Pratite nas

Kronika

22. obljetnica HRM-a u Puli

Objavljeno

na

Na Gatu Rijeka u Puli jučer 15. rujna 2013., je svečanim postrojavanjem pripadnika Hrvatske ratne mornarice (HRM), održan središnji dio dvodnevnog obilježavanja Dana HRM-a i 22. obljetnice utemeljenja te grane OSRH.
Postrojavanju su nazočili mnogobrojni građani Pule, te posebni gosti na čelu s Predsjednikom Republike i vrhovnim zapovjednikom OSRH Ivom Josipovićem, zamjenicom i izaslanicom ministra obrane RH Višnjom Tafrom, zamjenikom i izaslanikom načelnika Glavnog stožera OSRH viceadmiralom Antom Urlićem, predstavnicima MORH-a, grana i zapovjedništava OSRH, braniteljskih udruga te lokalne uprave i samouprave.

Predsjednik Republike svoje je prigodno obraćanje započeo prisjećanjem na hrvatske branitelje, a posebno one koji su poginuli za modernu i demokratsku Hrvatsku, a potom je podsjetio na višestoljetnu pomorsku tradiciju na kojoj se temelji današnja HRM. Danas naša mornarica mora odgovoriti modernim sigurnosnim izazovima, HRM mora biti spreman na suvremene prijetnje, te na pomoć građanima u slučaju tehnoloških i prirodnih nesreća. Osobitu pažnju tijekom govora predsjednik Josipović je posvetio međunarodnim operacijama, naglasivši da pripadnici HRM-a u njima pokazuju vrhunsku spremnost i kao vrhunski stručnjaci dobivaju pohvale od stranih partnera.

Zamjenica ministra obrane Višnja Tafra podsjetila je da se 22. obljetnica HRM-a obilježava simbolički u Puli, gradu bogatog povijesnog značaja i duge pomorske vojne tradicije. Također je važno što se događa i neposredno nakon ulaska Hrvatske u Europsku Uniju. Ta činjenica za OSRH i HRM podrazumijeva i članstvo u europskom obrambenom partnerstvu, koje omogućava sudjelovanje u oblikovanju sigurnosno obrambene uloge i položaja Europe, ali predstavlja i cijeli niz izazova na koje moramo odgovoriti izgradnjom vlastitih, ali i zajedničkih sposobnosti s partnerima. Istaknuvši da je HRM ključna u zaštiti hrvatskog suvereniteta, sigurnosti i interesa na Jadranu, Tafra je rekla da će se donošenjem Dugoročnog plana razvoja OSRH postaviti temelj za primjereno opremljenu,  održivu i učinkovitu mornaricu. Važan korak u opremanju bit će ophodni brodovi za potrebe Obalne straže, čiji će brodograditelj biti uskoro odabran. Raduje me što će brodovi silaziti s hrvatskih navoza kao hrvatski proizvod, zaključila je zamjenica ministra.

Domaćin proslave zapovjednik HRM-a komodor Robert Hranj rekao je da je HRM neraskidivo povezana s Jadranom, koji je važan resurs za Hrvatsku. Međutim, kao izvor resursa nije neiscrpan i sve je podložniji štetnim utjecajima modernog, globaliziranog života. Također, on je i potencijalni prostor za sve brojnije i složenije sigurnosne ugroze, kao što su organizirani kriminal i ilegalna trgovina, šverc oružjem, ilegalne migracije…Za zaštitu od tih prijetnji HRM je danas glavni instrument državne moći. Treba posebno istaknuti da će temeljno težište djelovanja naše mornarice u narednim godinama biti na mirnodopskim zadaćama sigurnosti na Jadranu. Primarni cilj je ulazak u Šengensku zonu. Sposobnost svih institucija nadležnih za sigurnost mora, uključujući i HRM, utjecat će na brzinu dostizanja tog cilja. Zato HRM mora što prije razviti sustav za nadzor mora, pri čemu će najvažniji biti novi obalni ophodni brodovi i obnova radarskih sustava.

U sklopu proslave, građani Pule mogli su na Gatu Rijeka razgledati neke od brodova Flotile i Obalne straže HRM-a. Prvog dana proslave, 14. rujna, vojni ordinarij monsinjor Juraj Jezerinac predvodio je Svetu misu u Crkvi Gospem od mora u Puli, a na Gatu Rijeka održan je svečani koncert Orkestra i Klape HRM-a. Uoči svečanog postrojavanja izaslanstva su položila vijence i upalila svijeće ispred spomen obilježja hrvatskim braniteljima poginulim u Domovinskom ratu kod Centralnog križa na Gradskom groblju u Puli. Nakon postrojavanja u Domu hrvatskih branitelja u Puli predsjednik Josipović je otvorio izložbu “Povijesna uloga Pule kao ratne luke Austro-Ugarske Monarhije”.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Kronika

Podignuta nova optužnica protiv Milana Bandića i drugih

Objavljeno

na

Objavio

Protiv zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića Uskok je dopunio optužnicu kojom ga tereti da je, zajedno sa svojim suradnicima, pogodovao tvrtki Petra Pripuza u dodjeli poslova zbrinjavanja otpada te izbjegao plaćanje poreza na donacije za svoju predsjedničku kampanju, čime je gradski proračun navodno oštetio za više od tri milijuna kuna, a državni proračun za više od 540 tisuća kuna.

Optužnicom se Bandića, kao gradonačelnika Zagreba, i Slobodana Ljubičića kao predsjednika Uprave trgovačkog društva Zagrebački holding d.o.o, tereti da su od listopada 2013. do svibnja 2014., po dogovoru i na traženje Petra Pripuza, predsjednika Uprave trgovačkog društva CE-ZA-R d.o.o., pogodovali pri dodjeli poslova na zbrinjavanju otpada grada Zagreba, iako je postojala mogućnost da otpad zbrine Zagrebački holding privremenim skladištenjem, razdvajanjem i sortiranjem, javljaju HRT Vijesti.

“USKOK je, nakon što je na temelju odluke Županijskog suda u Zagrebu provedena dopuna istrage, pred Županijskim sudom u Zagrebu podignuo optužnicu protiv osmorice hrvatskih državljana M. B. (1955.), S. LJ. (1958.), P. P. (1957.), Ž. H. (1960.), I. T. (1962.), I. M. (1980.), F. Č. (1965.), M. B. (1959.) zbog počinjenja kaznenih djela zloporabe položaja i ovlasti, trgovanja utjecajem, utaje poreza ili carine i poticanja na trgovanje utjecajem, navodi se, među ostalim, u priopćenju USKOK-a.

Optužnicom se prvookrivljenom M. B., kao gradonačelniku Zagreba, i drugookrivljenom S. LJ., kao predsjedniku Uprave trgovačkog društva Zagrebački holding d.o.o, čiji je jedini osnivač Grad Zagreb, stavlja na teret da su od listopada 2013. do svibnja 2014., po dogovoru i na traženje trećeokrivljenog P. P., predsjednika Uprave trgovačkog društva CE-ZA-R d.o.o., člana C.I.O.S. grupe, društvima C.I.O.S. grupe pogodovali pri dodjeli poslova na zbrinjavanju otpada Grada Zagreba, iako je postojala mogućnost da otpad zbrine Zagrebački holding privremenim skladištenjem, razdvajanjem i sortiranjem, za što je Zagrebački holding od Grada Zagreba trebao ishoditi dozvolu, koju drugookrivljeni S. LJ., prema dogovoru, nije tražio. Radi realizacije navedenog, prvookrivljeni M. B. i drugookrivljeni S. LJ. osobno ili posredstvom četvrtookrivljenog Ž. H., posebnog višeg savjetnika gradonačelnika i glavnog koordinatora za otpad Grada Zagreba, svi koristeći autoritete svojih položaja, nalagali su poduzimanje radnji radi dodjele poslova na zbrinjavanju otpada po žurnom postupku bez provedbe propisanog postupka javnog natječaja za korist društava C.I.O.S. grupe, iako je postojala mogućnost zbrinjavanja istog na drugi način. U skladu s njihovim nalozima, radi realizacije opisanog dogovora, ostali okrivljenici, i to petookrivljeni I. T., član Uprave Zagrebačkog holdinga d.o.o. koji je na temelju specijalne punomoći ovlašten zamjenjivati predsjednika Uprave, šestookrivljeni I. M., v.d. direktora Službe za nabavu u Direkciji Zagrebačkog holdinga d.o.o., sedmookrivljeni F. Č., referent nabave u Službi za nabavu Zagrebačkog holdinga d.o.o. i osmookrivljeni M. B., voditelj u Zagrebačkom holdingu d.o.o.,Podružnica Čistoća, poduzimali su naložene radnje zbrinjavanja otpada po žurnom postupku, a sve kako bi se izbjegao postupak javnog natječaja te u pregovaračkom postupku javne nabave bez prethodne objave angažiralo društva iz C.I.O.S grupe, slijedom čega su navedeni okrivljenici, prema traženju, unutar svojih ovlasti poduzimali radnje dodjele poslova na zbrinjavanju otpada po žurnom postupku bez provedbe propisanog postupka javnog natječaja za korist društava C.I.O.S. grupe, iako su svi okrivljenici bili svjesni da se uvjeti natječaja prilagođavaju dozvolama i mogućnostima društava C.I.O.S. grupe te da nisu ispunjeni zakonski razlozi za iznimnu žurnost jer se nije radilo o događajima koje javni naručitelj nije mogao predvidjeti”, stoji u priopćenju.

Milana Bandića tereti se i za primanje donacija nakon predsjedničkih izbora

U USKOK-ovu priopćenju dodaje se da se: “Prvookrivljenom M. B. na teret stavlja da je od 3. ožujka 2011. do 28. veljače 2013. u Zagrebu, vezano za izbore za predsjednika Republike Hrvatske održane 2009./2010. na kojima je bio predsjednički kandidat, u svrhu financiranja izborne promidžbe na svoje ime otvorio žiro-račun na koji je primao donacije do dana održavanja izbora 10. siječnja 2010., nakon čega je Državnom izbornom povjerenstvu Republike Hrvatske podnio završno izvješće o visini i izvoru sredstava korištenih za financiranje izborne promidžbe, nakon podnošenja spomenutog izvješća, suprotno zakonskim odredbama, na navedeni račun nastavio primati uplate fizičkih i pravnih osoba, pa je tako od 3. ožujka 2011. do 5. lipnja 2012. zaprimio uplate u ukupnom iznosu od 15.741.500,00 kuna. Uplate primljene nakon održavanja izbora se, u skladu s odredbama Zakona o porezu na dohodak, smatraju drugim dohotkom za koji je bio u obvezi podnijeti prijavu poreza na dohodak nadležnom poreznom tijelu, a što nije učinio. Na taj je način prvookrivljeni M. B. izbjegao plaćanje poreznih obveza u ukupnom iznosu od 3.714.994,00 kuna, čime je na ime neobračunatih i neplaćenih poreza državni proračun Republike Hrvatske oštetio za 542.912,50 kuna, a na ime neobračunatog i neplaćenog poreza i prireza proračun Grada Zagreba je oštetio za 3.172.081,50 kuna.”

USKOK predložio spajanje postupaka

“USKOK je Županijskom sudu u Zagrebu predložio da se prema članku 25. stavku 1. točki 1. i 2. i stavku 2. Zakona o kaznenom postupku kazneni postupak u ovom kaznenom predmetu spoji s kaznenim postupkom koji se pred Županijskim sudom u Zagrebu vodi povodom optužnice ovog Ureda protiv I. okr. M. B., III. okr. P. P., V. okr. I. T., VIII. okr. M. B., IX. okr. I. B., X. okr. K. R. U., XI. okr. B. M., XII. V. B., XIII. okr. M. L., XIV. okr. Z. A. i XVIII. okr. trgovačkog društva te da se provede jedinstveni postupak s obzirom na to da je u navedenom predmetu u tijeku postupak protiv istih okrivljenika, a isto tako postoji međusobna veza i isti dokazi.”

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Kronika

Zoran Erceg uzvikivao ‘Tuđman, zločinac!’ pa dobio šaku u glavu!?

Objavljeno

na

Objavio

Na ceremoniji otkrivanja spomenika bivšem predsjedniku Franji Tuđmanu, kojem je prisustvovao i državni vrh, dogodio se incident.

Na raskrižju Ulice grada Vukovara i Ulice Hrvatske bratske zajednice otkriven je spomenik prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu, u organizaciji Grada Zagreba, javlja N1.

Nakon što je netko viknuo ‘Tuđman je zločinac’, došlo je do naguravanja među grupom okupljenih, a navodno je “pala” i šaka u glavu.

U zagrebačkoj policiji za N1 potvrdili su da su na ovoj svečanosti dva puta postupali zbog narušavanja javnog reda i mira i to prvi put u 15 sati, kada je prekršaj napravio muškarac rođen 1957., a koji se još nalazi na ispitivanju u policijskoj postaji.

Drugi put policija je postupila u 16 sati, kad je došlo i do fizičkog obračuna. U policiji kažu da je muškarac rođen 1959. godine trenutno u bolnici, a da u ovom slučaju još traje utvrđivanje činjenica odnosno da se tek treba rasvjetliti što se dogodilo, prenosi Tportal.

Da se radi o Zoranu Ercegu, ‘bivšem agentu KOS-a’, osobi koja se pojavljuje na braniteljskim skupovima i manifestacijama domoljubnog sadržaja doznao je Maxportal.hr

Policija i dalje pokušava utvrditi što se točno dogodilo. Više detalja policija bi trebala objaviti sutra.

Na svom Facebook profilu Erceg je najavio incident, a po svemu sudeći pokušao je organizirati i druge ljude:

U Zagrebu otkriven spomenik Franji Tuđmanu

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari