Connect with us

Religija i Vjera

26. kolovoza 1910. rođena blažena Majka Terezija – misionarka ljubavi

Objavljeno

-

Na današnji dan 26. kolovoza 1910. u albanskoj obitelji u glavnom gradu Makedonije Skoplju rođena je Agnes Gonxha Bojaxhiu, poznatija kao katolička redovnica Majka Terezija.

[ad id=”68099″]

Osnovala je katoličku redovničku zajednicu Misionarke ljubavi u indijskoj Kalkuti 1950. Preko 45 godina služila je siromašnima, bolesnima, siročadi i umirućima. Misionarke ljubavi od početne male zajednice s vremenom su prerasle u zajednicu koja broji 5000 redovnica u oko 600 misija, škola i skloništa u 120 država svijeta.

Papa Ivan Pavao II. proglasio je Majku Tereziju blaženom 19. listopada 2003. godine.

U svojoj prvoj enciklici “Deus caritas est”, papa Benedikt XVI. spomenuo je Majku Tereziju tri puta, a koristio je i njen život kako bi objasnio jednu od glavnih točaka enciklike. “U primjeru blažene Terezije iz Kalkute imamo jasnu ilustraciju činjenice, da vrijeme posvećeno Bogu u molitvi ne samo, da ne umanjuje snagu i služenje iz ljubavi našim bližnjima, nego je u stvari neiscrpan izvor toga.

Majka Terezija je bila posvećena kršćanka i sljedbenica Kristova nauka, velika pomoćnica siromašnih, bolesnih i umirućih, te međunarodno prepoznata kao humanitarka i uopće jedna od najvećih osoba 20. stoljeća.

Dobitnica je Nobelove nagrade za mir 1979., te mnogih drugih međunarodnih nagrada, među kojima se ističu najviše indijsko civilno odličje “Bharat ratna” iz 1980. za njen humanitarni rad, počasno državljanstvo SAD-a, Nagrada Albert Schweitzer itd. Misionarke ljubavi nastavljaju pomagati siromašnima i potrebnima širom svijeta pa tako djeluju i u Hrvatskoj.

Majka Terezija više puta boravila je u Hrvatskoj, prvi put još 1928. godine. Župnik njene župe u rodnom Skoplju bio je hrvatski svećenik Franjo Jambreković, koji je jako utjecao na nju i njen poziv, a u Indiji je surađivala s hrvatskim svećenikom Antom Gabrićem.

Skupština grada Zagreba 19. srpnja 1990. proglasila ju je počasnom građankom grada Zagreba.

„Ima puno tame među nama, u našoj sredini i na ovome svijetu. No, ona, njezino djelo, njezina ljubav i njezino svjedočanstvo, pravo je svjetlo u tami ovoga svijeta“,

rekao je kardinal Bozanić u propovijedi govoreći o bl. Majci Tereziji na njezin blagdan 5. rujna 2014. godine.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari