Connect with us

Herceg Bosna

25. GODIŠNJICA ZLOČINA NA UBORKU I SUTINI

Objavljeno

-

U Mostaru je obilježena 25. godišnjica od zločina koji su počinili pripadnici srpskih vojnih i paravojnih formacija nad 114 civila hrvatske i bošnjačke nacionalnosti u mostarskim naseljima Uborak i Sutina.

Obitelji žrtava tvrde kako se zna tko su počinitelji i nalogodavci, ali da unatoč svemu, za te zločine nitko nikada nije odgovarao, javlja Naša TV

Uborak i Sutina prve su masovne grobnice u BiH. Otkrivene su u kolovozu 1992. godine na kojima je srpsko-crnogorski agresor uz pomoć domaćih četnika strijeljao 114 nedužnih mostarskih Bošnjaka i Hrvata. Za ovaj zločin još nitko nije odgovarao, a u vrijeme kada se dogodio jedinicama srpsko-crnogoskog agresora izravno je zapovijedao general JNA Momčilo Perišić.

Predsjednik Udruge članova obitelji žrtava stradalih na Uborku i Sutini 1992. Adnin Hasić podsjetio je kako je Tužiteljstvo BiH propustilo za proteklih 25 godina uraditi svoj dio posla kada je u pitanju procesuiranje ratnih zločina vezanih za Uborak i Sutinu.

”Možda je šutnja najbolji odgovor za pravosudne institucije koje nažalost 25 godina šute kada je u pitanju odgovor na ovaj zločin”, ocijenio je Hasić. Po njegovim riječima, kada se radi o ovom zločinu, zakazalo je haaško, županijsko i državno tužiteljstvo. Hasić je još jednom pozvao institucije BiH da ovaj proces ubrzaju kako bi se konačno pravdi privele one osobe koje su počinile ovaj zločin, kao i njihovi nalogodavci.

Ispred spomen obilježja kod nekadašnjeg atomskog skloništa, učenici Osnovne škole Zalik pustili su 114 bijelih balona u spomen na sve ubijene u ovom strašnom masakru.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari