Connect with us

Herceg Bosna

21.08.1992. Masakr na Korićanskim stijenama jedan je od strašnih ratnih zločina

Objavljeno

-

Sve žrtve ovog ratnog zločina još uvijek nisu pronađene. Tek je nešto više od stotinu logoraša identificirano na temelju nekoliko kostiju ili zuba.

[ad id=”68099″]

Masakr na Korićanskim stijenama jedan je od strašnih ratnih zločina koji i danas ledi krv u žilama. Stravično ubojstvo više od 200 civila Hrvata i Bošnjaka iz prijedorskoga kraja dogodilo se prije točno 23 godine, na današnji dan 21. kolovoza 1992. Zločin su počinili bosanski Srbi, pripadnici interventnog policijskog voda iz Prijedora, bosanskog grada pod nadzorom Srba. Od osmorice optuženih, četiri se nalaze u pritvoru, dok se dva brane sa slobode.

Ustrijeljeni s leđa, zatrpani bombama

indeksirajMasakr na Korićanskim stijenama smatrao se dijelom kampanje etničkog čišćenja Bošnjaka i Hrvata od strane srpskih vlasti u Bosanskoj Krajini. Kobnog je dana više od 200 Prijedorčana izdvojeno iz prognaničkog konvoja na planini Vlašić, na prostoru poznatijem kao Korićanske stijene. Naređeno im je da stanu na rub provalije, a zatim im je pucano u leđa. Civili su masovno popadali u provaliju, a policajci su na njih bacili bombe te nastavili pucati kako bi bili sigurni da nitko neće preživjeti. No, 12 je osoba ipak preživjelo i upravo su oni svjedoci ove krvave pogibije. Nekolicina njih spasila se bacanjem u provaliju prije nego što su srpski policajci krenuli s otvorenom vatrom.

Sve žrtve ovog ratnog zločina još uvijek nisu pronađene. Tek je nešto više od stotinu logoraša identificirano na temelju nekoliko kostiju ili zuba.

Dvije stotine ruža – simbol poginulih

Na svaku obljetnicu, 21. kolovoza, na Korićanskim se stijenama u provaliju baca dvjestotinjak ruža koje simboliziraju ubijene. Savez logoraša u Bosni i Hercegovini i Regionalni savez logoraša Banja Luka i danas obilježavaju 23. godišnjicu ovog stravičnog zločina, a bacanje ruža popratit će i otkrivanje spomen-ploče ubijenima.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari