Connect with us

Događaji

300. Sinjska alka

Objavljeno

on

Danas se održava važan kulturni događaj za Hrvatsku i Sinj. Održat će se jubilarna 300. Sinjska alka. Njome se slavi pobjeda nad turskim osvajačima davne 1715. godine.

[ad id=”68099″]

Rano jutros s tvrđave su se oglasile mačkule, a ulicama grada Sinja svirala se budnica. Ona je znak za okupljanje alkara i naroda.

U puku Cetinske krajine živi predaja kako je Čudotvorna Gospa Sinjska otjerala Osmanlije, a Sinjani su kao vječni zavjet odanosti i poštovanja utemeljili vitešku igru Alku.

Njezino značenje prepoznao je i UNESCO koji ju je prije 5 godina upisao na popis nematerijalne svjetske baštine u Europi.

Od 16 sati i 30 minuta za slavodobitnika će se nadmetati 17 alkara. U Sinju će biti predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović i predsjednik Vlade Zoran Milanović s devetero članova Vlade.

Jučer je održano natjecanje za čoju. Pobjednik je alkar Ante Runje. Snimku natjecanja pogledajte u videoprilogu.


alka_bannerSinjska alka je hrvatska viteška igra. Održava se svake godine u nedjelju u prvoj trećini mjeseca kolovoza u Sinju, na godišnjicu pobjede nad turskim osvajačima 14. kolovoza 1715. Na taj dan je 700 hrvatskih vojnika iz Sinja uspjelo odbiti navalu vojske turskog seraskera Mehmed-paše Čelića koja je brojila 60.000 vojnika.

U čast Gospe Sinjske, koja je prema predaji otjerala Osmanlije, kao vječni zavjet odanosti i poštovanja Sinjani su utemeljili Alku. Svake godine, prve nedjelje u kolovozu, oživljavaju slavnu pobjedu. Jahači (alkari) na konju, u punom galopu, oko 3 metra dugačkim kopljem gađaju željeznu alku obješenu na konopu preko trkališta. Alkar mora biti rođeni Cetinjanin, imati oko sokolovo i čvrstu desnicu, a ponajviše mora biti častan i pošten čovjek.

Alkarsko natjecanje počinje svečanom povorkom koju predvodi harambaša i odabrana četa alkarskih momaka, za kojima slijede buzdovandžije i štitonoša koji nosi trofejni turski štit te vodiči edeka. Alkarsku četu predvodi barjaktar (nosi zastavu Viteškog alkarskog društva, uz koju je i lik Gospe Sinjske) s pobočnicima i alkarski vojvoda (zapovjednik alkarske povorke) s ađutantom. Za njima u dvoredu jaše četa alkara s kopljima. Na začelju povorke je alajčauš (zapovjednik čete alkara kopljanika). U alkarskoj povorci sudjeluje najmanje 11, najviše 15, a iznimno 17 alkara kopljanika.

Alka je nastala u vrijeme kad su u Europi postojale mnoge slične viteške igre. Sve su danas prepuštene zaboravu. Sinjska alka je 15. studenoga 2010. upisana na UNESCO-ov popis nematerijalne svjetske baštine u Europi.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari