21. OBLJETNICA akcije Maslenica

0

Na zadarskom području u nedjelju je započelo višednevno obilježavanje 21. obljetnice vojno-redarstvene akcije Maslenica ’93.  Manifestacija je započela hodnjom Koracima nade u istinu od Zelenog hrasta do Pridrage i sportskim turnirima, da bi u podne bila otkrivena spomen ploča poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama na groblju u Murvici, položeni vijenci na spomen obilježju u Islamu latinskome i Slivnici Gornjoj, te na spomen ploči postrojbama HRM-a na rivi u Posedarju, nakon čega su dodijeljena odličja pripadnicima diviziona pomorskih i kopnenih diverzanata HRM-a u školi u Posedarju. operacija-maslenica-karta-00

U ime predsjednika RH pozdrave je prenio njegov izaslanik zapovjednik HRM-a komodor Robert Hranj sa izaslanstvom, a okupljenima se obratio načelnik Općine Posedarje Ivica Zurak koji je podsjetio na dramatične dane zime 1993. godine kada je uz velike žrtve od 127 poginulih i 158 ranjenih pripadnika HV-a i MUP-a u akciji Maslenica oslobođen velik dio zadarskog zaleđa i uspostavljena prekinuta cestovna komunikacija s ostatkom zemlje.

Redom Nikole Šubića Zrinjskog posthumno je odlikovan Dražen Franjo Feher, Redom Hrvatskog križa Boris Antun Kuničić, a Redom Hrvatskog trolista posthumno Ivo Ante Jerčić.

Općina Posedarje proglasila je umirovljenog generala Antu Gotovinu počasnim građaninom, ali se on nije pojavio na dodjeli plakete. Ispričao se obvezama i poručio da će po priznanje naknadno doći.

iz arhive:

[vsw id=”tnVNCTfVMsA” source=”youtube” width=”625″ height=”380″ autoplay=”no”]

facebook komentari