Connect with us

Povijesnice

26 godina od kukavičkog raketiranja Zagreba (VIDEO)

Objavljeno

on

Prije 26 godina raketiran je grad Zagreb. Nakon uspješne hrvatske vojno-redarstvene akcije “Bljesak”, pobunjeni Srbi počeli su s osvetom. U samo središte grada pali su zvončići, projektili iz lansiranog sustava Orkan. Sedmero je ljudi ubijeno, a više od 200 ranjeno.

Na današnji dan prije 26 godina, 2. svibnja 1995. godine, pobunjeni Srbi napali su središte Zagreba raketnim sustavom “Orkan” s kasetnim punjenjem s tzv. “zvončićima”. Učinili su to kako bi se osvetili za vojni poraz dan prije u operaciji “Bljesak” u zapadnoj Slavoniji. U samom centru Zagreba tada je poginulo 7 osoba.

Bila je to osveta pobunjenih Srba za vojni poraz u akciji “Bljesak”, što je pred televizijskim kamerama otvoreno priznao tadašnji vođa pobunjenih Srba Milan Martić, a u tom napadu, koji je ponovljen i sutradan, poginulo je šestero ljudi, 39 je teško, a 136 lakše ranjeno.


2. svibnja u 10,23 sati čule su se prve eksplozije, kada je nekoliko projektila sa “zvončićima” ispaljeno iz raketnog sustava “Orkan” na zagrebačko gradsko središte u Šoštarićevu ulicu, u blizini križanja Vlaške i Draškovićeve ulice.

Idućeg dana, 03. svibnja, su projektili pali i na Dječju bolnicu u Klaićevoj ulici, Dom umirovljenika “Centar” te na dvoranu Hrvatskoga narodnog kazališta u kojoj su vježbali baletani, nekoliko stranih izvođača.


Opasnost su predstavljali i neeksplodirani “zvončići”, njih oko 500, koje je deaktivirala policija, pri čemu je jedan policajac poginuo.

Međunarodni sud u Haagu zbog zapovijedi da se napadne Zagreb pravomoćno je osudio Milana Martića na 35 godina zatvora.

U znak sjećanja na taj dan, Zagreb od 2007. godine ima Trg svibanjskih žrtava 1995.

 

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari