Pratite nas

Povijesnice

3. prosinaca 1996. Vukovar – Predsjednik RH Franjo Tuđman stupio na sveto mučeničko tlo

Objavljeno

na

3. prosinca 1996. dogodio se jedinstven događaj novije hrvatske povijesti – na sveto tlo Vukovara, gdje su prije pet godina pogubljene brojne nevine žrtve i jednako brojni mučenici dali život za slobodu svog naroda, stupio je prvi puta predsjednik Republike Hrvatske, „otac domovine“ Franjo Tuđman.

Nakon petogodišnje okupacije, mučenja, ubijanja i progona svih nesrba iz Vukovara i okolice i nakon brojnih neprospavanih noći, tjeskoba i izgubljenih nadanja, ovaj događaj vratio je vjeru Vukovarcima i čitavom hrvatskom puku: žrtva nije bila uzaludna i Vukovar će ponovno biti dio Hrvatske.

Proročki navješćujući skoru (re)integraciju Vukovara i povratak okupiranog teritorija, posjet hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana imao je sa više aspekata povijesno značenje. On je dokazao da se umjetna srpska paradržavna tvorevina SAO Krajina ruši pred očima onih koji su je stvarali.

Ono što je Hrvatima donedavno izgledalo kao san ili možda daleka budućnost, pred očima istog naraštaja postaje stvarnost: Hrvatska vojska veličanstvenom i jedinstvenom vojnom operacijom Oluja 95′ pomela je sva četnička uporišta u Hrvatskoj osim istočne Slavonije, Srijema i Baranje.

Preplašeni snagom, ustrojenošću i odlučnošću Hrvatske vojske, do jučer bahati i okrutni okupatori postaju „mekši“ i pristaju na razgovore i pregovore o preostalom teritoriju.

Franjo Tuđman, predsjednik u povijesnim i prekretnim vremenima, mudrom politikom odlučuje sačuvati živote brojnih hrvatskih (i srpskih) mladića koji bi izginuli na slavonskim ravnicama u pokušaju frontalnog napada i pokušaja povratka „svetog hrvatskog grada“.

Diplomatskim, pregovaračkim i vojnim pritiscima pokušava i uspijeva na miran način (re)integritati Vukovar. Prvi i hrabri korak predsjednika Tuđmana bio je upravo osobni odlazak u četničko leglo – etnički čisti Vukovar pun još uvijek sablasnih ruševina i ćirilićnih oznaka.

Izgledalo je kao da Hrvati nikada nisu ovdje živjeli, svaki spomen na njih je zatrt – od samostana, crkava, ulica, kuća, života. Predsjednik, kao uzor i smbol, na čelu svog naroda predvodi svoj narod i jasno govori: „gdje je stupila moja noga, uskoro će moći stupiti i svaki hrvatski čovjek“.

Nepune dvije godine kasnije, vizonar, vođa i predvodnik hrvatskog naroda Franjo Tuđman mogao je radosno i svečano objaviti: Vukovar je ponovno hrvatski i zauvijek će ostati!

narod.hr

 

 

Tuđmanov najveći proročki govor: Prije 22 godine shvatio je tko su ‘JUGOKOMUNISTIČKI OSTACI’ i ‘DILETANTI’

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Povijesnice

Na današnji dan 1993 – Otvoren pontonski most u Maslenici (VIDEO)

Objavljeno

na

Objavio

Fotoarhiva HVGI-ja

Civilni zrakoplov s najvišim predstavnicima hrvatske države, predsjednikom doktorom Franjom Tuđmanom i premijerom Nikicom Valentićem, sletio je 18. srpnja 1993. u zadarsku zračnu luku Zemunik. Istoga dana predsjednik Tuđman svečano je otvorio pontonski most kod Novskog ždrila.

Bio je to važan događaj za prometno povezivanje južne i sjeverne Hrvatske, te jedan od prvih koraka koji su vodili reintegraciji okupiranih hrvatskih područja.

Dan prije, 17. srpnja, u Erdutu je između predstavnika hrvatske vlade i pobunjenih srpskih vlasti iz Knina potpisan sporazum kojim se trebalo omogućiti daljnje neometano postavljanje mosta na Maslenici.

Dokument je s hrvatske strane potpisao ministar prometa Ivica Mudrinić. Srpska je strana insistirala da se u blizini budućeg mosta ne smiju nalaziti predstavnici hrvatske policije i vojske.

Zbog toga je u sporazumu, između ostalog, stajalo da na području aerodroma Zemunik, brane Peruče i pontonskog mosta na Maslenici javni red i sigurnost mogu kontrolirati samo predstavnici UNPROFOR-a.

No, događaji idućeg dana na aerodromu Zemunik pokazali su kako je Hrvatska odlučna u želji da vrati silom oteta područja.

Mnogobrojni predstavnici europskih i svjetskih organizacija i zemalja, koji su prisustvovali svečanostima u Zemuniku i Maslenici, dokazali su da Hrvatska ima punu potporu za svoje želje.

(HRT)

 

Operacija Maslenica – Od poraza na Maslenici Srbi se nisu nikada oporavili

 

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Povijesnice

Na današnji dan 1991. – Prvi napad oklopa tkz ‘JNA’ u Domovinskom ratu

Objavljeno

na

Objavio

Tenkovi tkz “Jugoslavenske narodne armije” na Banovini su 15. srpnja 1991. napali policijsku ispostavu u Kraljevčanima, pri čemu su uništili više kuća.

Od mnogih načina kojima su dotad pomagali napade srpskih pobunjenika, ovo pružanje oružane pomoći neuspješnim osvajačkim pokušajima Srba razlikuje se po tome što je to bio prvi izravni napad tenkova JNA na neki hrvatski položaj.

Srbi iz okolnih sela oružano su provocirali, no 13. srpnja počeli su otvoreno napadati. Tog dana, pod krinkom uspostave takozvane tampon-zone, selo je okružila tenkovska jedinica 622. motorizirane brigade iz Petrinje.

Nakon dva dana neuspješnih minobacačkih i pješačkih napada specijalaca JNA i lokalnih pobunjenika, potpukovnik Stanko Letić rano ujutro 15. srpnja zapovjedio je otvaranje tenkovske vatre, pri čemu su poginuli Zvonko Mikolčević i Dubravko Pukšec.

Hrvatski policajci, malobrojni gardisti i domaći branitelji, neopremljeni za protuoklopnu borbu, bili su prisiljeni na povlačenje i izvlačenje ranjenih.

Nakon što su s pomoću tenkova srpski pobunjenici zauzeli Hrvatski Čuntić, Prnjavor Čuntićki, Kraljevčane i Dragotince, a time i cijelu Zrinsku goru, slijedio je pokolj hrvatskog stanovništva koje nije htjelo poći u zbjeg.

Pobunjenici su pobili desetak civila, uglavnom staraca, a sela su opljačkana i zapaljena, kao i župna crkva i franjevački samostan svetog Antuna.

Ratoborni potpukovnik Letić pred kamerama je objašnjavao da je „odmazda nad ustašama“ počinjena da se pokaže moć nakon neuspjeha JNA u Sloveniji.

Zapravo, bio je to prvi korak u osvajanju Petrinje, pri čemu je nekoliko nastanjenih hrvatskih sela bilo zapreka koju je valjalo ukloniti. Da je napad organiziran upravo u režiji JNA, u pisanim izvješćima potvrdio je i zapovjednik garnizona u Petrinji, pukovnik Slobodan Tarbuk. (HRT)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari