Pratite nas

Herceg Bosna

23. obljetnica od povjeravanja obrane grada Mostara Hrvatskom vijeću obrane

Objavljeno

na

Povodom 23. obljetnice od povjeravanja obrane grada Mostara Hrvatskom vijeću obrane (HVO) – Općinskom stožeru Mostar želimo uputiti čestitku svim braniteljima i članovima obitelji poginulih i umrlih branitelja koji su sudjelovali u obrani grada Mostara pod zapovjedništvom Općinskog stožera HVO Mostar.

[ad id=”68099″]

29. travnja 1992. godine donesena je jedna od najznačajnijih političkih odluka u novijoj povijesti Bosne i Hercegovine koja je omogućila stvaranje uvjeta za vojno oslobađanje grada Mostara i doline Neretve.

Hrvatsko vijeće obrane (HVO) Hrvatske zajednice Herceg-Bosne okupljalo je branitelje svih nacionalnosti koji su uvažavali suverenost Bosne i Hercegovine u kojoj su sva tri naroda konstitutivna i jednakopravna.

Dan 29.travnja 1992. bi danas trebao biti najznačajniji datum u odnosima hrvatskog i bošnjačkog naroda u Bosni i Hercegovini iz razloga što su utemeljitelji Hrvatskog vijeća obrane aktivno sudjelovali u pripremi za obranu od velikosrpske agresije, a političko vodstvo bošnjačkog naroda u Sarajevu, zbog niza povijesno pogrešnih odluka, dovelo je bošnjački narod u Mostaru i dolini Neretve u poziciju da goloruki i vojno neorganizirani budu izloženi masovnom ubijanju i progonu sa svojih ognjišta.

Ruka prijateljstva i svekolike pomoći koju je hrvatski narod pružio bošnjačkom narodu neprocjenjiva je i ne može se ničim mjeriti.

Pored priprema za oslobodilačke operacije koje su nastupile u Lipanjskim zorama kada je oslobođen grad Mostar i dolina Neretve, Hrvatsko vijeće obrane je izgradilo, danas zaboravljeni, Put spasa (Drežnica-Goranci-Bile-Široki Brijeg) kojim je svoj spas pronašlo na stotine tisuća izbjeglica iz cijele Bosne i Hercegovine. Hrvatsko vijeće obrane je pozvalo hrvatski narod da organizirano prihvate izbjeglice, da im se omoguće smještaj, hrana te liječnička i svaka druga pomoć.

29. travnja 1992. je jedan od najvažnijih datuma u novijoj povijesti grada Mostara, ali i primjer kako se brojniji i organiziraniji narod treba odnositi prema drugom narodu na svim prostorima Bosne i Hercegovine.

UDRUGA DRAGOVOLJACA I VETERANA DOMOVINSKOG RATA HR-HB MOSTAR brigadir Petar Zelenika                        

UDRUGA ORGANIZATORA OTPORA HVO U BIH brigadir Jadran Topić

Kamenjar.com


Dana 29. travnja 2014. godine navršava se 22. godine od dana kada je, na temelju odluke Predsjedništva RBiH od 27. travnja 1992. Krizni štab općine Mostar donio Odluku da se obrana grada Mostara povjerava Hrvatskom vijeću obrane – Općinskom stožeru Mostar.

Radi važnosti istine o Domovinskom ratu u Mostaru koja se svakodnevno iskrivljuje, izdvajamo određene članke navedene Odluke:

1. „tzv. Jugoslavenska narodna armija i druge paravojne formacije koje djeluju skupa s njom proglašavaju se kao neprijateljske i okupatorske formacije na području općine Mostar.”
2. „zaštita i obrana grada Mostara od formacija iz čl.1 povjerava se Hrvatskom vijeću obrane, te pripadnicima Ministarstva unutarnjih poslova – Centar Mostar.”
3. „Hrvatsko vijeće obrane čine pripadnici muslimanskog i hrvatskog naroda, te pripadnici drugih naroda i narodnosti koji priznaju legalne organe vlasti RBiH i kojima iskažu svoju lojalnost. Muslimani mogu formirati sopstvene oružane formacije koje se stavljaju pod jedinstvenu komandu HVO-a Općinskog stožera Mostar.”
4. „Zadatak Hrvatskog vijeća obrane Općinskog stožera Mostar je oslobađanje cjelokupnog prostora općine Mostar. Općinski stožer Mostar će radi izvršenja zadataka iz prethodnog stava koordinirati s ostalim obrambenim snagama susjednih općina. Hrvatsko vijeće obrane dužno je izvršiti ustrojstvo i organizaciju svojih oružanih snaga koje će garantirati građanima mir, slobodu i sigurnost. Ovu funkciju obavlja vojna policija.

22-obljetnica-od-povjeravanja-obrane-grada-mostara-hrvatskom-vijecu-obrane-opcinskom-stozeru-mostar__d97Potpisnici navedene Odluke bili su članovi Kriznog štaba grada Mostar: Milivoj Gagro, Ismet Hadžiosmanović, Zijad Demirović, Borislav Puljić, Josip Škutor, Mehmed Behmen, Ilija Filiopvić, Fikret Bajrić i Jole Musa.

Na temelju Odluke Kriznog štaba općine Mostar, br. 427/92, od 29. travnja 1992. godine, predsjednik Hrvatskog vijeća obrane Općinskog stožera Mostar, brigadir Jadran Topić, 29. travnja 1992. donosi Odluku o imenovanju članova Općinskog stožera Mostar:

httphercegovina.infoimgrepository201404originalhttphercegovina.infoimgrepository201404original22-obljetnica-od-povjeravanja-obrane-grada-mostara-hrvatskom-vijecu-obrane-opcinskom-stozeru-mostar.jpg

Dana 30. travnja 1992. godine, zapovjednik Općinskog stožera HVO-a Mostar, brigadir Petar Zelenika, imenuje zapovjednike dragovoljačkih postrojbi za obranu grada Mostara:

httphercegovina.infoimgrepository201404original22-obljetnica-od-povjeravanja-obrane-grada-mostara-hrvatskom-vijecu-obrane-opcinskom-stozeru-mostarGore navedeni dokumenti su povijesni dokumenti koji jasno prikazuju istinite činjenice iz Domovinskog rata u gradu Mostaru. U obrani grada Mostara, na oltar Domovine svoj su život položila 523 pripadnika Hrvatskog vijeća obrane i Policije Herceg-Bosne, koji imaju svoje ime i prezime, nacionalnost, svoje ustrojbeno mjesto u Hrvatskom vijeću obrane i svoj ratni put, i stoga, mi, hrvatski branitelji i ratni zapovjednici, svjedoci vremena, nećemo dopustiti iskrivljivanje istine, i putem suda ćemo inzistirat na zabrani prekrajanja povijesnih činjenica koje umanjuju ili negiraju ulogu i značaj Hrvatskog vijeća obrane Općinskog stožera Mostar u obrani grada Mostara i BiH.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Herceg Bosna

Marin Topić otvoreno u emisiji Agape radiopostaje MIR Međugorje

Objavljeno

na

Objavio

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Herceg Bosna

Dan sjećanja na 1529 ramskih žrtava

Objavljeno

na

Objavio

Foto: rama-prozor.info

Rama i Hrvati nisu zaboravili svoje žrtve

Kroz povijest, Rama je često doživljavala tragedije, razaranja, paljevine… Stradavale su i brojne nevine žrtve. To se posebno odnosi na početak listopada 1942. godine, kada su četnici kao talijanski saveznici u operaciji „Alfa“ u tri dana svoga divljanja na prostoru Rame pobili više od tisuću ljudi.

Nakon što se smjelo javno spominjati žrtve, posebno one četničke iz 1942. godine, ramski franjevci, zajedno s narodom započeli su s obilježavanjem Dana sjećanja na ramske žrtve kroz sve ratove. Svake godine, druge nedjelje u listopadu, crkva na Šćitu postaje mjesto molitve za sve stradale čije imena su upisana na spomen obilježju podno Ramskog križa, njih ukupno 1529., piše Rama-prozor.info.

Uz suslavlje osam svećenika, u župnoj crkvi sv. misu predvodio je i pod njom propovijedao vlč. Milan Ivančević. Nakon sv. mise, pred pločama s imenima pobijenih, zapaljene su svijeće i izrečena je molitva za pokojne – Opijelo.

Na Dan sjećanja na ramske žrtve ispred ploča s imenima zapali se bezbroj svijeća koje navečer svojim svjetlom razbijaju tamu i podsjećaju da i u tami, koliko god jaka bila, tračak svjetlosti je jači od nje.

Bez obzira na mržnju koja je prouzročila ove brojne žrtve, postoji i nada da one nisu bile uzaludne i da se one nikad neće više ponoviti. Rama i hrvatski narod u njoj nije, a niti će zaboraviti svoje žrtve, između ostalog i zbog budućnosti – Narod koji nema prošlosti, nema niti budućnosti!

Četnički pokolj u Rami listopada 1942. (opis događaja & fotografije iz tog vremena)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori
Sponzori

Komentari