Pratite nas

Kronika

22. obljetnica HRM-a u Puli

Objavljeno

na

Na Gatu Rijeka u Puli jučer 15. rujna 2013., je svečanim postrojavanjem pripadnika Hrvatske ratne mornarice (HRM), održan središnji dio dvodnevnog obilježavanja Dana HRM-a i 22. obljetnice utemeljenja te grane OSRH.
Postrojavanju su nazočili mnogobrojni građani Pule, te posebni gosti na čelu s Predsjednikom Republike i vrhovnim zapovjednikom OSRH Ivom Josipovićem, zamjenicom i izaslanicom ministra obrane RH Višnjom Tafrom, zamjenikom i izaslanikom načelnika Glavnog stožera OSRH viceadmiralom Antom Urlićem, predstavnicima MORH-a, grana i zapovjedništava OSRH, braniteljskih udruga te lokalne uprave i samouprave.

Predsjednik Republike svoje je prigodno obraćanje započeo prisjećanjem na hrvatske branitelje, a posebno one koji su poginuli za modernu i demokratsku Hrvatsku, a potom je podsjetio na višestoljetnu pomorsku tradiciju na kojoj se temelji današnja HRM. Danas naša mornarica mora odgovoriti modernim sigurnosnim izazovima, HRM mora biti spreman na suvremene prijetnje, te na pomoć građanima u slučaju tehnoloških i prirodnih nesreća. Osobitu pažnju tijekom govora predsjednik Josipović je posvetio međunarodnim operacijama, naglasivši da pripadnici HRM-a u njima pokazuju vrhunsku spremnost i kao vrhunski stručnjaci dobivaju pohvale od stranih partnera.

Zamjenica ministra obrane Višnja Tafra podsjetila je da se 22. obljetnica HRM-a obilježava simbolički u Puli, gradu bogatog povijesnog značaja i duge pomorske vojne tradicije. Također je važno što se događa i neposredno nakon ulaska Hrvatske u Europsku Uniju. Ta činjenica za OSRH i HRM podrazumijeva i članstvo u europskom obrambenom partnerstvu, koje omogućava sudjelovanje u oblikovanju sigurnosno obrambene uloge i položaja Europe, ali predstavlja i cijeli niz izazova na koje moramo odgovoriti izgradnjom vlastitih, ali i zajedničkih sposobnosti s partnerima. Istaknuvši da je HRM ključna u zaštiti hrvatskog suvereniteta, sigurnosti i interesa na Jadranu, Tafra je rekla da će se donošenjem Dugoročnog plana razvoja OSRH postaviti temelj za primjereno opremljenu,  održivu i učinkovitu mornaricu. Važan korak u opremanju bit će ophodni brodovi za potrebe Obalne straže, čiji će brodograditelj biti uskoro odabran. Raduje me što će brodovi silaziti s hrvatskih navoza kao hrvatski proizvod, zaključila je zamjenica ministra.

Domaćin proslave zapovjednik HRM-a komodor Robert Hranj rekao je da je HRM neraskidivo povezana s Jadranom, koji je važan resurs za Hrvatsku. Međutim, kao izvor resursa nije neiscrpan i sve je podložniji štetnim utjecajima modernog, globaliziranog života. Također, on je i potencijalni prostor za sve brojnije i složenije sigurnosne ugroze, kao što su organizirani kriminal i ilegalna trgovina, šverc oružjem, ilegalne migracije…Za zaštitu od tih prijetnji HRM je danas glavni instrument državne moći. Treba posebno istaknuti da će temeljno težište djelovanja naše mornarice u narednim godinama biti na mirnodopskim zadaćama sigurnosti na Jadranu. Primarni cilj je ulazak u Šengensku zonu. Sposobnost svih institucija nadležnih za sigurnost mora, uključujući i HRM, utjecat će na brzinu dostizanja tog cilja. Zato HRM mora što prije razviti sustav za nadzor mora, pri čemu će najvažniji biti novi obalni ophodni brodovi i obnova radarskih sustava.

U sklopu proslave, građani Pule mogli su na Gatu Rijeka razgledati neke od brodova Flotile i Obalne straže HRM-a. Prvog dana proslave, 14. rujna, vojni ordinarij monsinjor Juraj Jezerinac predvodio je Svetu misu u Crkvi Gospem od mora u Puli, a na Gatu Rijeka održan je svečani koncert Orkestra i Klape HRM-a. Uoči svečanog postrojavanja izaslanstva su položila vijence i upalila svijeće ispred spomen obilježja hrvatskim braniteljima poginulim u Domovinskom ratu kod Centralnog križa na Gradskom groblju u Puli. Nakon postrojavanja u Domu hrvatskih branitelja u Puli predsjednik Josipović je otvorio izložbu “Povijesna uloga Pule kao ratne luke Austro-Ugarske Monarhije”.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Lübeck – Napadač s nožem ozlijedio 14 osoba

Objavljeno

na

Objavio

Jedan muškarac nožem je napao ljude u busu u njemačkom gradu Lübecku.

Kako piše njemački ln-online, prema iskazu svjedoka, do napada je došlo nakon što je napadač na pod bacio ruksak iz kojeg se krenulo dimiti.
Ljudi su počeli vrištati, a napadač je krenuo u pohod u kojem je ozljeđeno 14 osoba, a prema posljednjim informacijama, nema mrtvih, piše VečernjiList.

Da je do napada došlo potvrdila je i policija, koja je obavijestila da su raspoložive snage na terenu. Također, dodaju kako je napadač uhićen na licu mjesta. Neki lokalni mediji spominju da je uz nož imao i pištolj, ali to još nije potvrđeno.

Policija pokrajine Schleswig-Holstein, u kojoj se nalazi Luebeck, ranije je na svom Twitter profilu objavila kako je u gradu u tijeku velika policijska akcija.

– U Luebecku je u tijeku veliko raspoređivanje policije” napisali su iz policije. “Istražujemo situaciju te ćemo se kasnije javiti s više informacija”.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Kronika

Kapetan Dragan pobjesnio u sudnici: ‘Ovo je fašistički progon, pa mene je i JNA mrzila’

Objavljeno

na

Objavio

Dragan Vasiljković, poznatiji kao kapetan Dragan, kojega optužnica Županijskog državnog odvjetništva tereti za ratne zločine nad hrvatskim vojnicima i civilima u četvrtak je iznoseći svoju obranu na splitskom Županijskom sudu odbacio krivnju za sve što mu se optužnicom stavlja na teret

Vasiljković je iznio obranu, ali nije želio odgovarati na pitanja sudskog vijeća, optužbe i obrane. Kazao je da je cijeli sudski proces ‘opsesivno fašistički progon‘, a nakon što ga je sudac Damir Romac upozorio da ne vrijeđa nastavio je da od procesa ne bi ostalo ništa ‘kada bi isključili fašizaciju Hrvatske‘.

Odbacio je tvrdnje da je ikada imao veze sa zatvorom na kninskoj tvrđavi upitavši kako netko može biti ratni zarobljenik prije rata s obzirom da je rat u Knin došao 1995.

‘Ja sam dao prijedlog da se zatvor izmjesti i napravi mokri čvor. Ne znam kome je palo napamet da me predstavi kao čuvara zatvora kada je tamo bilo toliko puno policije. Želim reći kako sam 12 godina zatvoren od čega 11 godina bez optužnice. Oduzeli su mi 12 godina života. Čak su i Alojzija Stepinca držali u kućnom pritvoru, a ja sam 12 godina u zatvoru’, kazao je Vasiljković.

U svojoj je obrani kazao i da je Glinu napustio 27. srpnja u 14 sati, a u optužnici ga se tereti da je djela počinio 30. srpnja. Istaknuo je kako je ‘komično’ sve ono što o tom slučaju pišu novine.

‘Veće su šanse da sam zapovijedao Anti Gotovini nego JNA. Pa oni su mene mrzili. Ne samo da nisam počinio ratni zločin nego se zapitajte zašto sam postao to što jesam’, rekao je Vasiljković na kraju svoje obrane.

Vasiljković je optužen da je kao zapovjednik Jedinice za posebne namjene u sastavu paravojnih srpskih postrojbi, odnosno zapovjednik Nastavnog centra za obuku pripadnika specijalnih postrojbi Alfa, postupao protivno odredbama Ženevske konvencije.

Na teret mu se stavlja da je tijekom lipnja i srpnja 1991. u zatvoru na kninskoj tvrđavi te tijekom veljače 1993. u Bruškoj kod Benkovca mučio, zlostavljao i usmrćivao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije.

Uz to je optužen i da je tijekom srpnja 1991. u Glini, u dogovoru sa zapovjednikom tenkovske jedinice JNA, izradio plan napada na tamošnju policijsku postaju te prigradsko naselje Jukinac, sela Gornji i Donji Viduševac, a potom i njihovo zauzimanje.

Tijekom napada su oštećeni i uništeni civilni objekti, stanovništvo natjerano na bijeg, opljačkana je imovina, a ubijeni su i ranjeni civili od kojih i jedan strani novinar.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari