Connect with us

Povijesnice

30. lipnja 1934. Njemačka – Noć dugih noževa

Objavljeno

on

Gestapo i SS proveli su krvavu likvidaciju Hitlerovih političkih konkurenata i protivnika. Na udaru su bili svi, od radikalnih “smeđekošuljaša” do miroljubivih katolika, piše narod.hr

[ad id=”93788″]

Na današnji dan 1934. odigrala se jedna od najpoznatijih epizoda u povijesti nacizma. Naime, Hitler je očistio nacističku stranku od svojih konkurenata. Na udaru su naročito bili tzv. “smeđekošuljaši” tj. pripadnici Jurišnih odreda (Sturmabteilung – SA). Njihov vođa, Ernst Röhm bio je konkurent Hitleru i smatrao je da nacisti moraju provesti još i “socijalnu” revoluciju, tj. preraspodjelu bogatstva između bogatih i siromašnih.

Gestapo i SS proveli su krvavu likvidaciju Hitlerovih političkih konkurenata i protivnika.
Hitler se protivio takvom ljevičarskom radikalizmu i nije mu se sviđala Röhmova ambicioznost i rastuća nezavisnost i bahatost pripadnika SA. Naime, “smeđokošuljaši” su se osilili i činili nasilje na ulicama Njemačke, a Röhm je čak htio integrirati čitavu njemačku vojsku u SA. Da bi primirio pripadnike njemačke armije koji su prezirali SA, Hitler je odlučio obračunati s Röhmom i njegovim “smeđekošuljašima”.

Hitler je na današnji dan odletio u München i osobno dao uhititi Röhma. Uhićen je i Röhmov zamjenik, kojeg su po pričanju Hitlerovog vozača zatekli u krevetu s 18-godišnjim mladićem. Hitler je osobno ušao u sobu i naredio da se Röhmov zamjenik i mladić iznesu van i pogube. Samom Röhmu SS-ovci su ponudili u zatvoru pištolj i rekli mu da ima deset minuta da se ubije ili će ga ubiti oni. On je odgovorio: “Ako trebam biti ubijen, neka me ubije Adolf osobno.” Kad su se SS-ovci nakon 10 minuta vratili, Röhm je prkosno rastvorio košulju na prsima. Ustrijelili su ga na mjestu

Nisu bili na udaru samo pripadnici SA. Hitler je naredio likvidaciju i ostalih kritičara njegovog režima. Tako je Gestapo ušao u ured Ericha Klausenera, vođe Katoličke akcije (katolici su se suprotstavljali nacističkom režimu) i ustrijelio ga za njegovim radnim stolom.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari