Connect with us

Priče

30 lieta je prošlo kako je umrl moj dragi Tata

Objavljeno

-

[su_heading size=”21″]30 lieta je prošlo kako je umrl moj dragi Tata – Bogomil Arbanas[/su_heading]

Živiel je 69 lieta od 25. travnja 1916. do 18. travnja 1985. lieta.

arbanasTata se je rodil 1916. lieta u Mostaru u Austro-Ugarskoj usried 1SR, 1918. „odlietliel s gusakama u maglu“ i tamo proživiel svoju mladost, 1941. doživiel sreću stvorenja i prieživiel strahote pada NDH kao i krvavi 2SR.

I ja sam se rodil u ratu kao i moj Tata, ali u 2SR, u ‘nesretnoj’ NDH, a on je drugi puta proživljaval zlo, biedu i siromaštvo pod divljim, slavenskim, neuljuđenim vlastodržcima.

Strašnije od 2SR je bilo poraće, „doba mira“ u Šugoslavii kada je svietski velezločinac Tito sa svojim krvoločnim i pljačkaškim zvierima, ultranacistima tzv. antifašistima, zapravo komunjarama, nekrstim četnicima, partizanima i hrvatskim izrodima izvršil neuzporedivo veći genocid nad hrvatskim narodom od onoga tkoji su Niemci napravili nad Židovima i to uz zločinačku podporu Engleza i Rusa kao i ostalih velesila Francuzke, Amerike i Kine u kršenju temeljnoga ljudskoga prava, PRAVA NA ŽIVOT.

10424269_1057697190925585_365253984078367402_nMoj Tata je nakon rata kao Hrvat i k tomu Domobran NDH bil desetak lieta priepušten Titovim zvierima na milost i nemilost. Imal je sreću prieživieti klanje i pljačku Hrvata na svomu vlastničtvu, svojoj Hrvatskoj, u svomu gradu, u svomu domu. Kako je uspiel u tom genocidu spasiti sebe, ženu i diecu, u kakvom je užasu i životnomu strahu proživljaval to strašno doba te kako je proživljaval sudbinu građanina drugoga reda u vlastitoj državi, nije nikada rekal. Tek puno kasnije je osjetil zdravstvene tegobe kao posliedice tih duševnih strahota, visok tlak i kolesterin te prietierano pušenje i jelo. To mu je ozbiljno narušilo zdravlje i priebrzo odtieralo u grob.

Dok sam živ siećat ću se slavlja Božića s Tatinim božićnim piesmama.

Moj Tata je zauviek nadasve čoviek dostojan našega 7’000-lietnoga hrvatskoga roda.
Krasi ga obća ljudska kultura, sveto poštovanje prava čovieka na život, uljuđenost, poštenje, obzirnost i pravednost.

Sin Viktor sa Šteficom

Slike iz mladosti, iz starosti i naslovna slika iz siećanja prijatelja, umietnika Ante Antunovića

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari