Pratite nas

Zanimljivosti

200.000 Eura za zaštitu Michelangelovog Davida

Objavljeno

na

davidJedan od najslavnijih kipova u povijesti, Michelangelov David u Firenci, dobit će postolje za zaštitu od potresa, objavio je u subotu talijanski ministar kulture Dario Franceschini.

Odluka je donesena nakon što je područje Firence u petak pogodio niz manjih potresa jakosti do 4 stupnja. Podrhtavanja tla, koja su se nastavila i u subotu, uplašila su stanovnike, ali nisu uzrokovala ozbiljniju štetu.

“Remek djelo kao što je David ne možemo ostaviti nezaštićeno”, rekao je Franceschini, obećavši 200.000 eura za zaštitu slavne skulpture.

Kip koji prikazuje biblijskog junaka Davida koji se borio protiv Golijata, prvi je put izložen 1504. na trgu Piazza della Signoria u Firenci, a godine 1873. premješten je u Galleria dell’Accademia.

Taj je muzej prošle godine posjetilo 1,25 milijuna turista. (H)

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Zanimljivosti

VIDEO – Bliski susret s vukom na Zidinama (Tomislavgrad)

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Marija Križić

Hercegovka Marija Križić je jutros na putu od Roška Polja prema Zidinama imala bliski susret s vukom te je čak taj susret uspjela i snimiti, piše tomislavcity.com

Izgleda da je to bio dosta blizak susret, a vuk je lijepo pozirao

Marija je krenula na posao u Tomislavgrad, odlučila se zbog snijega poći preko Zidina. Zasiguno nije očekivala ovakvo iznenađenje.

Lovac Iko Mladina kaže da je riječ o lijepome primjerku zreloga vuka. Tko zna, možda je to upravo onaj vuk čije otiske šape je nedavno u Krnjinu (Roško Polje) fotografirao jedan pučkoškolac na putu u školu.

facebook komentari

Nastavi čitati

Povijesnice

Prvi automobil u Splitu je izazvao šok, cijeli grad se sjatio da vidi makinju ča sama trče

Objavljeno

na

Objavio

Prvi splitski automobil kod Vidovića mosta na Jadru, 1902. (Privatni album / Slobodna Dalmacija)

Potkraj 19. stoljeća Split je bio na ‘kraj svita’, u prometno izoliranoj i gospodarski zaostaloj pokrajini Austro-Ugarske Monarhije, gradić od oko 18 tisuća stanovnika, s plinskom rasvjetom i telefonom sa 33 priključka. Željezničkom prugom preko Siverića bio je povezan sa Šibenikom, putnike i poštu iz Imotskog i Sinja u grad su dovozile ‘diliđence’ s tri brza konja, piše Slobodna Dalmacija.

facebook komentari

Nastavi čitati