Connect with us

Povijesnice

3. studenoga 1918. – Kapitulacija Austro-Ugarske i kraj stradanja Europe

Objavljeno

-

Kapitulaciju su potpisali u jednoj vili kod Padove nazvanoj Villa Giusti. U ime Austro-Ugarske kapitulaciju je potpisao general Viktor Weber pl. von Webenau. U ime Kraljevine Italije kapitulaciju je primio general Pietro Badoglio (budući maršal i talijanski premijer).

[ad id=”68099″]

Na današnji dan 1918. godine kod Padove je Austro-Ugarska potpisala kapitulaciju, čime je izašla iz Prvog svjetskog rata. Bilo je to konačno priznanje poraza a ratu, a kapitulacija je potpisana s predstavnicima talijanske vojske. Kapitulaciju su potpisali u jednoj vili kod Padove nazvanoj Villa Giusti. U toj je vili talijanski kralj imao privremenu rezidenciju kad se vratio s austrijsko-talijanskog bojišta.

Zanimljivo je da je sve do danas u toj vili očuvano stanje pokućstva kakvo je bilo u trenutku potpisivanja kapitulacije 1918. godine.

U ime Austro-Ugarske kapitulaciju je potpisao general Viktor Weber pl. von Webenau. Zanimljivo je da je u austrougarskoj delegaciji jedan od članova bio i princ Johannes od Liechtensteina.

U ime Kraljevine Italije kapitulaciju je primio general Pietro Badoglio (budući maršal i talijanski premijer). Primirje je službeno stupilo na snagu sljedećeg dana. Inače, Villa Giusti nalazi se u okolici Padove i okružena je parkom.

To je značio i kraj rata za brojne hrvatske vojnike iz Hrvatske i BiH koji su ratovali na najtežim bojištima Prvog svjetskog rata od Soče (protiv Italije) do Galicije (protiv Rusije). Ukupni hrvatski vojni gubitci u Prvom svjetskom ratu su iznosili oko 190.000 ljudi, dok se navode i podaci o 137.000 vojnih i 109.000 civilnih žrtava.

Broj žrtava je povećala španjolska gripa krajem rata.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari