Connect with us

Događaji

27. siječnja – Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta

Objavljeno

-

Međunarodni je dan sjećanja na žrtve holokausta. Sovjetska Crvena armija 27. siječnja 1945. oslobodila je Auschwitz, najveći i najzloglasniji koncentracijski logor nacističke Njemačke. U njega je deportirano više od milijun i 300 tisuća ljudi iz cijele Europe, a milijun i 100 tisuća ih je ubijeno.

[ad id=”68099″]

Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta obilježit će se u Hrvatskom saboru prigodnim programom na kojemu će se uzvanicima obratiti predsjednici Hrvatskog sabora i Vlade, Željko Reiner i Tihomir Orešković. Na svečanosti će biti prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko, ministar pravosuđa Ante Šprlje, ministar znanosti, obrazovanja i sporta Predrag Šustar i ministar kulture Zlatko Hasanbegović, piše HRT

Izraelsko veleposlanstvo će u povodu Međunarodnog dana sjećanja na holokaust proglasiti pravednicima među narodima ljude koji su tijekom Drugoga svjetskog rata spasili život jednog židovskog dječaka. Pravednicima će proglasiti Amaliju Glojnarić, Emerika Glojnarića, Blaženku Glojnarić i Juraja Pavleka. U organizaciji izraelskog veleposlanstva je i predstava “Inače” u Gradskom kazalištu Trešnja u 17 sati. Radi se o djevojčici koja s majkom bježi iz Varšavskog geta. Izvedbi će prisustvovati i književnica prema čijoj je autobiografskoj knjizi predstava i postavljena.
U sjećanje na žrtve holokausta u Zagrebu počinje deseti Festival tolerancije. Manifestacija će trajati cijelu godinu, a otvara se izložbom duboko potresnih portreta djece stradale u nacističkim logorima, koje je prema fotografijama iz nacističkih arhiva izradio umjetnik Manfred Bockelmann.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas