Connect with us

Povijesnice

27. srpnja 1991. minobacačkim napadom na Sunju započelo je teško razdoblje za to herojsko mjesto na Banovini

Objavljeno

on

Na današnji dan 1991. godine minobacačkim napadom na Sunju započelo je teško razdoblje za to herojsko mjesto na Banovini. Unatoč nepovoljnom položaju Sunja nikada nije okupirana, a njezine heroje poput Slobodana Praljka zauvijek ćemo pamtiti!

Sunja, gradić na Banovini, postala je jedan od simbola Domovinskog rata. Noćni minobacački napad 27. srpnja 1991. pretvorio ju je poput drugih hrvatskih gradova u topnički poligon i donio teška razaranja.

Egon Scotland

Pobunjeni Srbi iz okolnih sela potpuno su opkolili grad, a kao jedina veza s ostatkom Hrvatske ostala je skela na rijeci Savi. Sunju su isprva obranili mještani i lokalna policija, a potom im je u pomoć stigla i jedna slabo naoružana satnija Zbora narodne garde. Unatoč premoći pobunjenici nisu uspjeli slomiti obranu kojoj su se potom priključile i druge hrvatske snage.

Stigla je i Umjetnička satnija Hrvatske vojske čiji je zapovjednik Slobodan Praljak preuzeo vodstvo obrane, a nakon njega zapovjednik je postao Žarko Peša. Među hrvatskim umjetnicima bio je i legendarni glumac Sven Lasta koji je, iako u poodmaklim godinama, sa snajperom u ruci branio grad na prvoj crti. Tijekom najžešćih napada na Sunju je dnevno padalo i po 3.000 granata, a željeznička postaja i hotel „Propuh“ na samom ulazu u grad postali su simboli obrane.

Dan prije pobunjeni Srbi u operaciji Žaoka napali su više mjesta na Banovini kako bi uništili hrvatske snage koje su već mjesec dana branile Banovinu i Pounje. Istodobno su napadnuti: Glina, Topusko, Viduševac, Prekope, Hrvatska Kostajnica, Zamlaće, Struga, Mučani, Kuljani, Kozibrod, Pounje i Majur.

Selo Zamlače je zauzeto, ali pokušaj osvajanja Struge je odbijen pa su u selo ušle postrojbe jugovojske, navodno radi razdvajanja sukobljenih snaga. Pobunjeni Srbi napali su i policijsku postaju u Glini, te je tijekom noći zauzeli, a hrvatska se policija povukla u selo Prekopa.

Ondje su pripadnici JNA pucali na njemačkog novinara Egona Scotlanda, dopisnika münhenskog lista “Suddeutsche Zeitung”. Teško ranjen, umro je u bolnici. Poslije Gline tenkovi JNA razrušili su i spalili hrvatsko selo Jukinac. U dva dana borbi na Banovini ubijeno je deset hrvatskih policajaca.

VIDEO – HEROJ NAD HEROJIMA: Čađo se opasao eksplozivom i bacio na neprijatelja da zaštiti civile. Sebe je raznio, ali je spasio mnoge živote!

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Plati kavu uredništvu

EUR