Connect with us

Događaji

28. rujna – Međunarodni dan prava na pristup informacijama

Published

on

Uz Međunarodni dan prava na pristup informacijama, 28. rujna, Transparency International Hrvatska u subotu je zatražio od tijela javne vlasti, od lokalne do nacionalne razine, da budu primjer dobrog informiranja građana o pitanjima koja su od javnog interesa.

Transparentnost i proaktivno objavljivanje informacija smanjuju korupciju i povećavaju povjerenje građana u institucije, istaknuli su iz Transparency Internationala te ocijenili da borba protiv korupcije u Hrvatskoj ne postoji, jer nema političke volje na najvišim razinama, i u vlasti i u oporbi da se ona dosljedno provodi bez selektivnih kriterija.

“Antikorupcija se koristi samo kao sredstvo rušenja onih koji su na vlasti ili kao politička borba za njeno osvajanje bez stvarne želje da se te promjene dogode i da on njih imaju koristi svi građani koji žive u Hrvatskoj”, poručili su.

Smatraju također da se pitanja porijekla imovine i upravljanja sukobom interesa političara ne mogu riješiti selektivnim pojedinačnim prozivanjem pojedinaca radi dnevno političkih obračuna.

“Učinkoviti alat je sustavna svakodnevna kontrola prihoda i rashoda pojedinaca koji se već vode pri poreznim tijelima javne vlasti uz onemogućavanje selektivnih pristupa u razotkrivanju nepravilnosti.

U trenutku stjecanja imovine teret dokazivanja njenog porijeka mora biti na pojedincu koji stiče imovinu, a ne da se za to koriste kapaciteti tijela javne vlasti. Najučinkovitiji alat je oduzimanje imovine za koju pojedinac ne može dokazati kako ju je stekao”, poručila je predsjednica Transparency Internationala Hrvatska Davorka Budimir. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari