Connect with us

Politika

30. obljetnica Mladeži HDZ-a: Politike koje trebamo za modernu Hrvatsku po mjeri mladih

Objavljeno

-

isječak/Youtube

Unatoč novim okolnostima i uz poštivanje svih epidemioloških preporuka uslijed globalne pandemije COVID-19, održan je Nacionalni dan Mladeži Hrvatske demokratske zajednice (MHDZ) na kojoj je obilježena okrugla 30. obljetnica osnutka Mladeži.

U znatno drugačijim okolnostima, putem videokonferencije, sudionicima su se uvodno obratili predsjednik Hrvatske demokratske zajednice i Vlade Andrej Plenković, predsjednik Mladeži HDZ-a Ivan Vidiš, predsjednik Zajednice utemeljitelja HDZ-a Mario Kapulica, predsjednik Mladeži HDZ-a BiH Mario Mikulić, zastupnik u Europskom parlamentu Karlo Ressler i državna tajnica za demografiju i mlade Željka Josić.

“U ovom mandatu rješavamo akutne teme i nastavljamo s transformacijom Hrvatskog društva, gospodarstva, poljoprivrede, digitalizacije i energetike. Hrvatski plan gospodarskog oporavka i otpornosti temelji se na europskom planu Next generation koji sadrži plan za izgradnju zelene ekonomije. Čestitam vam Nacionalni dan Mladeži, slijede vam nagrade za najaktivnije članove te radionice i nadam se da ćemo se kada to epidemiološke mjere dopuste ponovo družiti”, istaknuo je predsjednik Andrej Plenković.

“Budućnost nam nosi mnoge izazove, ona je promjenjiva, nesigurna, složena, ali mi ćemo svoju budućnost oblikovati, njome ćemo upravljati, a ne pasivno čekati. Mi smo nova generacija koja baštini tradicionalne vrijednosti i zasukanih rukava gleda budućnosti u oči. Zato nema straha za budućnost Hrvatske demokratske zajednice, ali i naše Domovine, jer i u dobru i u zli mi ćemo ostati tu. ”, naglasio je Ivan Vidiš, predsjednik Mladeži.

“Prije trideset godina imali smo zadaću kao članovi Hrvatske demokratske zajednice u osmišljavanju vlastitog načina organiziranja, modela djelovanja, stuatutarne pozicije unutar HDZ-a i političke platforme koja okuplja što veći broj mladih ljudi”, izjavio je Mario Kapulica, prvi predsjednik Mladeži HDZ-a i aktualni saborski zastupnik.

“Nisam mogao odbiti ne doći na Nacionalni dan Mladeži jer imamo zajedničke projekte i radimo timski unutar Mladeži Europske pučke stranke, djelujemo kao jedinstvena Mladeži. U Banja Luci održali smo sjednicu Mladeži BiH, u mjestu gdje imamo malo Hrvata te smo im dali snažnu podršku, posebno mladima, pritom gradeći zajedničku poziciju Mladeži”, poručio je Mario Mikulić.

“Svijet u kojem mladi danas žive i djeluju bitno se razlikuje u odnosu na generacije prije nas. Hrvatska demokratska zajednica odgovara na spomenute izazove. HDZ je otvoren prema politici prema mladima koja se odnosi na sadržaj te davanja prostora mladima na svim razinama – lokalnoj, nacionalnoj i europskoj razini. To je smjer u kojem moramo nastaviti”, rekao je Karlo Ressler, zastupnik u Europskom parlamentu i potpredsjednik Mladeži Europske pučke stranke.

“Mlade uključujemo u dijalog, želimo da postanu društveno odgovorniji nego prije. Osnovali smo Središnji državni ured za demografiju i mlade kako bismo pokazali da smo otvoreni prema mladima. Politika za mlade prioritetna je nacionalna politika u Zastava Hrvatske. Stvaramo poticajno društveno okruženje za njihov razvoj, a naša stranka polaže sve više povjerenja u mlade”, zaključila je državna tajnica za demografiju i mlade Željka Josić.

Nakon uvodnih govora, uslijedila je dodjela nagrada članicama i članovima Mladeži HDZ-a na temelju prijedloga županijskih organizacija Mladeži i odluke stručnog povjerenstva. Nagrade su uručili predsjednik HDZ-a Andrej Plenković i predsjednik Mladeži HDZ-a Ivan Vidiš.

Za najbolju županijsku organizaciju u 2020. godini izabrana je Mladež HDZ-a Varaždinske županije, a u ime županijske organizacije nagradu je preuzeo predsjednik organizacije Tin Jurak. Za najbolje volontere izabrani su Florijan Galić iz Brodsko-posavske županije, Josip Rac iz Vukovarsko-srijemske županije te Domagoj Goreta iz Splitsko-dalmatinske županije.

Nagrada u kategoriji ‘Veleposlanik/Veleposlanica Mladeži’ dodijeljena je Željki Josić, državnoj tajnici za demografiju i mlade. Posljednja nagrada ‘Ministar prijatelja Mladeži’ dodijeljena je ministru rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josipu Aladroviću zbog iznimnog doprinosa u poboljšanju statusa mladih na tržištu rada, smanjenoj stopi nezaposlenosti mladih i potporama pri zapošljavanju mladih osoba uz ukidanje SOR-a.

Nakon dodjele priznanja očekuju se radionice na kojima će polaznici raspravljati o ključnim temama za mlade u Hrvatskoj u kontekstu lokalnih politika i veće političke participacije mladih, Međunarodne politike Mladeži te politika koje trebamo za modernu Hrvatsku po mjeri mladih.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari