Connect with us

Povijesnice

Na ‘Krvavi Uskrs’ 1991. poginuo je prvi hrvatski branitelj Josip Jović.

Objavljeno

on

NA DANAŠNJI dan prije 23. godine u Nacionalnom parku Plitvice dogodio se događaj koji se smatra početkom Domovinskog rata. Na ‘Krvavi Uskrs’ 1991. poginuo je prvi hrvatski branitelj Josip Jović.

Zasjeda i pucnjevi iz šume dočekali su autobus hrvatske specijalne policije koja je išla razbiti pobunjene srpske teroriste, koji su zauzeli Nacionalni park, te ga pripojili umjetnoj tvorevini SAO krajini. Jedan od autobusa pogodila je tromblonska mina, no srećom nije eksplodirala. Pobunjenici su ubrzo razbijeni, no u međusobnoj razmjeni vatre smrtno je stradao i 22-godišnji Josip Jović koji je ostao upamćen kao prva žrtva Domovinskog rata.

U akciji je prema službenim policijskim zapisnicima uhićeno devet osoba, među kojima i Goran Hadžić, koji je nedugo zatim i političkom odlukom pušten, te je postao jedan od glavnih vođa srpske pobune pogotovo u istočnom dijelu Hrvatske.

Umjetna tvorevina SAO Krajina u vojno redarstvenoj akciji Oluja se raspala u samo nekoliko dana. U spomen na prvu žrtvu Domovinskog rata na Plitvicama će i danas biti održana komemoracija.

Maratonci trče od Karlovca do Plitvica

Nikica Vrabac, Damir Matan, Željko Grubiša, Ivica Grgić, Stjepan Cerovac, Zlatko Bratić, Ivica Stepić i Roman Maglić danas trče maraton u znak sjećanja na ‘Krvavi Uskrs’ 31.03.1991. godine kada je u akciji ‘Plitvice 1991’ život izgubio prvi hrvatski branitelj, redarstvenik Josip Jović.

Maraton dug 87 kilometara osmorica sudionika započeli su trčati sinoć u 22 sata s karlovačkog Korza. Putem su stali upaliti svijeće kod spomenika poginulim braniteljima ispred zgrade Suda, kod spomen ploča kod HKVRH, na Turnju te Donjem Budačkom, a stat će još i u Slunju, Rakovici, Selištu Drežničkom te na cilju na Plitvicama, odnosno kod spomen obilježja Josipu Joviću oko 11 sati.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari