha.

Ponosna Hercegovka

Samo da su oni dobro! Hercegovka će te uvijek saslušati i dati zagrljaj, ona ti je najbolji prijatelj svijeta.. Hercegovku ćeš prepoznati po damskim manirima i knjigama na polici, iako se nikada neće hvaliti.. .Uvijek miriše na ljubav, majčin zagrljaj, prijateljstvu i buru dok kuha rastiku i peče kruh..

Njena djeca su odgojana sa puno ljubavi, a kuća miriše na dječju sreću.Tipična Hercegovka je netko, tko je puno toga prošao kroz život, a svejedno raširenih ruku čeka sutra. Možda je ponekad oprezna, no kada te prihvati, onda imaš njeno srce do kraja zivota. Ne voli ti ona laži i licemjerne ljude, odmakne se samo jedno jutro od takvih, bez ružnih rijeci i mržnje.

Sve drugo što čujes je lažan marketinški trik ili si baš upoznao crne ovce, a i njih mora biti. Ps najmanje jedan muški član obitelji se zove Ivan/ Ante a sve češće ima barem jednu prijateljicu koja je Make up artist.’

Ja sam ponosna Hercegovka – zaključila je glumica na kraju

facebook komentari

Nastavi čitati

Lifestyle

Zabrana pušenja u zatvorenim prostorijama, radnim mjestima, javnom prijevozu…

Objavljeno

na

Objavio

Federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić izjavio je danas da će novi zakon o kontroli i ograničenoj uporabi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje u Federaciji BiH do kraja godine biti upućen u proceduru razmatranja i usvajanja.

Zakon je u formi prednacrta trenutno upućen županijama, a predviđa potpunu zabranu pušenja u svim zatvorenim prostorijama, radnim mjestima, javnom prijevozu, skupovima, te u automobilima ako se u njima nalazi osoba mlađa od 18 godina – istaknuo je Mandić, javlja Fena.

S druge strane, pušenje će biti dozvoljeno u privatnim i otvorenim prostorima.

Zakonom se propisuje ograničena prodaja duhana i duhanskih proizvoda u smislu da je zabranjena prodaja maloljetnim osobama na udaljenosti manjoj od 100 metara od obrazovnih ustanova, kao i zabrana isticanja duhanskih proizvoda na vidnim mjestima i prodaja duhanskih proizvoda koji sadrže okuse, mirise, vitamine, kofein, boju i druge aditive.

Novost je da zakon obuhvaća duhanske i druge proizvode za pušenje poput nargile i elektronske cigarete. Svaka ograničenja koje se uvode za duhanske prerađevine odnose se i na ove proizvode – naglasio je Mandić.

U pogledu definiranja pakiranja i grafičkih upozorenja na duhanskim proizvodima uvodi se zabrana termina „light” i „superlight” , a zabranjuje se i sponzoriranje aktivnosti duhanske industrije.

Zakon je potreban da bi se uskladilo zakonodavstvo FBiH s Okvirnom konvencijom o kontroli duhana Svjetske zdravstvene organizacije i propisima Europske unije.

Da bi se ubrzala implementacija ratificirane Konvencije švicarska vlada sa Svjetskom bankom osigurala je podršku zdravstvenim autoritetima u zemlji – potvrdila je direktorica za suradnju u Veleposlanstvu Švicarske u BiH Barbara Datwyler Scheuer.

U navedenom cilju resorno ministarstvo je potpisalo Memorandum o suradnji i razumijevanju s Udruženjem „Progresivni Razvoj Organizacija i Individua” (PROI), čiji predstavnici sudjeluju u radu ekspertne radne grupe za izradu novog zakona o kontroli i ograničenoj uporabi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje u Federaciji BiH.

Ovo je samo prvi korak, jer će do prave promjene doći kad se dogodi promjena u stavovima ponašanja građana FBiH – istaknula je predstavnica NVO sektora Uliana Bakh.

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar očekuje da se strogim provođenjem zakona smanji broj pušača kojih ima 44 posto u Federaciji. Od tog broja 52 posto su muškarci i 37 posto žena, dok je 12,7 posto djece u školama, koja sebe ubrajaju u pušače.

Po ugledu na zemlje u EU, zakonom želimo ograničiti prostor za pušenje na način da se ne ugrožava zdravlje nepušača, te u ugostiteljskim objektima želimo uvesti zaštitu korisnika tih usluga – poručila je federalna koordinatorica za borbu protiv pušenja Aida Ramić.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari