Connect with us

Religija i Vjera

31. svibnja Majka Božja od Kamenitih vrata

Objavljeno

-

Majka Božja od Kamenitih vrata zaštitnica je grada Zagreba. Zato je blagdan Majke Božje od Kamenitih vrata, koji se slavi danas 31. svibnja, ujedno je i Dan Grada Zagreba.

Kamenita vrata ostatak su utvrde kojom je bio opasan Gradec. Vrata vjerojatno postoje od 1266., iako se spominju tek 1429. Često su bila pregrađivana, a nisu ih zaobišli ni veliki požari.

[ad id=”93788″]

Kamenita vrata su najpoznatija kao zavjetna kapelica sa slikom Majke Božje od Kamenitih vrata.

Što se dogodilo na današnji dan 1731.?

Slika Majke Božje od Kamenitih vrata potječe iz 16. stoljeća, a nekada se nalazila nad Kamenitim vratima. Na današnji dan 1731. Zagreb je zahvatio veliki požar, pa su izgorjela i Kamenita vrata. Pretražujući zgarište nakon požara građani su pronašli neoštećenu sliku Majke Božje usred pepela. Izgorio je čak i drveni okvir, ali se vatra na čudesan način zaustavila kad je došla do Bogorodičinog lika.

Svjedočanstvo o tom čudu zapisao je poznati hrvatski povjesničar Adam Baltazar Krčelić.

Od kad se dogodilo to čudesno spasenje iz vatre, stanovnici Zagreba na poseban način štuju tu sliku. Izgradili su joj oltar unutar obnovljenih Kamenitih vrata i sve do danas ostao je običaj da se prolaznici poklone i prekriže pred slikom. Mnogi se pobožni Zagrepčani pred slikom i mole, uzdajući se u pomoć Bogorodice. Postoji i gradski običaj paljenja svijeća pred slikom iz zahvalnosti za Marijinu pomoć u nekoj krizi.

Inače, slika je dimenzija 57×47 centimetara i naslikana je na lanenom platnu. Prikazuje Bogorodicu kako desnom rukom drži malenog Isusa, a lijevom žezlo. Na dnu slike je Mjesec, a Bogorodica je ogrnuta plaštom sa zlatnim zvijezdama.
Godine 1778. zagrebački majstor Ivan Korta izradio je lijepu umjetničku željeznu ogradu pred slikom, u baroknom stilu.

Prilikom 200. obljetnice čudesnog očuvanja slike, 31. svibnja 1931. godine, Gospa je svečano okrunjena zlatnom krunom.

Zagrebački nadbiskup kardinal sluga Božji Franjo Kuharić proglasio je Majku Božju od Kamenitih vrata zaštitnicom grada Zagreba.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari