Connect with us

Povijesnice

29. obljetnica velikosrpskog napada na policijsku postaju u Glini

Objavljeno

on

Foto: Hina (arhiva)

Samo nekoliko sati nakon što je Sabor Republike Hrvatske 25. lipnja 1991. godine usvojio Deklaraciju o samostalnosti Republike Hrvatske i prekidu državnopravnih veza s Jugoslavijom, pobunjeni velikosrpski agresori su u Glini izvršili prvu oružanu akciju, napad na policijsku postaju u Glini, sa ciljem nasilnog preuzimanja vlasti i pripajanja toga dijela Hrvatske tzv. srpskoj krajini.

Tijekom noći s 25. na 26. lipnja 1991., neposredno nakon Ustavne odluke Hrvatskog sabora o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske, pobunjeni Srbi započeli su napad na Policijsku postaju u Glini i na slabo naoružane hrvatske snage i naselja na Banovini.

Napad je bio prije planiran, a proglašenje neovisnosti Hrvatske samo je poslužilo kao povod. Istog dana tadašnji predsjednik Općine Glina Dušan Jović održao je sjednicu Ratnog vijeća pobunjenih Srba i donio odluku da se izvrši puna mobilizacija dobrovoljačkih odreda srpskih pobunjenika te da se združenim snagama blokira grad Glina i onemogući pomoć policijskoj postaji.


Napadom na glinsku policijsku postaju u ranim jutarnjim satima, točnije u 4,40 sati, počeo prvi otvoreni oružani napad na samostalnu Republiku Hrvatsku.

Hrvatski su se policajci hrabro suprotstavili srpskim paravojnim formacijama koje su napale Policijsku postaju. Tom je prilikom poginuo pričuvni policajac Tomislav Rom, koji je zajedno s ostalim braniteljima postao simbol otpora i junaštva hrvatskih branitelja.


Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari