Connect with us

Povijesnice

3. ožujka 1924. Rijeka – Jugoslavija prodala veliki dio hrvatske obale, Rijeku i Zadar, Italiji davno prije nastanka NDH!

Objavljeno

-

Malo je poznato da je već Rapallskim ugovorima poslije I. svjetskog rata Jugoslavija izdala Hrvate sa Jadrana i dala Italiji Istru, Zadar, otoke Cres, Lošinj, Lastovo i Palagružu, a na današnji dan 1924. i najveći grad sjevernog Jadrana – Rijeku.

Jugoslavija je prodala Italiji dva tada najveća hrvatska grada na obali: Rijeku i Zadar, te oni nisu bili predmet kasnijih Rimskih ugovora NDH i Italije jer su već pripadali Italiji prije početka II. svjetskog rata.

Slobodna Država Rijeka imala je svoju zastavu, grb i valutu (riječka kruna). Zanimljivo je da je američki predsjednik Wilson predlagao da nezavisna Rijeka čak bude svjetsko središte Lige naroda (kasnije je odabrana Ženeva). Time je zapravo Jugoslavija, a ne NDH, dala Italiji velik dio jadranske obale.

Slobodna Država Rijeka (tal. Stato Libero di Fiume) je bila država od 20,8 četvornih kilometara i s oko 52 tisuće stanovnika, osnovana 1920. godine temeljem Rapallskog ugovora između Kraljevine Italije i Kraljevine SHS.

Država je postojala de facto oko godinu, a de iure do današnjeg dana 1924. godine kada ju je anektirala Kraljevina Italija. Čin aneksije neki do danas osporavaju jer nije međunarodno pravno priznat, a službeno su ga priznale jedino Kraljevina Italija i Kraljevina SHS.

Teritorij grada Rijeke bio je u jednom razdoblju nakon Prvog svjetskog rata nezavisna država, poput današnjeg Monaka, Lihtenštajna ili San Marina. Zanimljivo je da su tu republiku pod nazivom Slobodna Država Rijeka priznale sve svjetske velesile. Površina joj je bila oko 28 kvadratnih kilometara (za usporedbu Monako ima samo 1.95 kvadratnih kilometara) i prostirala se od Rječine do Preluka.

Slobodna Država Rijeka imala je svoju zastavu, grb i valutu (riječka kruna). Zanimljivo je da je američki predsjednik Wilson predlagao da nezavisna Rijeka čak bude svjetsko središte Lige naroda (kasnije je odabrana Ženeva). U Slobodnoj Državi Rijeci fašisti su došli na vlast pučem 1922. Na današnji dan priključen je teritorij Rijeke konačno Kraljevini Italiji, nakon što se s takvim rješenjem složila Kraljevina SHS Rimskim ugovorom iz siječnja iste godine, te nakon što je taj ugovor ratificiran u veljači.

Izvor: narod.hr

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas