Connect with us

Istaknuto

Prije 25 godina razbijen “čelični zagrljaj” oko Mostara a san o velikoj Srbiji razbijen geopolitički i geostrateški

Objavljeno

-

Polaganjem vijenca i paljenjem svijeća kod spomen obilježja poginulim pripadnicima HVO-a u krugu Vojarne “Stanislav Baja Kraljević” u Mostaru, danas je obilježena 25. obljetnica oslobođenja te Vojarne.

Vijenac su položili i svijeće zapalili predstavnici udruga HVO-a proisteklih iz Domovinskog rata, Ministarstva obrane i Oružanih snaga, obitelji poginulih, ratni zapovjednici, izaslanstvo Grada Široki Brijeg, predstavnici MUP-a Hercegovačko-neretvanske županije i drugi, piše Pogled.ba.

Tom prigodom general zbora HVO-a Stanko Sopta prisjetio se 11. lipnja prije 25 godina kada je oslobođena vojarna tadašnje Jugoslavenske narodne armije (JNA), koja je prijetila stvaranjem projekta velike Srbije što bi dugoročno destabiliziralo jugoistok Europe.

BiH u toj agresiji, kako je naglasio bila je ujedno i sredstvo i cilj, a što je, kako ističe vidljivo iz činjenice da su svi napadi na Republiku Hrvatsku izvođeni s teritorija BiH.  “Bio je to težak i krvav boj, postrojbi HVO. Dobili smo ga. Zemlju Hrvatsku smo oslobodili.

Taj dan Širokobriješka Kažnjenička bojna uz potporu topništva TRD „Širokobrijeških slavuja“ sukladno djelujući s ostalim postrojbama HVO na lijevom boku s četvrtom bojnom Tihomir Mišić i petom Ilićkom bojnom, a na desnom boku s Širokobriješkom Poskok bojnom, šestom bojnom Kruševo, drugom bojnom Široki Brijeg i devetom bojnom Rodoč-Jasenica i snagama u potpori 3.bojnom Široki Brijeg ovladala je Orlovcem, presjekla cestu Kruševo-Miljkovići-Varda-Mostar, zauzela kasarnu JNA heliodrom, vojnu industriju SOKO i ovladala avijatičarskim mostom te Aluminijskim kombinatom”,kazao je Sopta.

Navodeći kako se nikada boj bez žrtve nije dobio i kako se nikada sloboda nije rodila a da u nju nisu utkani životi vitezova, podsjetio je da su u toj vojnoj akciji život izgubila dva pripadnika HVO-a, a 14 ih je ranjeno. Sopta je istaknuo kako je na taj dan 1992. godine razbijen “čelični zagrljaj” oko Mostara, a san o velikoj Srbiji je razbijen geopolitički i geostrateški. “Veličanstvenim pohodima HVO-a sa sjevera, juga i bokova 17. i 18. lipnja oslobođen je stolni hrvatski grad Mostar, 25. lipnja Širokobriješka Kažnjenička bojna, uz potporu druge bojne Rudnik i treće Cimske bojne, ovladala je repetitorom na vrhu planine Velež, a borbena djelovanja tjeranja neprijatelja nastavljena su do 26. lipnja.

Dostignuta crta tih lipanjskih dana 1992. s nekim manjim odstupanjima održana je u tijeku cijelog Domovinskog rata, i ove pobjede HVO u zorama lipnja 1992. temelj su Washingtonskom i Daytonskom sporazumu, što operaciji „Čagalj“ daje sva obilježja jedne izuzetne povijesne bitke HVO za slobodu ovih hrvatskih prostora”, istaknuo je Sopta.

No, 25 godina kasnije, kako je naglasio Sopta,neki uporno pokušavaju krivotvoriti povijest i zasluge pripisati sebi, te to rade, kako je naglasio, koristeći se obmanama i lažima, podižući montirane optužnice, kako bi hrvatski narod protjerali s ovih prostora.

Stoga smatra, da je obilježavanje Lipanjskih zora i iznošenje pravih činjenica od iznimnog značaja, jer samo istinom se može osigurati pravi mir i blagostanje u zemlji, za čiju su slobodu znani i neznani junaci položili živote na oltar domovine.

Nakon polaganja vijenaca, služena je sveta misa za sve poginule branitelje u kapelici sv. Ivana Krstitelja u Vojarni.

Inače, operacija Lipanjske zore zajednička je operacija snaga HVO-a, HV-a i HOS-a iz lipnja 1992. godine. Akcija je trajala od 7. lipnja do 26. lipnja i u njoj je oslobođena dolina rijeke Neretve.

[su_youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=9mw1bLY9SyM” width=”760″ height=”460″]

[su_youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=8EewjfWL6p8″ width=”760″ height=”460″]

Operacija “Lipanjske zore” i HVO promijenili su tijek rata u BiH

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas