Connect with us

Naši u svijetu

278 kandidata natječe se za Nobelovu nagradu za mir, Kim Jong Un nije u konkurenciji

Objavljeno

-

Rekordnih 278 kandidata natječe se za Nobelovu nagradu za mir koja će u listopadu biti uručena u Oslu, objavio je u utorak Institut Nobel.

“Broj prijedloga raste gotovo svake godine, što ocrtava sve veće zanimanje za mir”, rekao je direktor Instituta Nobel Geir Lundestad. On je dodao da primaju nominacije iz apsolutno svih dijelova svijeta.

Odbor Nobel se prvi puta sastao ove godine da prouči kandidature koje, da bi bile valjane, moraju biti poslane do 1. veljače.

Tijekom prvog sastanka, pet članova odbora imaju i sami mogućnost predložiti kandidate uz one koje su istaknuli uobičajeni predlagatelji: parlamentarci i ministri iz svih zemalja, neki sveučilišni profesori, bivši dobitnici i članovi nekih međunarodnih organizacija.

Popis kandidata je tajan tijekom zadnjih 50 godina. Lundestad je rekao da su 47 od 278 kandidiranih organizacije.

Identitet dobitnika bi trebao biti objavljen 10. listopada u Oslu.

Prethodni rekord je premašen prošle godine s 259 kandidatura. Nagradu je dobila Organizacija za zabranu kemijskog oružja (OPCW), uključena i tada i danas u uništenje kemijskog arsenala sirijskog režima.

[box_dark]

Južnokorejska vlada istražuje glasine da je visokorangirani sjevernokorejski političar Choe Ryong Hae nestao, i to nakon što je prošlog tjedna završio u zatvoru na ispitivanju.

N. Korean leader inspects artillery firing drill

Je li sjevernokorejski vođa Kim Jong Un izveo još jednu čistku nad svojim najbližima? Južnokorejska vlada istražuje glasine da je visokorangirani političar Choe Ryong Hae nestao, i to nakon što je prošlog tjedna završio u zatvoru na ispitivanju, piše Daily mail.
Choe Ryong Hae, koji je navodno došao na mjesto ubijenog tetka pomahnitalog sjevernokorejskog vođe, tijekom veljače izostao je s većine događanja na kojima inače prati “voljenog vođu”.

Nagađa se da nije zadovoljio očekivanja Kima pri preuzimanju u svoje ruke nekoliko državnih industrija.
Južnokorejsko ministarstvo, zaduženo za odnose između tih dviju zemalja, istražuje ove glasine.

[/box_dark]

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari