Connect with us

Povijesnice

30. svibnja 1990. – prvi višestranački Hrvatski sabor

Objavljeno

-

Dan 30. svibnja zaživio je u hrvatskom narodu kao Dan državnosti, a ukinuo ga je SDP kada je došao na vlast 2000.

Tada je namjerno i s ciljem većina hrvatskih simbola i praznika ukinuta ili izmijenjena, što je do danas ostavilo u narodu zabunu oko slavljenja praznika bitnih za modernu hrvatsku povijest.

[ad id=”93788″]

Na današnji dan 1990. godine, nakon održanih prvih višestranačkih parlamentarnih izbora, sastali su se novoizabrani zastupnici na konstitutivnoj sjednici prvog višestranačkog Sabora, piše narod.hr

Zanimljivo je da je taj sabor još uvijek imao naziv Sabor Socijalističke Republike Hrvatske i da je bio ustrojen po starim načelima iz doba socijalizma. Tako je imao tri vijeća: Društveno-političko vijeće, Vijeće općina i Vijeće udruženog rada. Za predsjednika novog sabora izabran je Žarko Domljan, a za potpredsjednike Ivica Percan, Stjepan Sulimanac i Vladimir Šeks.

Upravo je novi Sabor bio taj koji je izabrao dr. Franju Tuđmana za predsjednika Predsjedništva Socijalističke Republike Hrvatske (kako se ta funkcija tada zvala).

Pridjev “socijalistička” izbačen je iz imena Republike Hrvatske i iz imena Sabora tek u prosincu te godine. Kad je Dan državnosti premješten na 25. lipnja, postao je današnji dan Dan Hrvatskoga sabora i danas se slavi kao takav.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari