Connect with us

Povijesnice

31. kolovoza 1991. – JNA na Plesu oduzela avion s oružjem i uhitila Antona Kikaša

Objavljeno

on

31. kolovoza 1991. JNA presrela je i oduzela na aerodromu Pleso u Zagrebu avion sa 18 tona pušaka koji je pokušao u Hrvatsku unijeti hrvatski poduzetnik iz Kanade i domoljub Anton Kikaš. Avion je trebao sletjeti u Ljubljanu, ali je pilot promijenio rutu, te je bio prisiljen sletjeti u Zagrebu.

[ad id=”68099″]

Važno je napomenuti da pripadnici hrvatskih snaga, ZNG i policija, su u to vrijeme bili toliko slabo naoružani da se i na „opasne terene“ išlo čak bez naoružanja, pa bi bojovnici izmjenjivali oružje prilikom zamjena položaja i straža. U takvoj bezizlaznoj situaciji, kada je neprijatelj raspolagao tisućama tenkova, topova, VBR-a, oklopnih vozila, aviona jedan hrabri čovjek i domoljub iz hrvatske dijaspore pokušao je pomoći svom narodu koji se našao pred strašnom agresijom i prijetećim nestankom.

anton kikaš avionJNA je ‘otela’ avion i prisilila da sleti, a Antona Kikaša uhitila, pretukla, pomolila rebra, te odvela u zatvor. Istovremeno, ta ista JNA je (uz pjesmu, slavlje i pucnjavu po srpskim selima) već od 1990. naoružavala srpsko civilno stanovništvo u Hrvatskoj i pripremilo ga za oružanu pobunu.

Iako je tzv. ‘neutralna JNA’ uspjela spriječiti dostavu nužnog oružja gotovo golorukim hrvatskim mladićima u gardijskim i policijskim postrojbama, nije uspjela ugasiti želju i hrabrost tih istih mladića i cijelog hrvatskog naroda na putu do slobode.

Anton Kikaš je kasnije sa još 26 Hrvata razmijenjen za zarobljenog generala Aksentijevića (u Gospiću) i još nekolicinu ‘oficira JNA’.

Izjava Antona Kikaša o oduzimanju oružja, Večernji list 21.08.2011.

Najteži trenutak je bio onaj kad sam shvatio da je pilot aviona u kojemu sam ja bio jedini putnik, umjesto da leti po Jadranu prema Trstu i da sletimo prinudno u Ljubljanu kakav je bio dogovor, promijenio rutu. Kad sam spoznao da je pilot skrenuo s dogovorenog puta i da smo se našli negdje iznad Banje Luke i kad se i javila ekipa iz Zagreba zatraživši da se spustimo u Zagreb umjesto u Ljubljanu, shvatio sam da će moja misija završiti onako. Odmah su na vojnom dijelu aerodroma pod kontrolom JNA počele torture, slomljena su mi rebra, imao sam otekline po cijelom tijelu“

Anton Kikaš za HTV o avionu sa oružjem:

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari