Connect with us

Državljanska pobuna

Objavljeno

on

Dok Ivu Josipovića izluđuje, a naciju zabavlja politička muholovka (tzv.„Akcijski plan Barbika“), nad Zoranom se Milanovićem kao olujni oblaci gomilaju prijetnje narodnom voljom.[su_spacer]

A iskustva su bolna. Građanska udruga U ime obitelji uspjela je pod vodstvom Željke Markić referendumom izmijeniti Ustav, točnije –  u Ustavu protiv Milanovićeve volje usidriti tradicionalnu definiciju braka kao životne zajednice žene i muškarca.

Stožer za obranu hrvatskoga Vukovara još je prije godinu dana prikupio više nego dostatan broj potpisa za raspisivanje referenduma o službenoj uporabi srpskoga jezika i pisma u Vukovaru. Snažnu pučku potporu dobio je i sindikalni zahtjev da se o tzv. outsourcingu (izdvajanju) pratećih djelatnosti iz javnih ustanova odluči na referendumu. Tu međutim nije kraj. Više je puta najavljivan zahtjev za raspisivanje referenduma o tzv. monetizaciji (davanju u zakup) autocesta, a ovih se dana najavljuje i zahtjev za raspisivanje referenduma o izmjeni  Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor.

Što je sad to? Otkud takva pomama za referendumima? Kukurikavci drže da je posrijedi ludost državljana. Ti ljudi, vele, jednostavno ne dopuštaju Zoranu Milanoviću i „najboljoj hrvatskoj Vladi“ da u miru usrećuju naciju svojim mudrim vladanjem. Dosad je vlast takve opstrukcije slamala izbjegavanjem ili odgađanjem odlučivanja o zahtjevima. Sada će, ako je vjerovati Peđi Grbinu, SDP-ovu stručnjaku za ustavna, poslovnička i političkosustavna pitanja, kukurikavačka zastupnička većina priupitati Ustavni sud: Je li referendumsko pitanje Stožera za obranu hrvatskoga Vukovara – protuustavno?

Lijepo je, a nije ni neobično, da vlast o sebi lijepo misli. Ali što je s državljanskom ludošću? Ona doista može biti izvorištem velikih nepodopština. No nikako mi nije jasno kako ona obrazlaže pomamu za referendumima. Ludost je iracionalan razlog, koji – dakako – ne treba posve prezreti, ali razumnu razgovoru o državljanskoj pobuni treba racionalan, barem „u tragovima“ politološki razlog. Zna to i Peđa Grbin, samo hini da ne zna. Ako naime predstavnička demokracija naumi izdati ili prodati kakav društveni ili državni interes, a za to doznaju politički samosvjesni državljani, oni svojim zastupnicima otkazuju zastupanje i posežu za izravnom demokracijom. Kakvom? Najčešće nenasilnom. Na raspolaganju im je referendum – glasovanje cjelokupnoga biračkog tijela o prijepornom pitanju. Taj nenasilni oblik izravne demokracije ugrađen je u liberalnodemokratski politički sustav ne samo kao pouzdan oslonac razboritoj vlasti, nego i kao pouzdana obrana  sustava od revolucije – nasilnog oblika izravne demokracije.

Državljansku žudnju za referendumima mogu, dakako,  izazvati i „nerazumni“ uzroci. Ali ona je i tada u konačnici znak da su se temeljito razišli interesi puka i njegove demokratski izabrane vlasti.

U svezi s time zanimljiv je referendumski navještaj Željke Markić. Ona i njezina udruga kane biračkim potpisima iznuditi referendum o  izmjeni  Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor. Žele neznatnu izmjenu – samo da se i na saborskim izborima, kao i na prošlim izborima za Europski parlament, uvede tzv. preferencijsko glasovanje, kojim birači mogu utjecati na redoslijed kandidata na izbornoj listi. Time žele potkresati svemoć stranačkih knezova.

Hm, gospođu Markić i njezinu udrugu očito nadahnjuje izborni uspjeh stranačkih „neposlušnika“ Tonina Picule i Davora Ive Stiera. Ništa čudno. Tu je neobičnu pojavu, da himba bude nenadmašiva, uočio i državnim odličjima uresio hrvatski pravednik nad pravednicima – Ivo Josipović snubeći sve Hrvate i protuhrvate  da ga opet izaberu za državnoga poglavara.

Nimalo ne sumnjam u dobre namjere gospođe Markić. Štoviše, i da sam na mjestu Zorana Milanovića ili Tomislava Karamarka, ja bih pristao na njezin zahtjev i tako preduhitrio taj referendum. Zašto? Zato što on ponajprije ne ugrožava dvostranačku izbornu klackalicu, a svemoć stranačkih knezova zapravo ne potkresava, nego samo frizira. Kako nisam ni Milanović ni Karamarko, držim da hrvatsko zakonodavstvo treba temeljito preurediti. Ali o tomu drugi put, a zasad samo puno uspjeha referendumskim pregaocima.

 

 

Benjamin Tolić/hrsvijet

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement

Komentari