Pratite nas

Dobro smo i prošli s obzirom na to što smo dopustili Lijanoviću i SDP-u

Objavljeno

na

Dana 20. svibnja 2014., na prvim jutarnjim vijestima Federalne televizije, gost je bio gosp. Jerko Ivanković Lijanović, odjeven u uniformu Civilne zaštite FBiH koji je na upit novinarke „Kolike su štete izazvane ogromnim poplavama u Bosni i Hercegovini te na koji način ih misle sanirati?”, mrtvo hladno odgovorio kako treba smanjiti administraciju i ukinuti županije, te novac koji bi se time uštedio usmjeriti za obnovu i sanaciju šteta nastalih u poplavama.

0

Takvu izjavu, punu gadosti i nehumanosti prema ljudima koji su stradali može izreći samo netko kome su oholost i pohlepa u potpunosti obuzeli organizam i doveli ga u stanje opće društvene opasnosti po interese građana i naroda koji proživljavaju svoje najteže trenutke nakon Domovinskog rata.

Novčane poticaje i namjenska sredstva kojima raspolaže Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, kojem je na čelu Jerko Ivanković Lijanović, zajedno s Razvojnom bankom kojoj je donedavno na čelu bio Lijanovićev zet, Petar Jurčić, jedina su prava adresa koja je predviđena za pomaganje građanima Bosne i Hercegovine u ovakvim teškim situacijama.

Prebacivanje loptice iz okvira svog djelokruga na ustavne promjene, u vrijeme tek raspisanih općih izbora u BiH, znanstvena je fantastika, političko dodvoravanje velikobošnjačkim unitaristima narodne stranke Radom za boljitak i predizborni spin (što ni na koji način ne može pomoći stradalim od poplave), te skretanje pozornosti s novca koji je potrošen a bio je namijenjen za te svrhe, na političku razinu, tj. prebacivanje odgovornosti za poplave u BiH na hrvatski narod koji ne želi ukidanje županija i centralističku unitarnu državu Bosnu i Hercegovinu u kojoj bi imao status nacionalne manjine za što se zalaže narodna stranka Radom za boljitak, nego želi novi ustav po mjeri sva tri konstitutivna naroda u BiH.

Mi, branitelji oboljeli od PTSP-a, smatramo da je uzrok ovim elementarnim nepogodama oholost i pohlepa političara poput Jerke Ivankovića Lijanovića koji vjeruju jedino u „zlatno tele” i osobno bogatstvo kao jedinu vrijednost u BiH, te da smo mi svi u funkciji njihovog osobnog bogaćenja.

Kada se samo sjetimo koliko je novca potrošeno u kampanji stranke Radom za boljitak i Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva „Glasuj srcem, kupuj domaće”, čovjek se može zapitati samo kako je ovo sve moguće kada u Bosni i Hercegovini žive vjernici koji se svakodnevno mole Bogu.

Budući da SDP BiH i stranka Radom za boljitak već četiri godine stalnim lažima i obmanama razaraju sve moralne i etičke vrijednosti u BiH, možemo samo zaključiti da smo dobro i prošli, s obzirom na to što smo dopustili.

KOORDINACIJA UDRUGA PROIZIŠLIH
IZ DOMOVINSKOG RATA

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Donald Trump potpisao memorandum o carinama na kinesku robu

Objavljeno

na

Objavio

Američki predsjednik Donald Trump potpisao je u četvrtak predsjednički memorandum koja omogućuje uvođenje carina do 60 milijardi dolara na uvoz kineske robe, no njegov je potez puno blaži od prijetnji koje su mogle izazvati globalni trgovinski rat.

Prema uvjetima iz uredbe, Trump će uvesti carine tek nakon konzultacijskog razdoblja, mjere koja industrijskim lobistima i zakonodavcima daje vremena da da ublaže predloženu listu na kojoj je 1300 proizvoda.

I Kina će imati vremena za odgovor na Trumpove poteze, što smanjuje rizik od dramatičnih mjera odmazde Pekinga.

“Razgovarali smo s Kinom i usred smo pregovora”, rekao je Trump dodajući da je gubitak radnih mjesta u Americi bio jedan od glavni razloga za njegov izbor za predsjednika 2016.

Washington će također tražiti mjere protiv Kine radi kršenja zakona o intelektualnom vlasništu kroz Svjetsku trgovinsku organizaciju (WTO), tijelo koje je više puta izazvalo gnjev administracije, ali koje bi moglo ponuditi rješenja kojima bi se uzbjelao trgovinski rat.

Nakon Trumpove objave, ured američkog trgovinskog predstavnika predstavit će listu proizvoda koji bi se carinili, uglavom iz visokotehnološkog sektora.

Potom će uslijediti konzultacijsko razdoblje od 60 dana prije nego što se carine definitvno uvedu.

Dvije osobe koje su o tom pitanju raspravljale s Trumpovom administracijom nedavno su izjavile Reutersu da bi carine bile uglavnom usmjerene na informacijsku tehnologiju, potrošačku elektroniku i telekomunikacije.

Washington cilja na kineske tvrtke s visokom tehnologijom kako bi ih kaznio za kinesku investicijsku politiku koja prisiljava američke tvrtke da odustanu od svojih tehnoloških tajni u zamjenu za dopuštenje da posluju u Kini, zajedno s drugim optužbama za krađu intelektualnog vlasništva.

Kina ima 375 milijardi dolara trgovinskog suficita sa SAD-om, a smanjenje takvog nepovoljnog odnosa jedan je od glavnih ciljeva Donalda Trumpa koji je još u kampanji za predsjednika zastupao protekcionističku politiku.

Njegova prva akcija nakon stupanja na dužnost bilo je povlačenje SAD-a iz trgovinskog pakta poznatog kao Transpacifičko partnerstvo.

Carine na uvoz čelika i aluminija, koje je Trump uveo prošlog tjedna, relativno su nevažne u odnosu na ukupni uvoz i izvoz, no izravno carinsko “gađanje” Kine moglo bi izazavati oštar odgovora Pekinga, upozoravaju analitičari.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Kolumne

Josip Jović: Kako politika poništava ljude

Objavljeno

na

Objavio

Što ide dalje, rasprava o famoznoj Istanbulskoj konvenciji poprima razmjere šireg ideološkog obračuna i sudara svjetova i svjetonazora.

Sama konvencija postaje tek metaforom ili instrumentom sukoba. Ali ne bismo o njoj ni o njezinu sadržaju pa ni o širem stanju duhova u kojemu vlada potpuna isključivost i nespremnost slušanja argumenata onih drugih. Nešto bismo o (prezrenoj) demokraciji, i to onoj stranačkoj, HDZ-ovoj.

Neprosto je zadivljujuće s kojom upornošću vodstvo ove stranke želi isforsirati jedan zakon iako je, po slobodnoj procjeni, osamdeset do devedeset posto njezinih članova i birača protiv njega. Isto vrijedi čak i za najuža stranačka tijela.

Politički tajnik Gordan Jandroković obilazi županijske organizacije i uvjerava javnost kako zakon o ratifikaciji ima potporu većine članova i organizacija. Ako je to točno, zašto onda ne raspišu referendum i otklone sve dileme, nego od njega bježe kao vrag od tamjana. Izabran je i obrnuti red poteza.

Najprije je odlučno da će Vlada provesti postupak ratifikacije da bi se tek onda otvorila rasprava u samoj stranci.
Metode uvjeravanja i utjerivanja mišljenja su različite.

Čuli smo kako protivnici Konvencije nisu njezin tekst pročitali, a ako su ga pročitali, nisu ga razumijeli, što već zvuči uvredljivo. Onda su uslijedile neskrivene prijetnje zastupnicima i ministrima u stilu: vi znate kako ste došli tu gdje jeste, pa vodite računa da biste lako mogli otići tamo odakle ste došli.

Mediji pod kontrolom vladara svijeta pušu u prilog konvencije koja spašava žene od nasilja, donoseći primjere nasilja, kojih zacijelo ne bi bilo da smo imali konveneciju.

U akciju se dala i Zajednica žena HDZ-a pa se onda iz New Yorka prosvjetiteljski javila autorica knjige o „artificijelnoj inseminaciji“ Dubravka Šimonović, u funkciji Hrvatice, koautorice Konvencije i specijalne izvjestiteljice UN-a, gdje je njezin suprug Ivan Šimonović, bivši ministar pravosuđa, pomoćnikom glavnog tajnika za ljudska prava.

Tu su i međunarodne obveze, u pitanju je i vladajuća koalicija. Dubravka Šuica nas uvjerava kako će uspjeti i biskupe nagovoriti na promjenu stajališta.

Javno je i bez srama čak rečeno kako je disciplina važnija od savjesti. Konvencija će na kraju biti usvojena voljom oporbe i većine HDZ-ovih zastupnika, koji će podignuti ruke protiv svojih uvjerenja. Bit će to Pirova pobjeda Andreja Plenkovića i svite oko njega koja će im se osvetiti na prvoj krivini.

Pravu lekciju stranačkim kolegama očitao je Roko Antić, mladi predsjednik HDZ-a u Kistanju, napisavši uz svoju ostavku: „Pristajati uz politiku koja je u suprotnosti s mojim kršćanskim idealima bilo bi za mene porazno i poništio bih se kao čovjek.“ Jasni su oni koji prave velike karijere preko leđa naroda, ali su manje jasni oni koji radi sitnih interesa poništavaju sami sebe.

Josip Jović / Slobodna Dalmacija

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati