Connect with us

Zanimljivosti

25. lipnja 1678. – prva žena u povjesti koja je dobila sveučilišnu diplomu

Objavljeno

-

Na današnji dan 25. lipnja 1678. godine po prvi je put u povijesti jedna žena dobila sveučilišnu diplomu. Ime joj je bilo Elena Cornaro Piscopia i bila je podrijetlom iz Venecije. Elena je bila iz ugledne plemićke obitelji, a počela se školovati iz grčkog i latinskog jezika navodno već u dobi od sedam godina. Pri tome je imala ugledne učitelje. Osim klasičnih jezika – grčkog i latinskog – Elena je svladala navodno i hebrejski, francuski, španjolski i arapski. Time je, s materinjim talijanskim, poznavala ukupno sedam jezika.

Osim jezika, Elena je obrazovana iz područja matematike, filozofije i teologije. Studirala je na znamenitom Sveučilištu u Padovi, drugom najstarijem u Italiji nakon Bologne. Napomenimo, Sveučilište u Padovi funkcioniralo je kao ključno sveučilište Mletačke Republike, jer u samoj Veneciji nije bilo fakulteta (tamošnji vlastodršci namjerno nisu htjeli sveučilište u Veneciji, jer su takve intelektualne institucije potencijalno bile središta pokreta opasnih za vlast, a možda i javni moral).

Elena je primila na današnji dan doktorat iz filozofije Sveučilišta u Padovi. Dakle, bila je ne samo prva žena koja je diplomirala, nego formalno i prva žena s doktoratom. Napomenimo, u njeno je vrijeme doktorat bio oznaka uspješnog završetka sveučilišnog studija. Doktorat u smislu naprednog poslijediplomskog stupnja prva je među ženama dobila tek 1875. godine Poljakinja Stefania Wolicka.

Nažalost, Elena je umrla prilično mlada, u dobi od samo 38 godina. U doba svoje znanstvene karijere bila je članica nekoliko akademija. Inače, po svojoj godini rođenja (1646.) Elena Cornaro Piscopia bila je vršnjakinja poznatog znanstvenika Gottfrieda Wilhelma Leibniza, a u to je vrijeme živio i znameniti Isaac Newton.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari