Pratite nas

Običaji

30.000 navijača 90 minuta pjevalo božićne pjesme

Objavljeno

na

Čak 30.000 navijača njemačkog nogometnog drugoligaša Union Berlina okupilo se na stadionu An der Alten Försterei kako bi pjevalo božićne pjesme uz svijeće i kuhano vino.

Pjevali su 90 minuta koliko traje nogometna utakmica, uz 15-minutnu pauzu na poluvremenu.

Osim božićnih, pjevale su se i navijačke pjesme. Ova ideja rodila se prije 11 godina kada se okupilo 89 navijača. U godinama koje su uslijedile ‘Božić na stadionu’ je prerastao u tradiciju i veliki spektakl, prenijela je Hina.

“Zašto ne ? I ovo je dokaz koliko ovi navijači vole svoj klub. Na stadion su došle obitelji s djecom, svi su imali barem neko obilježje kluba. Ovo je lijepa tradicija po kojoj smo postali poznati u svijetu,” kazao je jedan od sudionika Peter Müller.

Navijači Union Berlina već su se nekoliko puta istaknuli raznim akcijama. Tako su prije deset godina pokrenuli kampanju ‘Krvari za Union’, masovno davali krv i njenom prodajom pomogli klubu da se spasi od bankrota, piše Hina.

Pomogli su i 2008. kada su organizirali radne akcije i renovirali stadion kako bi dobili licencu za 2. njemačku ligu. Prije dvije godine navijači su za tri milijuna eura kupili dionice kluba kako bi se stadion proširio sa 2,300 na 21.717 mjesta koliko ima sada.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Običaji

TRADICIONALNO POKLADNO JAHANJE U TENJI KOD OSIJEKA

Objavljeno

na

Objavio

Poklade su, milo janje moje…

Pjesma se orila ulicama prigradskog, osječkog naselja Tenja na blagdan svetog Blaža, Tripuna i Vlaha u veličanstvenoj pokladnoj povorci koju su predvodili jahači na čelu s glavnim konjanikom Josipom Mihaljevićem.

Pokladno jahanje, Tenja 2018., trinaesta kulturno-tradicijska manifestacija, krenula je i ove godine ulicama Tenje i obišla šest postaja, u organizaciji Centra za kulturu i sport Tenja koji je osnovan 2002.godine, a kada je osnovan i KUD „Josip Šošić“, u spomen na mladića koji je sa 17 godina dao svoj život u obrani naše domovine i tako je najmlađi poginuli branitelj iz Tenje.

Pokladno jahanje i pokladni jahači, tradicija su koja se održala više od 200 godina, od vremena Vojne krajine. Tadašnji su graničari svečano odjeveni išli u obilazak svojih pajdaša na graničnim postajama noseći im pokladno jelo i piće. Po povratku s granice jahači su projahali po svim sokacima sela, a domaćini bi im iznosili piće i ocjenjivali čiji je konj ljepši i gizdaviji, dok bi mlade djevojke gledale koji je momak najljepši.

I ove subote, u Tenji je bilo tako. Na svim postajama, radost, veselje i iskazivanje istinske ljubavi prema hrvatskoj tradiciji. Tako je bilo i u Ulici Luke Botića. Od ranog jutra svečano – hrvatske zastave istaknute na kućama, slavonski otarci – svatovski peškiri, dobrodošlica svim putnicima i namjernicima…Kuha se grah, peku slanina i kobasice dok vije snijeg, žene donose kolače, slavonsku rakiju i domaće sokove… Što je najvažnije nakon dugo vremena sreću se prijatelji, upoznaju novi…

Neka se čuvaju stari, hrvatski običaji! I sačuvat će se dok je divnih, mladih ljudi kao što su tenjski konjanici, momci i djevojke, na ponos i diku Slavonije koja svijetu ima što pokazati.

Do dugo u zimsku, sježnu noć čule su se slavonske pjesme pa i ova, stara: „Poklade su milo janje moje, barem da su u godini troje, poklade su da pjevaju lole, a korizma da se babe mole..“

Ana Diklić

Kamenjar.com

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Kultura

HERCEGOVKA I BEĆAR

Objavljeno

na

Objavio

U zemlji me rodi mati,
gdje postoje mnoga blaga,
tu se rodi i moja ljubav,
Hercegovka moja draga.

Lijepa li je kao vila,
srce mi je zarobila,
rođena je baš za mene,
od nje nema ljepše žene.

Što učini ta ljepota,
pa bećara mene smota,
zaludi me zbog svog tila,
Hercegovka moja mila.

Spremaj oče svadbu meni,
hoće bećar da se ženi,
neću s vinom da drugujem,
pijan zore dočekujem.

Neka bude što će biti,
Hercegovku ću ženiti,
njena ljubav mene žari,
zbogom vino i bećari.

Katarina Zovko Ištuk / Kamenjar.com

Drugi dio:

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati